Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Τα «Σεπτεμβριανά»

 

Της Σταυρούλας Κοσκινά

(Όχι τα γνωστά)

Ήθελα τόσο πολύ να σου μιλήσω για το καλοκαίρι μου. 

Για τα βιβλία που δεν μπορούσα να διαβάσω, γιατί σε κάθε σελίδα τους έκρυβαν και από μια έκπληξη και ξέρεις πως δεν μου αρέσουν οι εκπλήξεις. Θέλω πάντα να μαθαίνω πρώτα το τέλος, για να μπορέσω να κατανοήσω την αρχή. Για να καταλάβω τις πράξεις και τα αισθήματα, τα κίνητρα και τις αιτίες. Θα μπορούσες να το αποκαλέσεις- με μια επιφύλαξη- επαγγελματική διαστροφή.

Ήθελα να σου περιγράψω τα νησιά που επισκέφτηκα. Άλλα στις Σποράδες, άλλα λίγο πιο κάτω. Είχαν πολύ γαλάζιο. Αυτό το συγκεκριμένο, το μαγευτικό το γαλάζιο. Όχι ό,τι κι ό,τι! Κάθε νησί να κατακλύζεται από διαφορετικό γαλάζιο.  Εκείνα τα γαλάζια  που ζηλεύουν όλοι οι λάτρες του χειμώνα αλλά δεν το παραδέχονται.  Θα μου έλεγες «Μα καλά  ποιό νησί δεν έχει γαλάζιο; Όλα τα νησιώτικα γαλάζια ίδια είναι!». Κι εγώ θα σου απαντούσα εκνευρισμένη» Όχι δεν είναι όλα τα γαλάζια ίδια, μάθε να τα ξεχωρίζεις επιτέλους!» .

Θα νοσταλγούσαμε του αέρηδες και τη ζέστη την τροπική και θα παραπονιόμουν ότι δεν έφαγα όσα παγωτά ήθελα, αλλά αρκέστηκα σε ανανάδες, διότι ιδού η μόδα. Θα εκτυπώναμε φωτογραφίες, ο καθένας από το νησί που πήγε και θα τις ενώναμε σε ένα άλμπουμ για να μειώσουμε τα χιλιόμετρα και τα κύματα που μας χώριζαν.  Θα συζητούσαμε ώρες για την πολιτική, συζήτηση  που εν τέλει καταντά προμήνυμα της μελαγχολίας και του μονολόγου του τύπου «σε τι κόσμο ζούμε» κι εγώ από μέσα μου θα ανακαλούσα όλα τα γλυκά που καταναλώθηκαν «ον δε ρόουντ», για να ξεχαστώ.

Θα σου μιλούσα για τα ταξίδια τα ευρωπαϊκά που έπρεπε να κάνουμε. Σε φύλλα χαρτί θα γράφαμε προορισμούς και θα τους κληρώναμε . Μπορεί να ήταν Αυστρία, Πολωνία, Γερμανία ή και Γαλλία, Λεττονία. Μπορεί και λίγο μακρύτερα. Αλλά πάντα ευρωπαϊκά και αγαπημένα. Ξέρεις πως δεν συμπαθώ τα υπερατλαντικά αεροπλάνα.

Θα ετοιμάζαμε βαλίτσες κρυφά από όλους . Γιατί τα μυστικά κρατάνε περισσότερο. Φυλάγονται από  τη φθορά και γίνονται οι σπίθες που δημιουργούν τη φωτιά μας. Θα ήταν λοιπόν και αυτό ένα μυστικό. Δικό μας. Θα ήταν ο ήχος του καλοκαιριού μας. Ή καλυτέρα,  η μελωδία.

Όταν όμως τα μυστικά παύουν να είναι δικά μας και μόνο δικά μας γιατί κουραστήκαμε να τα προσέχουμε από τους αγενείς και αδιάκριτους περαστικούς τί  γίνεται; Όταν τελειώνει ο Ιούνιος και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος και μπαίνει το φθινόπωρο τί γίνεται; Τότε παύουμε να μιλάμε για καλοκαρ-ινά και ξεκινάμε τα σεπτεμβρ-ιανά.

Ένα οργανωμένο «πογκρόμ» εναντίον των καλοκαιρινών μας προσδοκιών και ελπίδων.

Ακόμα έχει ζέστη έξω, αλλά δεν θέλουμε άλλη θάλασσα. Το γαλάζιο είναι πάντα το ίδιο γαλάζιο πλέον. Μετακινούμε τα παλιά βιβλία και κάνουμε χώρο για τα νέα, που θα πρέπει αυτή τη φορά όμως να τα διαβάσουμε. Προφερόμαστε στην πόλη που σιγά σιγά γεμίζει. Ο καθένας με τις ασχολίες του. Και αναμένουμε. Υποθέτω ένα θαύμα. Αλλά δεν είμαι και βέβαιη. Βαριόμαστε να διαβάσουμε τις εφημερίδες και μας είναι αδιάφορη η πολιτική. Άλλωστε τι μπορούμε να αλλάξουμε στον κόσμο; Δεν βλέπουμε τις καλοκαιρινές φωτογραφίες. Είναι σαν να πέρασαν αιώνες από τότε. Αν τύχει να τις δούμε- είτε κατά λάθος, είτε λόγω νοσταλγίας- αναρωτιόμαστε ποιοι είναι αυτοί που χαμογελούν ανέμελα και μετά τις διαγράφουμε βιαστικά (αν και κρατάμε μόνο λίγες και συγκεκριμένες).

Δεν κρατάμε πια μυστικά . Αντί αυτών, προσπαθούμε να κρατήσουμε τα φύλλα των δέντρων από το να πέσουν στο χώμα και τον καιρό από το να μην κρυώσει πολύ γρήγορα.

Αλήθεια ήθελα να σου μιλήσω για το καλοκαίρι μου. Αλλά δεν μπόρεσα.

Μετά σκέφτηκα να σου μιλήσω για τον Σεπτέμβρη μου.  Αλλά δεν άξιζε.

koskina
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s