Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Spread the news #36

[Εναλλακτικό δελτίο για 02/04]

Του Βασίλη Δημόκα

Σήμερα το φοράει ένας, αύριο εκατό!

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκουν πλέον οι διαφημιστές το ακροατήριο που επιθυμούν για την προώθηση των προϊόντων τους.

Τα δεδομένα της διαφήμισης σήμερα έχουν αλλάξει. Οι εποχές που οι διαφημίσεις πωλούνταν για υπέρογκα ποσά σε τηλεοπτικά κανάλια, μάλλον εκλείπουν. Κατ΄αρχήν λόγω της κρίσης που περνά σήμερα η τηλεόραση και των πιέσεων που δέχεται από τις αναρίθμητες δυνατότητες του διαδικτύου. Οι άνθρωποι επιθυμούν πλέον να είναι αυτόνομοι, να χειρίζονται αυτοί το πρόγραμμα που παρακολουθούν και να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένοι σε διάφορες εφαρμογές επικοινωνίας και κοινωνίας, δυνατότητα που προσφέρει βασικά το smartphone. Σε συνδυασμό και με την αδυναμία της τηλεόρασης να προσελκύσει μεγάλα ποσοστά τηλεθεατών (με ελάχιστες εξαιρέσεις) οι διαφημιστές χάνουν σταδιακά την εμπιστοσύνη τους στις δυνατότητες της τηλεόρασης και αναζητούν εναλλακτικές.

Οι εναλλακτικές αυτές βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένας χώρος μέσα από τον οποίο οι διαφημιστικές εταιρίες αποκτούν πρόσβαση στους χιλιάδες followers των διασήμων. Ένας έμμεσος τρόπος διαφήμισης που αποβαίνει τελικά ιδιαίτερα κερδοφόρος, τόσο για τους διαφημιστές όσο και για τους διασήμους. Τα χρήματα που παίζονται είναι πολλά, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένα hashtag σε μια φωτογραφία με διαφημιζόμενο προϊόν, κοστίζει μέχρι και 2.500€. Το στοίχημα των διαφημιστών είναι τα πρόσωπα εκείνα που μπορούν με ένα και μόνο post να επηρεάσουν χιλιάδες καταναλωτές. Στην κορυφή βρίσκεται η Ελένη Μενεγάκη, της οποίας τα post γίνονται ταχύτατα απόκτημα μεταξύ των 650 χιλιάδων ακολούθων της στο Instagram. Μετά την ηγέτιδα του ελληνικού Instagram ακολουθεί η ανταγωνιστική πεντάδα των Κατερίνα Καινούργιου, Άκη Πετρετζίκη, Μαίρη Συνατσάκη, Αθηνά Οικονομάκου και Μαρία Ηλιάκη.

 

Και νερό…νεράκι

Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, έως και 600 εκατομμύρια παιδιά θα ζουν μέχρι το 2040 σε περιοχές με περιορισμένους υδάτινους πόρους, ή μολυσμένους.

Η έκθεση της UNICEF που δημοσιεύτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, υποστηρίζει πως σχεδόν το ¼ των παιδιών παγκοσμίως δεν θα έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η σταδιακή άνοδος των θερμοκρασιών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι διαρκώς εμφανιζόμενες πλημμύρες, οι ξηρασίες και το λιώσιμο των πάγων είναι μερικές παράμετροι της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζουν την ποιότητα και την διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού ανά τον κόσμο. Παράλληλα, η αύξηση του πληθυσμού και κατ΄ επέκταση η αύξηση της ζήτησης πόσιμου νερού επισπεύδουν την διαδικασία μείωσης των αποθεματικών διεθνώς.

Αξιοσημείωτοι παράγοντες σταδιακής μείωσης της καθολικής προσβασιμότητας σε πόσιμο νερό από τα παιδιά αποτελούν και οι πολεμικές συρράξεις που δεν παύουν να εμφανίζονται. Συγκεκριμένα, τα παιδιά δε θα βρίσκουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, ενώ οι μετακινήσεις των πληθυσμών θα δυσκολεύουν την πρόσβαση σε νερό από τους ντόπιους, δημιουργώντας ενδεχομένως έναν φαύλο κύκλο με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες εκθέτουν χιλιάδες παιδιά σε μη καθαρά νερά, κάτι που τους προκαλεί σοβαρότατες και θανατηφόρες ασθένειες, όπως η διάρροια και η χολέρα. Σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία, πολλά παιδιά χάνουν δεκάδες ώρες για την περισυλλογή πόσιμου νερού και δεν πηγαίνουν σχολείο, ενώ τα κορίτσια πέφτουν συχνά θύματα επιθέσεων κατά την διάρκεια της μεταφοράς.

Όπως αναφέρει η έκθεση, τα φτωχότερα παιδιά θα επηρεαστούν άμεσα από τον περιορισμό των υδάτων καθώς ζουν ήδη σε περιοχές, όπου δεν υπάρχει η πολυτέλεια του καθαρού νερού και αποχετευτικού συστήματος.

Η έκθεση του Οργανισμού καταλήγει με ορισμένες προτάσεις για την αποτροπή των δυσοίωνων προβλέψεων για το μέλλον των παιδιών, χωρίς όμως να παίρνει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως Οργανισμός, παρά μόνο κουνώντας το δάκτυλο σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις…

Ανησυχητικό στοιχείο είναι επίσης η σχετική αδιαφορία των περισσοτέρων σε μια τέτοια είδηση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η δημοσίευση της είδησης αυτής στην εφημερίδα, «Το Πρώτο Θέμα», δεν συγκέντρωσε κανένα SHARE, σε αντίθεση με άλλα άρθρα των οποίων το περιεχόμενο ήταν χαμηλότερης σημασίας από το παρόν.

Σημαντικό είναι να διαχωρίσουμε τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και συχνά μεγαλοποιούμε από εκείνα που πράγματι είναι σημαντικά και άξια επίλυσης. Στόχος μας μέσα από αυτό θα πρέπει να γίνει η αλλαγή της νοοτροπίας μας στο πως αξιολογούμε την δυνατότητα να ζούμε σε μια χώρα που η εύρεση πόσιμου νερού είναι δεδομένη, στο πως ξοδεύουμε μια πηγή που θεωρούμε πως είναι ανεξάντλητη, στο οτιδήποτε.

dimokas

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s