Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Spread the news #31

[Εναλλακτικό δελτίο για 19/02]

Του Βασίλη Δημόκα

Ασφάλεια η εξάρτηση από τα κινητά;

Στην προσπάθεια υλοποίησης ενός νέου συστήματος προστασίας, η Ολλανδία τοποθέτησε τις πρώτες επιδαπέδιες φωτεινές ενδείξεις που θα σημαίνουν ανάλογα με τον χρωματισμό τους την ασφαλή η μη διέλευση των πεζών από τους δρόμους.

Φωτεινές λωρίδες θα κοσμούν από εδώ και στο εξής τους δρόμους της Ολλανδίας. Το πρόγραμμα τοποθέτησης φωτεινών ενδείξεων, με την ονομασία  “+Light Line” επιμελήθηκε από την Ολλανδική εταιρία HIG Trafic Systems. Συγκεκριμένα, πρόκειται για λεπτές φωτεινές λωρίδες που θα τοποθετούνται στα πεζοδρόμια και θα δείχνουν στον πεζό εάν η κυκλοφορία των οχημάτων έχει παρέλθει για την ασφαλή διάσχιση των δρόμων. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των σχετικών παραγόντων του προγράμματος, η εν λόγω καινοτομία δημιουργήθηκε για την προστασία των αφηρημένων πεζών και ποδηλατών που συχνά προσκολλώνται στις οθόνες των κινητών τους τηλεφώνων. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, «οι άνθρωποι όλο και συχνότερα είναι αφηρημένοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα βιντεοπαιχνίδια, το WhatsApp και τη μουσική, σε βάρος της προσοχής τους για την κυκλοφορία των οχημάτων». Ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρείας HIG σημείωσε πως «η χρήση έξυπνων κινητών τηλεφώνων από πεζούς και ποδηλάτες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Τα τραμ συχνά αναγκάζονται να κάνουν σταματούν απότομα, επειδή κάποιος κοιτά το κινητό του αντί για την κυκλοφορία».

Γεγονός είναι πως οι φωτεινές λωρίδες στηρίζουν την ασφάλεια στους δρόμους και ενισχύουν την ένδειξη της απαγόρευσης ακόμα και όταν δεν διέρχονται οχήματα, πρόβλημα που εντοπίζεται κατά κανόνα στους ελληνικούς δρόμους. Ωστόσο, εύλογες είναι οι ενστάσεις πολλών που ισχυρίζονται πως με την πραγματοποίηση του προγράμματος αυτού οι χρήστες γίνονται ακόμη περισσότερο εξαρτημένοι από τα κινητά τους.

Κινητοποίηση, η μόνη λύση!

Ανησυχητικές είναι για άλλη μια φορά οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για το παγκόσμιο κλίμα, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες που παρουσίασε ο φετινός Ιανουάριος.

Ο παγκόσμιος μετεωρολογικός οργανισμός του ΟΗΕ, κατέγραψε πως ο Ιανουάριος αποτέλεσε τον τρίτο θερμότερο μήνα που έχει παρουσιαστεί από το 1880. Αυτό είχε φυσικά επιπτώσεις στην έκταση των πάγων στο βορειότερο άκρο της Γης αφού σύμφωνα με το Οργανισμό, οι πάγοι βρίσκονταν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα. Θα έπρεπε να είναι χειμώνας στην Αρκτική-το βορειότερο άκρο στο κόσμο-παρ’ όλα αυτά τα κύματα καύσωνα ξεπέρασαν τα μέσα επίπεδα σε αυτήν την περίοδο αυξάνοντας την ένταση του λιωσίματος των πάγων κατά τον Ιανουάριο, όπως δήλωσε ο μετεωρολογικός οργανισμός του ΟΗΕ. Την ίδια ώρα ο Ντέιβιντ Κάρλσον, διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος για το Παγκόσμιο Κλίμα, τόνισε πως οι θερμοκρασίες στην Αρκτική είναι αξιοσημείωτες και ιδιαίτερα ανησυχητικές. Καθώς η διαδικασία ανανέωσης των πάγων στην Αρκτική πραγματοποιείται κατά κανόνα τον χειμώνα, τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και αναμένεται να επηρεάσουν το παγκόσμιο κλιματικό σύστημα. Ότι γίνεται στους Πόλους, δε μένει μόνο στους Πόλους, δήλωσε σε προειδοποιητικούς τόνους, ο κύριος Κάρλσον. Η παγκόσμια θερμοκρασία του πλανήτη παρουσίασε επίσης αρνητικές ενδείξεις καθώς η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο ήταν αυξημένη κατά 0,88οC. Ο κύριος Κάρλσον, ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως η ώρα για να δράσει η διεθνής κοινότητα είναι τώρα!

Πέρα από την διακρατική κινητοποίηση που απαιτείται για την ομαλοποίηση της κλιματικής σταθεράς, είναι επιτακτική ανάγκη η κατανόηση του κλιματικού ζητήματος από τον καθένα με στόχο την προσωπική βούληση και κινητοποίηση που θα λειτουργήσει προσθετικά στις όποιες προσπάθειες. Μπορεί αυτή η προσωπική δράση να ακούγεται ως κλισέ, ωστόσο το ζήτημα είναι πέρα για πέρα σοβαρό και αν δεν επηρεάζει άμεσα εμάς, θα επηρεάσει σίγουρα τους επόμενους…

(Καλή Κυριακή!)

dimokas
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s