Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Για την αλληλογραφία

Της Φάτα Μοργκάνα

Είναι πολύ ωραίο να ανοίγεις το γραμματοκιβώτιό σου και να βρίσκεις μέσα κάτι άλλο εκτός από λογαριασμούς. Μπορεί να βρεις ένα διαφημιστικό για πιτσαρία κι έτσι να μη χρειαστεί να μαγειρέψεις για το βράδυ, μπορεί να βρεις ένα λουλούδι που με τα χίλια ζόρια χώρεσε εκεί μέσα ο κρυφός θαυμαστής σου, μπορεί να βρεις ένα γράμμα που σου έγραψε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο.

Εγώ στο δικό μου κουτί βρήκα μια φορά ένα φυλλάδιο για σούσι, όμως ποτέ λουλούδια και ραβασάκια. Λαμβάνω όμως που και που γράμματα από φίλους. Κι αυτά τα γράμματα είναι ένα πραγματικά ωραίο δώρο.

Τα τελευταία χρόνια η ηλεκτρονική γραφή και η ηλεκτρονική ανάγνωση έχουν κατακλίσει την καθημερινότητά μας. Γράφουμε τις εργασίες μας στον υπολογιστή μας, διαβάζουμε ηλεκτρονικές εφημερίδες στα tablet μας,ντιν ντιν χτυπάνε τα μηνύματα στο κινητό μας. Σε κάθε γραμμή που γράφω ακούγεται και ένα ντιν. Έτσι και τα e-mail έχουν κλέψει τη θέση της χάρτινης αλληλογραφίας. Ξέρετε όμως τι ωραίο που είναι το συναίσθημα του να σχίζεις τον φάκελο με το κλειδί σου μόλις μπεις στο σπίτι; Διαβάζεις τις γραμμές και κρατάς στα χέρια σου μια διπλωμένη σελίδα που μπορείς μετά να βάλεις στο κουτί με τις αναμνήσεις σου.

Δεν είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που λατρεύουν τα παλαιοπωλεία και τα vintage ρούχα (εκτός κι αν μιλάμε για κάτι φανταχτερό και σπάνιο), όμως θεωρώ την ανταλλαγή αλληλογραφίας μια πολύ ωραία συνήθεια που θα έπρεπε να μη χαθεί. Όταν μετακόμισα μακριά από τους φίλους μου άρχισα να τους γράφω γράμματα. Όχι γιατί δεν είχαν συνδέσει το ίντερνετ στο καινούριο μου σπίτι, αλλά γιατί αυτού του είδους η επικοινωνία έχει κάτι το μοναδικό. Κάποιοι μου απαντούν, άλλοι όχι, όλοι όμως χαίρονται με κάποιο τρόπο όταν μαθαίνουν με αυτόν τον τρόπο τα νέα μου.

Και για όσους δεν έχω πείσει ακόμη πως αυτό που κάνω δεν είναι χαζό και ξεπερασμένο: διαβάζω αυτόν τον καιρό ένα καινούριο βιβλίο με τον τίτλο Modern romance. An investigation(*). Σε αυτό το βιβλίο παρατηρείται το γεγονός πως λόγω της καθημερινής πολύωρης ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων οι νέοι άνθρωποι έχουν χάσει την ικανότητα να ανταποκρίνονται αυθόρμητα σε ένα τηλεφώνημα· όταν γράφεις ένα μήνυμα μπορείς να σκεφτείς πώς θα διατυπώσεις την απάντησή σου, κι έτσι το μυαλό δεν ασκείται ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ουσιαστική τηλεφωνική συζήτηση.  Φυσικά αυτή η παρατήρηση δεν έχει άμεση σχέση με την ανταλλαγή αλληλογραφίας, εντάσσεται όμως στα πλαίσια συζήτησης σχετικά με την ηλεκτρονική εποχή.

Μόλις τελειώσω το βιβλίο που διαβάζω θα επανέλθω στο θέμα της τεχνολογίας και πώς αυτή επιρρεάζει την καθημερινότητα και το dating life μας, διότι αυτό το βιβλίο είναι ιδιαιτέρως κατατοπιστικό και αφυπνηστικό· διότι σκεφτείτε παρακαλώ, πόσες φορές χάλασε η διάθεσή σας εξαιτίας ενός αδιάβαστου (ή και διαβασμένου αναπάντητου) ηλεκτρονικού μηνύματος;

morgana

*Ansari, Aziz; Klinenberg, Eric: Moder romance. An investigation. εκδόσεις Penguin Books

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s