Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απομόνωση.

Του Χρήστου Δάμη

Μοναξιά και μοναχικότητα . Δύο όροι συνήθως παρεξηγημένοι και προφανώς μπερδεμένοι. Το να είσαι μόνος κρύβει πολλά πράγματα , άσχημα και μη. Οι σκέψεις ίσως γίνονται βάσανο ενώ άλλοι θα υποστηρίξουν πως το να κλείνεσαι στον εαυτό σου σε ωθεί στην ανακάλυψη σκέψεων και αισθημάτων που ούτε είχες φανταστεί.


Θεωρώ πως υπάρχει μια τεράστια γέφυρα ανάμεσα στη μοναξιά και τη μοναχικότητα. Στη μοναξιά λείπουν άτομα, στιγμές, ευχάριστα συναισθήματα και δυνατά γεγονότα. Η συντροφιά του εαυτού σου και μόνο δεν είναι αρκετή. Τα κενά πολλά και σκέψεις μισογεμάτες.

Είναι η ώρα που ψάχνεις το στήριγμα και αυτό έχει χαθεί. Αναμφισβήτητα μια αρνητική κατάσταση που τη βιώνει ένα μεγάλο μέρος ατόμων τουλάχιστον σε κάποια φάση της ζωής τους. Και στη πράξη, μοναξιά δεν είναι να είσαι μόνος αλλά να μη σε νοιάζεται κανείς.
Από την άλλη πλευρά η μοναχικότητα είναι μια επιλογή εντελώς συνειδητή. Δίνεις την ευκαιρία στο εγώ σου να γνωρίσει τον εαυτό σου και πολλές φορές να τον θαυμάσεις. Κάποιοι την παρομοιάζουν με την αληθινή ελευθερία και την θετική ενέργεια του εαυτού σου. Στην πραγματικότητα δεν έχει να κάνει με μοναχικότητα.  Είναι η πανίσχυρη παρουσία του εαυτού.  Η συνειδητή απομόνωση σου από τους κύκλους σου απλά και μόνο για να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαχωριστούν αυτές οι έννοιες γιατί εν τέλει έχουν τελείως διαφορετικό νόημα.

Πολλοί υποστηρίζουν πως η κατάσταση κάποιου να βρίσκεται μοναχός είναι η απεγνωσμένη επιθυμία του να γνωρίσει τον εαυτό του. Η απομόνωση ενός προσώπου κρύβει πολλά περισσότερα πράγματα από αυτό που φαίνεται. Μάλλον ορισμένες φορές θα χρειαστεί να μείνεις μόνος , για να ξεπεράσεις τα όρια σου και στην πραγματικότητα να δοκιμάσεις τον εαυτό σου.

damis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s