Μετάβαση στο περιεχόμενο

*λίγα λόγια για το φαινόμενο «σώτη»

της Νίκης Κωνσταντίνου-Σγουρού

[ιστορίες για ανθρώπους που τα προλαβαίνουν όλα] #35

Θεωρώ πως πρέπει να ξεκινήσω δηλώνοντας την απέχθειά μου για το μίσος, τη βία, την τρομοκρατία, το μισογυνισμό, τις πολιτικές φόβου, τον κρατικό και θεσμικό ρατσισμό που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τις πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης και τις πολύ χαμηλές ευκαιρίες εκπαίδευσης των μεταναστών και των προσφύγων. Σε κάποια από αυτά τα σημεία οι απόψεις μου συγκλίνουν με αυτές της Σώτης Τριανταφύλλου. Δεν θέλω όμως να επικεντρωθώ σε αυτό.

Αυτό που με τρομάζει είναι η ευκολία με την οποία ένα πλήθος ανθρώπων ενθουσιάζεται και αποφασίζει να φάει κάποιον που αντιπαθεί. Μπορεί να την αντιπαθείτε δικαίως: ίσως είναι πολύ σνομπ, ίσως λέει βλακείες, ίσως λέει τα πράγματα με «λάθος τρόπο», ίσως έπρεπε να είχε σταματήσει να μιλάει όταν τότε της έκαψαν το σπίτι.

Η Σώτη Τριανταφύλλου δεν υποκινεί ρατσιστική βία. Δεν υποκινεί καμία βία. Αντίθετα, δε, μιλάει ενάντια σε κάθε μορφή βίας που απειλεί τον τρόπο με τον οποίον θέλουμε να ζούμε. Η άποψή της πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο διάλογο χωρίς τον φόβο και τον τρόμο πως σε περίπτωση που κάποιος τολμήσει να πει πως δεν θέλει το πολιτικό πρόγραμμα του ισλάμ εντός των ευρωπαϊκών συνόρων είναι ταυτόσημος με την Μαρίν Λε Πεν και την Χρυσή Αυγή. Βία υποκινεί ο Αμβρόσιος, όταν μιλώντας μέσα στην εκκλησία κατασκευάζει εχθρούς και στρατόπεδα. Δεν θέλω να επικεντρωθώ ούτε και σε αυτό.

Είναι έξυπνη, γράφει συχνά με δύσκολες λέξεις, έχει γράψει μερικά καταπληκτικά βιβλία, μερικά ίσως όχι τόσο καλά, πολλά άρθρα και πάλι κάποια καλά, κάποια όχι. Η ένστασή της, για παράδειγμα, σχετικά με το τι είναι ρατσισμός και τι όχι, ήταν άστοχη, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Σε μερικούς ανθρώπους δεν αρκεί απλώς να διαφωνούν μαζί της, θέλουν να την κάνουν να το βουλώσει.

Εγώ δεν θέλω να το βουλώσει. Και είμαι σίγουρη πως δεν θα το κάνει.

konstantinou sgourou

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s