Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Προσεχώς θαύμα

Της Σταυρούλας Κοσκινά

(Ωραίος τίτλος για ταινία μικρού μήκους)

Κινούμενη πόλη.

Μεσάνυχτα. Στα διαλείμματα των προβολών της, οι δικές μας προσωπικές ταινίες.


Ακούμε τη θάλασσα και τις μελωδίες που γεννιούνται μέσα της και υπερκαλύπτουν όλους τους περιττούς ήχους. Στη αρχή δεν τις ακούγαμε, θυμάσαι; Μας πήρε μήνες για να το κατορθώσουμε. Ακούμε τα κουδούνια που χτυπάνε -σχεδόν ιδιοκτησιακά- αυτοί που γυρνάνε ζαλισμένοι σπίτι τους. Φανταζόμαστε ότι κάτω από τις άχαρες πολυκατοικίες μπορεί και να υπάρχουν κρυμμένες παραλίες. Περπατάμε μαζί, αν και στην πραγματικότητα η διαδρομή είναι ένα ταξίδι για μεμονωμένους. Η πόλη ξεμακραίνει από μέσα μας και εμείς την βλέπουμε σαν μέσα από θολά γυαλιά.

Αλλά είμαστε χαρούμενοι. Προσωρινά και προσεχώς μόνιμα. Μα να η μάστιγα της εποχής μας! Η αγαπημένη, φίλτατη προσωρινότητα.

Τα εφέ της ταινίας μας όπως κατάλαβες δεν είναι φτωχά. Μυρίζουμε τους καπνούς από τα τσιγάρα και παίζει ένα μελαγχολικό σάουντρακ που μας φαίνεται παραδόξως σαν τη μελωδία της ευτυχίας. Ταυτόχρονα φωνάζουμε για να ακουστούμε όταν αυτά που πρέπει να ειπωθούν είναι το λιγότερο ψίθυροι. Σου φωνάζω , μου φωνάζεις . Η βιομηχανία του χαμένου χρόνου μας εκμεταλλεύεται προς όφελός της.

Κινούμενη πόλη.
Ακίνητοι άνθρωποι.

Κουράστηκαν να γεμίζουν τους δρόμους οι κομπάρσοι και έχουμε μείνει μόνο οι πρωταγωνιστές. Είμαστε στυγνοί επαγγελματίες. Γεμίζουμε το μυαλό μας με βεβιασμένα συναισθήματα γιατί αυτό μας επιβάλλεται. Σου δείχνω το σκοτάδι κι εσύ με σέρνεις κάτω από το φως της λάμπας. Έτσι λέει το σενάριο, έτσι κάνεις. Όπως στις χολιγουντιανές ταινίες. Ο ένας περιμένει τον άλλον.

Κανείς -είπε ο σεναριογράφος- δεν μπορεί να φύγει αθόρυβα και να πλανηθεί μέσα σε αυτή τη πολιτεία. Δεν μπορεί γιατί αν το κάνει, η ταινία ή θα τελειώσει ή θα γίνει λυπητερή.

Γι αυτό μένουμε και οι δυο εδώ. (Ενώ στην πραγματικότητα θα είχαμε φύγει.)

Διότι όλοι θέλουμε οι ταινίες μας να είναι όμορφες, όχι ρεαλιστικές.

koskina
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s