Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Φλόγες ψυχής

Της Μελίνας Αμανατίδου

Η λύρα βρίσκεται στα χέρια που της αρμόζουν. Τα δάχτυλα είναι έτοιμα να της δώσουν ψυχή.

Το δοξάρι σε λίγο θα δίνει το ρυθμό, για να χτυπούν οι καρδιές όλων στο ίδιο τέμπο. Αλήθεια, δεν ξέρω πως γίνεται αυτό, όλοι στον ίδιο ρυθμό, όλοι στο ίδιο αίσθημα.

Οι πρώτες νότες ηχούν αργά και σε προετοιμάζουν. Ηχούν πρώτα στην καρδιά και μετά στο αυτί. Οι πρώτοι στίχοι ακούγονται. Ακούγονται πρώτα στην ψυχή και μετά στο μυαλό.

Ο χορός ξεκινά και τα βήματα ανάβουν σιγά -σιγά τις σπίθες. Οχτώ βήματα εδώ, δώδεκα βήματα εκεί. Οχτώ ξανά, δώδεκα πάλι. Δεν τα μετράς άλλο. Τα νιώθεις. Τα νιώθεις και όσο ανεβαίνει ο ρυθμός που δίνει το δοξάρι, τόσο ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς. Τα πόδια χτυπούν το πάτωμα σε χρόνους μετρημένους , σαν να  ακολουθούν τις ρίζες που τους δένουν στην ίδια αυτή ράτσα,  του ρυθμού που ηχεί . Τα χέρια είναι πιασμένα και από τις άκρες  των  δακτύλων κυλά το ίδιο αίμα σε όλους, σαν να βράζει δυνατά μαζί με το αίμα των προγόνων τους.

Ο χορός δυναμώνει και οι παλμοί χτυπούν σε κάθε γρατζουνιά της λύρας , όπως αυτή τους οδηγεί. Τους οδηγεί γρήγορα, δυνατά, δυναμικά και χτυπούν. Χτυπούν κι όσο πιο γρήγορα χτυπούν, τόσο το αίμα βράζει, κι όσο το αίμα βράζει, τόσο το γένος σου ξυπνά. Ξυπνά και ζωντανεύει μέσα σου.

Κοίτα πώς είναι ενωμένοι. Πατούν στις ρίζες τους γερά σε κύκλους, κρατούν τα χέρια ανάλαφρα και κυλά το αίμα της γενιάς τους ακόμα, κινούνται με το κεφάλι ψηλά όλο καμάρι και τα μάτια τους  βγάζουν φλόγες.

Φλόγες,  που βγαίνουν από ψυχής.

Ψυχή,  που βγαίνει από το άκουσμα του πρώτου ήχου, της πρώτης νότας  και πάλι από την αρχή.

amanatidou

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s