Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

αυτό για τις ουτοπίες.

S02E13

Αχιλλέας Μζ. 

Από παιδί, με κάθε ευκαιρία, προσπαθώ να κοιτάξω τον ήλιο με τα μάτια. Βάσει επιστήμης και εμπειρίας είναι κάτι που ποτέ μου δεν θα καταφέρω. Όμως ποτέ μου δεν έπαψα να προσπαθώ.

Με τον τρόπο που μέχρι σήμερα γνώρισα την φύση των ανθρώπων, και πάλι από παιδί, αντιλήφθηκα πως κάθε τι επί γης που έχει πόδια και κινείται, κινείται προς τα πράγματα που το ελκύουν. Και όλους μας ελκύει το καλό (μας). Άρα, πάντα όταν κάποιος πράττει με τρόπους ή μέσα που οδηγούν στο κακό, ουσιαστικά δεν το θέλει. Κανείς δεν θέλει το κακό. Ή τουλάχιστον ένα κακό που είναι κακό για όλους, ακόμη και για τον ίδιο που πράττει.

Στις δύο παραπάνω σκέψεις αναφέρω ζητήματα που οι μονολεκτικοί τίτλοι που θα τους έδινα θα ήταν προσπάθεια, επιθυμία, καλό, κακό. Έννοιες προβληματικές και πολυπλόκαμες από μόνες τους. Τι γίνεται όταν συναντώνται; Που συναντώνται καθημερινά. Για αυτό ίσως να είναι τόσο πολύπλοκη η καθημερινότητα. Και γιαυτό ίσως ακόμη να μην μπορώ να απαντήσω σε ερωτήματα που αφορούν την προσπάθεια, τις πράξεις, το καλό και το κακό. Τι πάω να μπλέξω; Καλύτερα, πού πάω να μπλέξω;

Ξεκινώ από εκείνο που έκανα λόγο στην δεύτερη θεωρία μου, για να καταλήξω στην αρχική και βασικότερη.

Μέσες άκρες είπα πως κανένας άνθρωπος δεν θέλει το κακό. Και οι άνθρωποι γέλασαν. Συμπληρώνω σε ένα εκ των υστέρων footnote, πως αναφέρομαι σε ανθρώπους ώριμους. Σε όντα που κατέχουν έστω την βασική νοημοσύνη, τουλάχιστον συναισθηματική. Οι ίδιοι άνθρωποι που νωρίτερα γελούσαν, σκύβουν τώρα το κεφάλι και σωπαίνουν. Εάν μπορείς να ανακαλέσεις παραπάνω από μία φορές που έπραξες με τρόπο πονηρό ή υποχθόνιο και το καταλάβαινες αλλά δεν έκανες κάτι για αυτό δεν ανήκεις στην μερίδα ανθρώπων που αναφερόμουν. Και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά οι επιστήμονες.

Αλλάζω παράγραφο ακριβώς για να διαχωρίσω τις δικές μου σκέψεις από τις επίσημες και πιο επιστημονικές. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους λοιπόν ποτέ ένας άνθρωπος με στόχους, ωριμότητα και σοβαρά συγκροτημένη προσωπικότητα δεν πράττει με μνησικακία. Δίνεται βέβαια και ένα περιθώριο λάθους, όπου λόγω του ότι όλοι κάποιοι στιγμή χάνουμε τον έλεγχο, ο καθένας θα μπορούσε να ξεφύγει. Συνεπώς, θεωρείται πως κανείς που είναι ώριμος, δεν πράττει έτσι, τουλάχιστον όχι τακτικά και κατ’ επανάληψη.

Τακτικά και κατ’ επανάληψη ωστόσο οφείλει να πράττει ο καθένας για να πετύχει το καλό. Εκεί πρέπει να δίνεις το 101% από τις δυνάμεις σου. Βέβαια το δικό μου καλό, δεν είναι αναγκαστικά και δικό σου. Και δυστυχώς αυτό, το ότι σε εσένα δηλαδή θα κοστίσει αν το δικό μου καλό υπερισχύσει, είναι που μπορεί να με κάνει να δώσω και 102 και 103 και 190%. Πλέον δεν είναι θέμα κακίας, ούτε μίσους, ούτε ανωριμότητας. Ονομάζεται ένστικτο. Και σε κάνει να θέλεις να βγεις νικητής, ακόμη και αν ξέρεις ότι ο απέναντι θα βγει χαμένος. Ή ίσως να θέλεις να βγεις νικητής ακριβώς επειδή ο απέναντι θα βγει χαμένος.

Κλείστε τα μάτια και οραματιστείτε έναν ιδανικό κόσμο (εάν όντως τα κλείσατε, η ανάγνωση σταματάει κάπου εδώ!). Φανταστείτε έναν τόπο στον οποίο οι άνθρωποι θα πράττουν και θα μάχονται για το καλό όπως πράττουν τώρα το κακό. Σημασία δεν έχει αν το καταφέρνουν, όμως το ότι μάχονται πραγματικά με ολόκληρες τις υποστάσεις τους για αυτό. Ίσως να είναι παραπάνω ουτοπία, από όσο χρειαζόμαστε.

Πρώτη φορά ο όρος ουτοπία απαντάται σε ένα κείμενο του Τόμας Μορ. Αποτελεί ένα φανταστικό και ιδανικό τόπο. Βρίσκεται στον Ατλαντικό ωκεανό. Η ουτοπία τώρα και κάθε τώρα φεύγει από κει. Μετατοπίζεται μέσα σου. Στους δικούς σου ιδανικούς κόσμους. Λοιπόν, ας τους βγάλεις προς τα έξω. Και όταν πλέον θα γίνονται αλήθεια και θα αποτυπώνονται στον νέο, εδώ, πραγματικό κόσμο, θα δεις· πως τελικά αλλάζει Κεμάλ. Αλλάζει!

mouzou

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s