Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Spread the news #32

[Εναλλακτικό δελτίο για 26/02]

Της Χριστίνας Καπουρτζούδη

Γεω-μέτρημα

Αρχικά, ξύνεται το χέρι μου να γράψω για το survivor και για το πόσο θέλω να αποχωρήσει ο Πάνος, αλλά έτσι χάνω την κουλτουριάρικη εικόνα που προσπαθώ να σας περάσω (γελάει ο κόσμος). Επίσης, όση ώρα πληκτρολογώ, κάνω και τους γνωστούς, άκυρους μουσικούς συνειρμούς που ποτέ δεν έχουν σχέση με το θέμα του εκάστοτε άρθρου. Αυτή τη φορά είναι το τραγούδι «που να βρω μια να σου μοιάζει» του Μαραβέγια. Εν τέλει, ίσως και να είναι η μοναδική φορά που υπάρχει κάποια λογική εξήγηση, αφού ερευνητές της NASA και του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου ανακοίνωσαν την Τετάρτη, τον εντοπισμό 7 νέων πλανητών που μοιάζουν με τη Γη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου, οι 7 νέοι πλανήτες περιστρέφονται γύρω από έναν ήλιο, σε απόσταση 40 έτη φωτός από το ηλιακό μας σύστημα, στον Αστερισμό του Υδροχόου. Τουλάχιστον τρεις από αυτούς τους πλανήτες μπορεί να διαθέτουν ωκεανούς νερού στην επιφάνειά τους και ενδεχομένως κάποιο είδος εξωγήινης ζωής. Σύμφωνα με τους ερευνητές,  το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ερευνά ήδη, τις ατμόσφαιρες γύρω από αυτούς τους πλανήτες.

Το εν λόγω σύστημα διαθέτει τόσο τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών με μέγεθος παρόμοιο της Γης που έχουν βρεθεί ποτέ, όσο και τον μεγαλύτερο αριθμό πλανητών που θα μπορούσαν να φιλοξενούν υγρό νερό και συνεπώς ζωή. Από τους επτά πλανήτες (Trappist-1b, c, d, e, f, g και h), οι έξι βρίσκονται στη ζώνη που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή, με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από μηδέν έως 100 βαθμούς Κελσίου, ανάλογες των θερμοκρασιών της Γης και της Αφροδίτης.

Η μάζα, το μέγεθος και η πυκνότητα των επτά πλανητών είναι παρόμοια με της Γης. Πιθανότατα είναι και αυτοί βραχώδεις, ενώ μπορεί να έχουν νερό σε υγρή μορφή (ιδίως οι ενδιάμεσοι Trappist-1e, f και g), κάτι που προς το παρόν εικάζεται από τους ερευνητές, διότι δεν έχει ακόμα ερευνηθεί πλήρως. Οι πλανήτες διαγράφουν μια πλήρη τροχιά γύρω από το μητρικό άστρο τους σε μιάμιση έως 13 γήινες μέρες (η διάρκεια του έτους τους). Αν και βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο άστρο τους από ό,τι η Γη στον Ήλιο, δεν «ψήνονται» από αυτό, καθώς το Trappist-1 είναι ένα πολύ πιο ψυχρό άστρο και συνεπώς, εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία.

Οι ερευνητές από οκτώ χώρες, με επικεφαλής τον Μισέλ Γκιγιόν του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών και Αστροφυσικής του βελγικού Πανεπιστημίου της Λιέγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature». Τον Μάιο του 2016 ο Γκιγιόν και οι συνεργάτες του είχαν ανακαλύψει τρεις πλανήτες γύρω από το συγκεκριμένο άστρο. Με έρευνες, επίγειες παρατηρήσεις, αλλά και διαστημικά τηλεσκόπια, εντόπισαν άλλους τέσσερις πλανήτες που ανήκουν στο ίδιο σύστημα. «Πρόκειται για ένα εκπληκτικό πλανητικό σύστημα. Όχι μόνο επειδή βρήκαμε τόσους πολλούς πλανήτες σε αυτό, αλλά επειδή όλοι είναι απρόσμενα όμοιοι σε μέγεθος με τη Γη», δήλωσε ο Γκιγιόν.

Πηγή: cnn.gr

Εσωτερικός διχασμός

Επειδή και οι Γερμανοί έναν Έλληνα μέσα τους τον κρύβουν, είπαν να ασχοληθούν με τα προβλήματα άλλων, αντί να πιάσουν τα δικά τους (αν έχουν, για να πούμε την αλήθεια)

Σύμφωνα λοιπόν με μια δημοσκόπηση που έγινε από Ινστιτούτο Ερευνών Forsa που διενεργήθηκε για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού Stern, το 53% των πολιτών θεωρούν ότι θα ήταν σωστή η διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ το 40% τάσσεται υπέρ της συνέχισής της. Επιπλέον, υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται το 45% των ερωτηθέντων, ενώ το 47% την απορρίπτει, ενώ στο ερώτημα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το 52% των Γερμανών τάσσεται υπέρ αυτής, έναντι του 42% αυτών που επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Προφανώς και οι απαντήσεις δεν δόθηκαν με βάση το κοινό καλό και συμφέρον της Ευρωζώνης, άλλωστε φίλοι μου, -συγγνώμη, θα κάνω μια αναφορά στο survivor- στα εύκολα είμαστε ομάδα και στα δύσκολα τρώει ο ένας τον άλλον. Και για να πούμε του λόγου το αληθές, ούτε εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε σίγουροι για το τι συμφέρει περισσότερο για τη χώρα, η παραμονή μας στην Ευρωζώνη ή η αποχώρησή μας από αυτή. Όταν όμως είμαστε ασταθείς εσωτερικά, αυτή είναι η εικόνα που λαμβάνει ο Γερμανός, ο Γάλλος και ο οποιοσδήποτε και εφόσον ανήκουμε στην ίδια, ευρύτερη ομάδα, η εσωτερική μας διάλυση επηρεάζει και τους υπόλοιπους κρίκους.  Έχουμε μάθει, όμως, να εξαρτόμαστε από τρίτους και να περιμένουμε έναν από μηχανής θεό για να μας βγάλει από το χάος που οι ίδιοι δημιουργήσαμε.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Νέα οικολογικά μέτρα για την Κίνα

