Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

μπρόκεν.

[μιλώντας για θεωρίες: και κτηρίων και ψυχών]

S03E02

Του Αχιλλέα Μζ. 

Το 1993 ο Rudy Giuliani, τότε δήμαρχος της Νέας Υόρκης μιλά για την θεωρία των σπασμένων παραθύρων. Επρόκειτο ουσιαστικά για την εφαρμογή εκείνης της θεωρίας  που οι κοινωνιολόγοι James Q. Wilson και George L. Kelling είχαν αναπτύξει λίγα χρόνια νωρίτερα. Ουσιαστικά το όλο νόημα αυτής συμπυκνώνεται στην ιδέα πως όταν ένα κτήριο έχει σπασμένα παράθυρα τα οποία δεν επισκευάζονται, τότε το να βανδαλιστεί περαιτέρω είναι ένα γεγονός πιθανόν αναπόφευκτο. Αυτό που θα συμβεί στην συνέχεια, επίσης αναπόφευκτα κάποιοι θα μπουν μέσα και θα προχωρήσουν σε κατάληψη και μπλα μπλα μπλα. Η θεωρία αυτή είχε πολλούς οπαδούς, ενώ από άλλους θεωρήθηκε ανυπόστατη. Αυτό είναι κάτι ακόμη αναπόφευκτο με τις θεωρίες. Έχουν πάντα θερμούς οπαδούς αλλά και ισχυρό αντίλογο.

Στην περίπτωση αυτή δεν θα είμαι εγώ ο αντίλογος. Γιατί για να τα είπαν όλα αυτά κάτι θα ξέρουν. Rudy, εγώ μαζί σου. Και έχω και επιχείρημα. Η Θ. που όλοι ξέρετε διαφώνησε με τον τίτλο «η θεωρία των σπασμένων ψυχών». Προτίμησα γι’ αυτό κάτι λιγότερο μελό και δακρύβρεχτο. Ωστόσο, κοίταξε μας. Μας είναι ευκολότερο να επιτεθούμε με το σώμα ή τα λόγια σε εκείνον που είναι δυναμικός και τα έχει όλα; Ή μήπως συνηθίσαμε να εναντιωνόμαστε στους αδύναμους;

Ο άνθρωπος που έχει ήδη τα δικά του προβλήματα και θέματα, εκείνος που έχει ήδη σπάσει δίνει πάντα στον απέναντι την ευκολία να προβάλει πάνω του τα δικά του προβλήματα και θέματα. Γιατί όλοι έχουμε θέματα. Και δεν λέω πως είναι απίθανο να έρθει αντιμέτωπος με άσχημες συμπεριφορές κάποιος που έχει βάλει τη δική του ζωή σε τάξη. Πολλές και αυτές οι περιπτώσεις. Ωστόσο εδώ μιλάμε για τους ήδη έχοντες πληγές. Το φταίξιμο πάει σε όλους. Καθώς η σπασμένη «ψυχή» δίνει ένα εύκολα προσβάσιμο πάτημα για επιπλέον βανδαλισμό. Και από την άλλη ο βάνδαλος με υψηλές δόσεις ψυχρότητας, αλλά άνευ τύψεων και ενοχών έρχεται και σπάει και άλλα, και κάνει κατάληψη και καταστρέφει.

Ειπώθηκε εκ των προτέρων πως φταίνε και οι δύο μεριές. Αντιμετωπίζοντας όμως το ζήτημα με αίμα ψυχρό σκέψου: αν όντως είναι εκ φύσεως ανθρώπινη η ανάγκη για προβολή των δικών μας αδυναμιών ή αισθημάτων κατωτερότητας και μειονεξίας στους άλλους, εσύ τι ή μάλλον ποιον θα επέλεγες; Μάλλον τον εύκολο στόχο ενός ήδη παραδομένου οχυρού.

Ίσως αυτή θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο ερώτημα που πολλές φορές (έλα παραδέξου) μας βασανίζει: «μα καλά, πώς γίνεται να τα έχει όλα;». Βάζω στην άκρη την τύχη που μπορεί να του τα έφερε. Εκτός και η ανάγκη που μας φέρνει έτσι ή αλλιώς σε κάποιες καταστάσεις. Τα υπόλοιπα τα απέκτησε. Δεν τα έχει όλα καλά γιατί τα βρήκε ή του στάλθηκαν. Σίγουρα όχι όλα. Πάλεψε και κόπιασε. Άφησε πίσω τους συναισθηματισμούς και τις πληγές και συχνά φρόντισε καλύτερα και παραπάνω από όσο εσύ για πράγματα που θα έπρεπε. Αυτοί που τα έχουν όλα καλά, δεν είναι πως αν ήταν κτήρια δεν είχαν ποτέ κάποιο σπασμένο παράθυρο. Απλά το επιδιόρθωσαν την κατάλληλη στιγμή. Πριν θεωρηθούν διαθέσιμοι για μεγαλύτερες καταστροφές.

Τους υπόλοιπους που δεν αυτό-επιδιορθώθηκαν τι; Να τους κατηγορήσουμε για αμέλεια; Ανάλογα με το πόσο επικριτικοί θα θέλαμε να γίνουμε θα μπορούσαμε. Ωστόσο η ζωή τρέχει τόσο γρήγορα, οι μέρες φεύγουν ως δευτερόλεπτα, που δεν έχεις χρόνο ούτε καν για να επιχειρήσεις κάποιο 5-minute-craft. Πόσο μάλλον για να φτιάξεις σπασμένα παράθυρα και να μπαλώσεις πληγές. Όποτε απλά έρχεσαι και τα κουκουλώνεις και να συνεχίζεις να ζεις με την (όχι και τόσο ευχάριστη) συντροφιά τους.

 Πάντως, η σκέψη του να καταστρέψεις κάτι ή κάποιον ήδη κατεστραμμένο είναι απλή «Έλα μωρέ, χάλασε. Ας το αποτελειώσω».

mz.1
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s