Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Ζωή σχεδιασμένη με γεωμετρική ακρίβεια.

S02E16

Του Αχιλλέα Μζ. 

[Πιθανόν αυτό το κείμενο να έχει ήδη αυτοκτονήσει από την στιγμή εκείνη που ο συντάκτης του επέλεξε ο τίτλος να περιλαμβάνει την λέξη «γεωμετρική». Για να είμαι ειλικρινής, αν έπεφτα μπροστά σε έναν τέτοιο τίτλο δεν θα το διάβαζα ούτε επί πληρωμή. Όμως τελικά αυτόν επέλεξα. Είμαι βλέπετε σε φάση που προτιμώ να ακριβολογώ, ειδικά από τότε που διαπίστωσα ότι οι ανακρίβειες έκαψαν κόσμο. Πολυλογίες και άσχετες πληροφορίες, ξέρω! Δεν το είχες καταλάβει; Αυτό ήταν το concept της στήλης εξ αρχής.] 

Η ζωή έδειξε πως ο,τι κοροϊδεύεις το λούζεσαι. Έτσι ενώ ήσουν κάποτε 16 και σκεφτόσουν το πού θα σου χρειαστούν όλα αυτά που έμαθες στην γεωμετρία, γέρασες και άρχισες να την βλέπεις κάπως πιο συμπαθητικά. Και μαζί της και τον γέρο μαθηματικό του λυκείου. Το αν ή ζωή είναι (προ)σχεδιασμένη από την στιγμή που γεννιόμαστε ή σχεδιάζεται κάθε δευτερόλεπτο μέσα από κάθε μας ενέργεια και λόγο είναι ένα άλλο ερώτημα. Ας πάρουμε ως παραδοχή πως είναι σχεδιασμένη. Και μάλιστα όμορφα, προσεχτικά και με γεωμετρική ακρίβεια.

(1) Όταν μία κατάσταση φτάνει στην ολοκλήρωση λέμε πως έκανε τον κύκλο της.  Όταν ο κύκλος είναι ανούσιος, άσκοπος και κακώς επαναλαμβανόμενος λέμε πως είναι φαύλος. Στην ίδια συνθήκη, προστίθεται μία διάσταση. Τότε έχουμε μια σφαίρα. Αυτή έχει την ιδιότητα της περιστροφής και της συνολικής εποπτείας. Έτσι σε αυτόν που φορά παρωπίδες προτείνουμε να δει το ζήτημα σφαιρικά. Ο κύκλος από την άλλη, γενικά ως σχήμα παίζει καθοριστικό ρόλο στις ζωές μας. Συμβολίζει την δύναμη και την ενότητα. Σκεφτείτε την διαδικασία σχεδιασμού του: μια αδιάσπαστη γραμμή.

(2) Οι γραμμές γύρω μας είναι άπειρες. Κάνε μία προσπάθεια να κοιτάξεις τον χώρο στον οποίο βρίσκεσαι και να εντοπίσεις έστω μία επιφάνεια χωρίς γραμμές (σου δίνω 5 δευτερόλεπτα να κοιτάξεις). Είδες; Ακόμη και εάν στο κάνω πιο δύσκολο και απορρίψω τις καμπύλες ή τις τεθλασμένες, ακόμη και αν σε περιορίσω στο οπτικό πεδίο αυτής της στιγμής υπάρχουν σίγουρα αμέτρητες ευθείες γραμμές να εντοπίσεις. Υπογραμμίζω κάτι με ιδιαίτερη σημαντικότητα ενώ από την άλλη τραβάω γραμμή κατά μήκος αυτών που πλέον έχασαν την σημαντικότητα τους. Αν το κάνουμε σωστά η γραμμή πρέπει να είναι κόκκινη.

(3) Και ο καθηγητής επέμενε να μάθουμε να μετατρέπουμε μέτρα σε χιλιόμετρα και να καταλάβουμε τι τρέχει με τις αποστάσεις, όμως εμείς δεν θέλαμε. Και τώρα που αυτός είναι εδώ και αυτή είναι εκεί δεν μπορούν να υπολογίσουν πόση είναι η απόσταση στην σχέση από απόσταση που έχουν. Μην μιλήσω για το πόσο δυσκολεύονται να βρουν που είναι η μέση για να βρεθούν εκεί. Η παρουσία των αριθμών και των σχημάτων στα ερωτικά ωστόσο δεν σταματάει εδώ. Γιατί τελικά η ανθρώπινη ύπαρξη ξεπέρασε τα όρια των μαθηματικών και χώρεσε τρίτο στους δύο. Και έτσι το πιο καθαρό σχήμα, με τις κοφτερές του γωνίες που συμβολίζουν αρμονία και ανάβαση κατέληξε να πρωταγωνιστεί σε μία από τις πιο παρεξηγημένες καταστάσεις και να μιλάμε για ερωτικά τρίγωνα. (fun fact: συχνά μία σχέση από απόσταση καταλήγει σε ερωτικό τρίγωνο)

(4) Άφησα το τετράγωνο για το τέλος και όχι τυχαία. Απλά γιατί αυτό είναι που θεωρείται το σχήμα της τέλειας και ορθότατης κρίσης. Εξ ου και η τετράγωνη λογική. Το Τετράγωνο αντιπροσωπεύει τη σταθερότητα και την ισορροπία.

Επιστρέφω στο αρχικό μου ερώτημα: Το αν ή ζωή είναι (προ)σχεδιασμένη από την στιγμή που γεννιόμαστε ή σχεδιάζεται κάθε δευτερόλεπτο μέσα από κάθε μας ενέργεια και λόγο. Νομίζω πως απέδειξα με το παραπάνω ότι σίγουρα είναι σχεδιασμένη. Τώρα αν αυτό το σχέδιο γίνεται πριν ή κατά την διάρκεια δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι πως η τέλεια μορφή έχει σχήμα. Και αυτό είναι τρίγωνο. Πανοράματος.

mouzou
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s