Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Καλοκαίρι είναι…

Του Παναγιώτη Συμεωνίδη

Είναι ένα από τα τελευταία βράδια στην Θεσσαλονίκη πριν από τις διακοπές, που ανάβω τσιγάρο στα σκοτεινά. Αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολες ώρες. Είμαι βέβαιος ότι κι εσύ έχεις κουραστεί απ’ όλο το χειμώνα, σωματικά και ψυχικά. Θες πολύ να εξαφανιστείς, όμως πρέπει πρώτα να «αποσυμπιεστείς».

Το μυαλό σου βασικά, χρειάζεται χρόνο για να ρίξει ρυθμούς. Πρέπει να περάσει ένα διάστημα, περίπου, δύο-τριών ημερών, για να εγκαταλείψεις, μέχρι να γυρίσεις ξανά σε στούντιο, περιοδικά, εφημερίδες και συναδέλφους. Αυτό σημαίνει: πρόσωπα, συνήθειες, χιλιάδες, εκατομμύρια λέξεις, όσα σκέφτεσαι και κάνεις κάθε μέρα, σαν ρομπότ, όλο τον χρόνο, σχεδόν επί επτά ημέρες την εβδομάδα.

Λίγες ημέρες πριν, έχεις αντιληφθεί ότι αυτή η εποχή για άλλη μια χρονιά, σε αιφνιδίασε, έκανε ξαφνικό μπάσιμο και πάλι δεν είχες γρήγορες επιστροφές στην άμυνα. Το καλοκαίρι μπήκε ξαφνικά, όπως δεν μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Δεν του χρειάζεται να προαναγγελθεί, δεν παίζουν φανφάρες, δεν υπάρχουν μπάντες να το παιανίσουν, κανείς δεν του στρώνει κόκκινο χαλί.

Ξαφνικά μια μέρα, έτσι όπως τρέχεις, συνειδητοποιείς ότι «κοίτα, ήρθε το καλοκαίρι…».

Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, αντιλαμβάνομαι ότι, όσα χρόνια κι αν θυμάμαι τον εαυτό μου, οι καλοκαιρινές μέρες για μένα ήταν πάντα εποχή φυγής κι ανάτασης.

Κάποιες χρονιές ήταν έστω και μόνο μέσα στο μυαλό, γιατί αυτό είναι το καλοκαίρι: Μια ψυχική διάθεση που σε κυριεύει απόλυτα, όταν το μυαλό σου ταξιδεύει σε μέρη όχι απαραίτητα εξωτικά, αλλά εκεί που η καρδιά σου θέλει να βρίσκεται, ενώ μπορεί το σώμα σου να πνίγεται μέσα σε μοκέτες, νέφος και να πήζει από κυκλοφοριακό και φανάρια στον Βαρδάρη.

simewnidis
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s