Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Spread the news #39

[Εναλλακτικό δελτίο για 14/5/17]

Του Βασίλη Δημόκα

Για ποιόν νοηματίζεις;

Σχεδόν 1 εκατομμύριο views κατάφερε να δώσει στον Snoop Dogg, μεταφράστρια νοηματικής γλώσσας σε παράσταση που έδωσε ο γνωστός ράπερ.

Η Χόλι Μανιάτι, μεταφράστρια νοηματικής γλώσσας, προσελήφθη από τον γνωστό τραγουδιστή για να αποδώσει τους στίχους των τραγουδιών του στην γλώσσα των βαρήκοων. Η ίδια, κάνοντας έντονα νοήματα, προσπαθώντας να αποδώσει ταυτόχρονα και τον παλμό της μουσικής, έκλεψε την παράσταση και έδωσε μια διαφορετική οπτική στην συναυλία.

Η κίνηση αυτή, σχολιάστηκε θετικά από τους περισσότερους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των ατόμων με προβλήματα ακοής, να αντιλαμβάνονται μουσικά ερεθίσματα.

Δεδομένης της μειωμένης ακοής, τα άτομα αυτά πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται ούτε την έννοια της μουσικής αλλά ούτε και της μελωδίας.

Η μεταφρασμένη λοιπόν μουσική, είναι απλώς λέξεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν έχουν μουσική και λογική αλληλουχία για έναν κωφό. Είναι συνεπώς κατανοητό, πως η μετάφραση ενός τραγουδιού στην νοηματική γλώσσα γίνεται με σκοπό τον εντυπωσιασμό των ακροατών και όχι με σκοπό την διευκόλυνση των κωφών να κατανοήσουν την μουσική. Πολύ απλά, διότι οι ίδιοι δεν το επιδιώκουν. Αντιθέτως όταν προσπαθείς να δώσεις κάτι σε έναν άνθρωπο που έχει αποδεχτεί ότι δεν μπορεί να το λάβει, του δημιουργείς αρνητικά αισθήματα.

Αξιοσημείωτο είναι όμως το γεγονός ότι πολλοί κωφοί και ιδίως νέοι μπαίνουν στον πειρασμό να τραγουδήσουν στην νοηματική γλώσσα. Εκεί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς λαμβάνονται υπόψη παράγοντες, όπως η επίδραση των social media (youtube) σε αυτούς και κατ’ επέκταση η ανάγκη για συμμετοχή στον διαδικτυακό-κοινωνικό κόσμο. Επιπλέον, όταν τραγουδά ένας κωφός στην νοηματική, ο αυτοσκοπός του είναι η αυτοπροβολή και ο ενθουσιασμός του ακροατηρίου που θα τον κάνει να νιώσει υπερηφάνεια.

Κωφός-ακροατής και κωφός-καλλιτέχνης πρέπει να είναι δύο έννοιες ξεχωριστές. Έτσι μόνο θα κατανοήσουμε τις πραγματικές ανάγκες των συνανθρώπων μας.

Διαφημιστική πλύση…τέλος!
(στην Αμερική τουλάχιστον…)

Στο στόχαστρο μπήκε για πρώτη φορά η έμμεση διαφήμιση που γίνεται μέσω των social media, στις ΗΠΑ. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου απέστειλε πάνω από 90 επιστολές σε διασημότητες με πολυάριθμους followers, σε μια προσπάθεια ελέγχου των δημοσιεύσεων που γίνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πάνω από 90 επιστολές απεστάλησαν σε διάσημους instangramers προειδοποιώντας τους πως στις αναρτήσεις με τοποθέτηση προιόντος, θα πρέπει να υπάρχει ειδική αναφορά που θα το γνωστοποιεί στους ακόλουθους-χρήστες. Αντίστοιχες επιστολές έλαβαν και οι μάνατζερ μεγάλων διασημοτήτων και εταιρίες που προωθούν τα προϊόντα τους μέσω Instangram.

Στην επιστολή γνωστοποιείται πως σε οποιαδήποτε φωτογραφία στην οποία διαφημίζεται προϊόν για το οποίο κάποιος σταρ έχει παραλάβει χρηματικό αντίτιμο σε πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας, θα πρέπει να αναφέρεται σε εμφανές σημείο πως είναι διαφήμιση. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως η σήμανση ότι μια φωτογραφία αποτελεί διαφήμιση, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και αναρτημένη στην πρώτη σειρά των σχολίων κάτω από την φωτογραφία.

Όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα, οι οδηγίες που έφτασαν στα χέρια των διάσημων καλύπτουν κάθε πτυχή για να αποφευχθούν οι έμμεσες διαφημίσεις και να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των καταναλωτών.

Σημειώνεται πως και στην χώρα μας, μεγάλα πρόσωπα και εταιρίες επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό μέσα από τις διαφημίσεις που προβάλλονται στα social media. Η προστασία του καταναλωτή και η επικράτηση της νομιμότητας πρέπει να επιτευχθεί και στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως αυτό πρέπει να ξεκινήσει από εμάς τους ίδιους.

dimokas

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s