Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

έκτακτη επιδείνωση συναισθηματικών συνθηκών.

[μιλώντας για εποχές, απραξία ενοχές, συναισθηματικές εποχές]

S03E01

Του Αχιλλέα Μζ.

Οι καλοκαιρινοί μήνες σου δίνουν άφθονο χρόνο για σκέψη. Έχεις την επιλογή του να είσαι μη παραγωγικός διότι δεν έχεις κάποια υποχρέωση να προσθέσεις στην ατζέντα σου ή να γίνεις παραγωγικός προσθέτοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου (γραπτώς πλέον) σε αυτήν. Το φθινόπωρο από την άλλη, ο κόσμος επιστρέφει στις υποχρεώσεις του. Οι περισσότεροι έχουν και πάλι γεμάτες και μουτζουρωμένες ατζέντες. Αν η δική μας επιστροφή στις υποχρεώσεις αργεί, έχουμε κάθε δικαίωμα να συνεχίσουμε να κάνουμε σκέψεις και να προβληματιζόμαστε. Οι σκέψεις και τα δελτία καιρού άλλωστε είναι μερικά από τα λίγα πράγματα που αποκτούν υπερδιπλάσιο ενδιαφέρον για μένα καθώς είναι Σεπτέμβριος. Γιατί έχουν μία απροσδιόριστη δύναμη που με βάση το τι θα «πούνε» μας υποβάλλουν σε πολύ συγκεκριμένες συναισθηματικές καταστάσεις. Με το ανάλογο καθορισμένα πρόσωπο λοιπόν, συνεχίζω να παρακολουθώ τις ψυχολογικές μου διακυμάνσεις μέσω των σκέψεων και των συνεχώς εναλλασσόμενων καιρών. 

-Τα δελτία καιρού γιατί, όταν παρακολουθούσα ένα από αυτά ανακάλυψα το πόσο λάτρευα από πάντα τις μεταβάσεις. Οι θερμοκρασίες θυμίζουν καρδιογράφημα καθώς ανεβοκατεβαίνουν ακανόνιστα και χωρίς κάποιο προκαθορισμένο μοτίβο. Μερικές θερμές εισβολές και κάποιες βροχές. Ο ήλιος που καίει το πρωί και ο δροσερός αέρας τις νύχτες. Είναι πραγματικά δύσκολο να ανταπεξέλθεις το φθινόπωρο αν δεν είσαι σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε συνθήκη. Πρέπει να έχεις εύκαιρη και την ζακέτα και την ομπρέλα και τα γυαλιά ηλίου-

-Οι σκέψεις γιατί, όταν επέλεξα να σκέφτομαι, έφτασα στην δική μου παραδοχή για την πολυπλοκότητα των ανθρωπίνων σχέσεων. Στην προσπάθεια της κατανόησης τους είναι το στάδιο στο οποίο σίγουρα θα βρεθείς. Τα «νέφη» που καλείσαι να διώξεις όσο τις ζεις είναι πολλά και έρχονται πάντα χωρίς προειδοποίηση και ουδέποτε με συνοδεία πιθανών τρόπων επίλυσης ή προσπέλασης τους. Θα φταις εσύ ή ο άλλος. Πιθανότατα θα φταίτε και οι δύο. Στις σχέσεις είναι συχνό φαινόμενο τα λάθη. Γιατί τα λάθη είναι ανθρώπινα. Και ορισμένες φορές γινόμαστε περισσότερο άνθρωποι από ότι συνήθως-

Η απόλαυση για μένα γίνεται διπλή όταν καταφέρνω να ενώσω σε μία αντισυμβατική συσκευασία των 2 σε 1, τις αγαπημένες μου συνήθειες. Και τον καιρό και τις σκέψεις. Έτσι καθώς βλέπω δελτία καιρού κάνω σκέψεις ή καθώς κάνω σκέψεις παρομοιάζω τις περιστάσεις με καιρικά φαινόμενα. Μία καλή ψυχολογικά μέρα είναι λιακάδα, μια ενδιαφέρουσα έχει μέσα της μια μπόρα και ένα ουράνιο τόξο. Στις «μαύρες» μου ο ουρανός σκουραίνει. Σαν ένας χαμαιλέοντας που παίρνει τα χρώματα του από το ψυχολογικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Οι δυσκολίες των σχέσεων θα μπορούσαν σε ένα πορτρέτο δάσους, να έχουν την μυρωδιά χώματος υγρού από βροχή. Και η βροχή θα ήταν συνεχής και ακατάπαυστη. Το πρόβλημα σε αυτές είναι οι αποφάσεις που θα πάρεις. Θα αράξεις κάτω από ένα δέντρο περιμένοντας την επόμενη λιακάδα, θα ανοίξεις μια ομπρέλα προσπαθώντας να την καταπολεμήσεις ή θα πάρεις τον δρόμο της επιστροφής για το σπίτι; Σε μία ελεύθερη μετάφραση, θα κάνεις μία παύση περιμένοντας τα καλύτερα, θα προσπαθήσεις να φέρεις αυτά ή θα τα παρατήσεις. Αν περιμένεις μπορεί η λιακάδα να μην έρθει ποτέ. Αν προσπαθήσεις και η βροχή είναι δυνατότερη από σένα μπορεί να σπάσεις την ομπρέλα σου. Αν φύγεις για το σπίτι μπορεί να χάσεις μια λιακάδα ανεκτίμητης αξίας που θα ερχόταν στο επόμενο ξύπνημα σου στο δάσος. Μπορεί πάλι και να σωθείς.

Σε κάθε περίπτωση το ρίσκο είναι μεγάλο. Είναι άλλωστε γνωστό πως οι εκτιμήσεις τόσο για τον καιρό όσο και για τις σχέσεις είναι πάντα επισφαλείς. Ιδίως όταν είναι μακροπρόθεσμες. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες οι σχέσεις είναι ένα ρίσκο, με το οποίο όταν φλερτάρεις πληγώνεσαι και πληγώνεις. Οι άνθρωποι μπορεί να ξέρουμε να αγαπούμε, ωστόσο συχνά γινόμαστε εκδικητικοί, διεκδικητικοί και ψυχροί. Και τότε κάνει κρύο. Το μόνο που σου εύχομαι είναι να μην καταλήξεις να σκέφτεσαι «έπρεπε να έχω πάρει ζακέτα».

mz.1.png
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s