Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επεισόδιο τελευταίο.

[3+1 τρόποι για να κλείσει ένας κύκλος]

S02E20

Του Αχιλλέα Μζ. 

Εδώ έγραφα πως η ζωή μας μοιάζει με τις ταινίες. Τότε ήμουν σινεφίλ και επηρεασμένος από το γεγονός αυτό θεωρούσα πως η τοποθέτηση μου έχει βάση και ισχύ. Στην συνέχεια γνώρισα τις ξένες σειρές. Ιδίως η αμερικανική τηλεόραση είναι τόσο πλούσια που μου έδειξε πως οι ζωές μοιάζουν και με τις σειρές. Και θα αναρωτηθείτε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο – γιατί δηλαδή πλέον μιλώ για ζωή σαν σειρά και όχι σαν ταινία. Η διαφορά είναι πως στον κινηματογράφο συμπυκνώνεται το γεγονός (ή τα πολλά γεγονότα) σε μια – δυο ώρες. Υπάρχει μία αρχή, μία μέση και ένα τέλος. Στις σειρές τώρα αυτό συναντάται σε κάθε ένα επεισόδιο. Πολλές αρχές – μέση – τέλη. Πολλές κορυφώσεις. Έτσι και οι ζωές μας. Είναι μια ολόκληρη ιστορία που αναπτύσσεται πολυπαραγοντικά και πολύπλευρα.

Ξεκινώντας να γράφω για την δεύτερη χρονιά στο speakink είχα ήδη ξοδέψει αρκετές ώρες βλέποντας ξένες σειρές (και αυτές δεν ήταν ώρες αποχαύνωσης γιατί τις σειρές μου τις επιλέγω προσεκτικά και πάντα έχουν κάτι να μου δώσουν ή να μου μάθουν). Είπα λοιπόν να προσπαθήσω να βάλω μια ροή στα κείμενα μου και να δημιουργήσω μία δική μου σειρά. Γι’ αυτό και πάνω από κάθε μου κείμενο έγραφα ότι βρισκόμαστε στην δεύτερη σεζόν και στο εκάστοτε επεισόδιο. Θεωρητικά απέτυχα, καθώς ροή φανερή δεν υπήρξε. Πρακτικά τηρούσα απλά την ροή της δικής μου ζωής, των προβληματισμών μου, των αντιλήψεων μου για τα πράγματα, των θεμάτων που πέφταν κάθε τόσο στα τραπέζια που ήμουν με παρέα. Αν το δει κανείς έτσι, το όλο εγχείρημα είναι και ενδιαφέρον και έχει και ροή.

Και αισίως φτάσαμε στο season finale. Για φέτος τουλάχιστον, γιατί ποια σειρά που έχει εμπορική επιτυχία και αναγνώριση δεν ανανεώνει για μία επόμενη σεζόν; Αν δεις κυριολεκτικά τον όρο season finale δεν θα έλεγα πως είναι και τόσο αντιπροσωπευτικός, καθώς πλέον δεν μιλάμε για το τέλος μιας εποχής αλλά για μια απλή παύση της. Ωστόσο ας τον κρατήσουμε ίσα ίσα για να καταλαβαινόμαστε.

Κάθε τελευταίο επεισόδιο που δημιουργείται για μία σειρά έχει – και πλέον μιλάω από πείρα – κάποια συγκεκριμένα στοιχεία που το κάνουν να θεωρείται «άξιο» για να κλείσει μια σεζόν. Παρακάτω παραθέτω κάποια τέτοια δικά μου στοιχεία. Τα συστατικά αυτά συνέθεσαν την ζωή μου τις τελευταίες εβδομάδες. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες για όλα, ή να αφιερώσω ένα ολόκληρο επεισόδιο για την εξιστόρηση του καθενός:

1.Μια γέννα: μία νέα ζωή. Ένας ωραίος λόγος για να προσθέσει ο σεναριογράφος έναν ακόμη χαρακτήρα στην πλοκή. Και ένας λόγος να συνεχίσουν να ζουν τις ζωές τους οι ήδη υπάρχοντες πρωταγωνιστές.

2.Μια αλλαγή: θα επέλθει εξαιτίας μιας επιτυχίας ή μιας αποτυχίας. Κάτι διαφορετικό, ένα νέο στοιχείο στην πλοκή που σοκάρει ή εκπλήσσει. Προστίθεται για την ποικιλία ή απλά για να δώσει έναυσμα για την συνέχεια όταν όλα καταλήγουν σε μονοτονίες.

3.Ένα ανοιχτό κεφάλαιο: ένα ζήτημα που ήδη απασχολούσε. Κάτι που μένει «ανοιχτό». Κάτι που κρατάει τους θεατές και τους κάνει να περιμένουν να δουν την συνέχεια.

4.Ένας «θάνατος»: είναι και αυτό μια ανατροπή. Και το βάζω εντός εισαγωγικών γιατί εδώ για μένα η λέξη σημαίνει το οποιοδήποτε τέλος. Το τέλος μιας σχέσης, το σκότωμα μιας επιθυμίας, την λήξη ενός απωθημένου που γίνεται πλέον πραγματικότητα.

Για να γράψεις μια αρχή πρέπει να έχεις απλά την δύναμη. Για να γράψεις το τέλος θέλει ταλέντο. Τα τελευταία επεισόδια, όταν δεν είναι ακριβώς τελευταία πρέπει να προκαλούν στους θεατές ερωτήσεις και έντονα συναισθήματα. Να δημιουργούν ερωτηματικά και θαυμαστικά. Ποτέ τελείες! Οπότε τα λέμε στον επόμενο κύκλο. (ή μήπως, τα λέμε;)

[το κείμενο αυτό μπορεί σε κάποιους να φάνηκε χλιαρό και ανέμπνευστο. Ίσως και όντως να ήταν. Να ξέρετε πάντως, υπάρχουν και αυτού του είδους τα τελευταία επεισόδια]

achilleas2017

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s