Όσο εγώ κάθομαι και ξύνομαι σπίτι μου τρώγοντας δρακουλίνια και πίνοντας κακάο (ναι, κακάο, ή θα φας και θα πιείς πλαστικούρα ή όχι) και ΠΡΟΦΑΝΩΣ βλέποντας survivor (μάνα, αν με διαβάζεις να ξες τα πρωινά πηγαίνω σχολή), οι Κινέζοι λένε: τι σκατά θα κάνουμε και σήμερα για να κάνουμε όλους τους υπόλοιπους αργόσχολους ευρωπαίους να νιώσουν άσχημα με το πόσο ασυνείδητοι είναι;

Κι έτσι απλά, φίλοι μου, η Κίνα επιβάλει φέτος αυστηρότερους ελέγχους κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πεκίνο και τις γειτονικές περιοχές για να αντιμετωπίσει το βαρύ νέφος, κλείνοντας παράνομα εργοστάσια και μειώνοντας την παραγωγή χάλυβα.

Για τη μείωση της ρύπανσης τον χειμώνα, το Πεκίνο, η Τιαντζίν και 26 πόλεις στις γειτονικές επαρχίες Χεμπέι, Σανσί, Σαντόνγκ και Χενάν πρέπει να επιτύχουν νωρίτερα τους ετήσιους στόχους μείωσης της υπερβάλλουσας δυναμικότητας χάλυβα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ζάο Γινγκμίν, αναπληρωτής υπουργός περιβαλλοντικής προστασίας. Οι πόλεις αυτές πρέπει να κλείσουν όλα τα παράνομα ρυπογόνα εργοστάσια έως το τέλος Οκτωβρίου και να διασφαλίσουν μείωση της συνολικής φετινής κατανάλωσης άνθρακα, πρόσθεσε ο Ζάο. Επίσης, οι βιομηχανίες τσιμέντου και χυτών μετάλλων στην περιοχή Πεκίνου – Τιαντζίν – Χεμπέι θα συνεχίσουν τη διακοπή της παραγωγής τον χειμώνα. Οι έλεγχοι στην παραγωγή παίζουν έναν σημαντικό ρόλο για την αντιστάθμιση της μόλυνσης που δημιουργείται τον χειμώνα, καθώς η καύση άνθρακα για θέρμανση οδηγεί σε μία αύξηση κατά 30% των ρύπων, ανέφερε ο Ζάο. Επιπρόσθετα, ζήτησε να χρησιμοποιούνται καθαρά καύσιμα για θέρμανση τον χειμώνα και ισχυρότερα μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων από τα αυτοκίνητα. (όσο ακόμα χρησιμοποιούν αυτοί αυτοκίνητα, ικανούς τους έχω του χρόνου να εφεύρουν ιπτάμενα ποδήλατα που καίνε αέρα.)

Και θα μου πεις εσύ τώρα, ντάξει μωρέ, κι εμείς παίρνουμε μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σιγά το πράγμα. Η διαφορά μας είναι, θα σου πω, ότι αυτοί τα εφαρμόζουνε κιόλας.

Πηγή: cnn.gr

Ο Καραλής στον δρόμο της κορυφής

Κάνω και ομοιοκαταληξία στον τίτλο, παρακολουθώ και survivor  στίβο και θα σας μιλήσω για τον Εμμανουήλ Καραλή, το 18χρονο φαινόμενο του άλματος επί κοντώ. Στο  σημείο αυτό, να πω ότι ο Φιλιππίδης θα παραμείνει για πάντα στην κορυφή της καρδιάς μου και ότι θα τον παντρευτώ.

Στο θέμα μας τώρα, τον καλύτερο αγώνα της ζωής του έκανε ο 18χρονος αθλητής του άλματος επί κοντώ, στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών/Γυναικών στο ΣΕΦ, αγγίζοντας τα 5,70μ. Με το πρώτο επιτυχές άλμα του στα 5,65μ. και στη συνέχεια με τα 5,70μ. κατάφερε όχι μόνο να βελτιώσει το Πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων στο επί κοντώ, αλλά και να γίνει ο δεύτερος αθλητής της κατηγορίας Κ18 φέτος στον κόσμο.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το χρυσό άλμα του Καραλή του εξασφάλισε μια θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου (3-5/3, Βελιγράδι) Στο ίδιο αγώνισμα θα αγωνιστεί σίγουρα και ο Κώστας Φιλιππίδης (μάτια που βγάζουν καρδούλες), ενώ αναμένεται η οριστική λίστα των αθλητών με τους Ρενό Λαβιλενί (Γαλλία), Αρμάντ Ντουπλαντίς (Σουηδία), Ρόμπερτ Σόμπερα (Πολωνία), Τομπάιας Σέρμπαρθ (Γερμανία) να είναι σίγουρα εκτός.

Πηγή: sport24.gr

Mood 24/7:

kapourtzoudi

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s