Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Τα όρια

Της Κυριακής Κοπαράνη

Η λέξη «όρια» είναι άμεσα συνδεδεμένη με το μέτρο. Όταν λοιπόν, ξεπερνάς το μέτρο αυτομάτως ξεπερνάς και τα όρια.

Θα τα βρεις παντού με διαφορετικές λέξεις πολλές φορές. Όρια υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες απλά ονομάζονται σύνορα. Τα βρίσκεις σε πινακίδες καφετεριών, όπου υποδεικνύουν την κατάλληλη ηλικία για να καταναλώσει κανείς αλκοόλ. Υπάρχουν στον καθένα μέσα του και αν τα ξεπεράσεις ίσως να χαθεί η ψυχραιμία αλλά και ο «καλός» χαρακτήρας που σου έδειχνε ως τώρα. Είναι άλλοτε νομικά και άλλοτε ηθικά. Αντικειμενικά και υποκειμενικά.

Είναι εκείνα που σου επιτρέπουν να κρίνεις αν κάτι είναι σωστό ή λανθασμένο, απαγορευμένο ή επιτρεπτό. Το ωραίο με αυτά είναι ότι αλλάζουν από άνθρωπο σε άνθρωπο και προσθέτουν κάθε φορά και από ένα νέο χαρακτηριστικό. Κάποιος έχει περισσότερα όρια και υπομονή, άρα αυτό τον κάνει υπομονετικό και τον άλλο ανυπόμονο. Άλλος σε ενημερώνει για αυτά και άλλος χωρίς καμιά προειδοποίηση εκρήγνυται. Τότε μιλάς για έναν άνθρωπο ήρεμο και για έναν νευρικό.   

Κάποιος μπορεί να μην έχει καθόλου. Να ζει χωρίς αυτά και είτε να γίνεται άξιος θαυμασμού από μερικούς, είτε παράδειγμα προς αποφυγήν για άλλους.

Όπως και να ΄χει όμως αυτά βρίσκονται παντού και πάντα. Καμιά φορά τα ανακαλύπτεις μόνο σου και άλλοτε στα υποδεικνύουν οι υπόλοιποι. Ένα είναι το σίγουρο για αυτά. Στο χέρι σου είναι αν θα τα ξεπεράσεις ή όχι.

koparani

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s