Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

περί ουράνιων σωμάτων

Της Θεοδώρας Απότα

Λέγεται πως στη πορεία της ζωής, το ιδανικό για κάποιον είναι να αποτελεί ήλιο κι όχι φεγγάρι. Βλέπετε, ο ήλιος είναι αυτόφωτος, παράγει ή είναι μόνος του το φως. Το φεγγάρι από την άλλη, δεν ακτινοβολεί μόνο του αλλά αντλεί φως από τον ήλιο.

Περιμέναμε τηλέφωνο για να ξυπνήσουμε το πρωί, σημείωμα για να θυμηθούμε να βάλουμε πλυντήριο, κάποιον που οδηγεί για να μας πετάξει μέχρι το κέντρο και λέξεις χωρίς ουσιαστικό νόημα για να καλύψουν τη σιωπή που δεν μας αρέσει. Δεν σκεφτήκαμε στιγμή να βάλουμε ξυπνητήρι, να γράψουμε εμείς το σημείωμα, να πάρουμε λεωφορείο και να το βουλώσουμε, μέχρι που μας το είπε κάποιος. Βασικά, ίσως και να μας πέρασε από το μυαλό αλλά δεν είχαμε τη δύναμη να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις μόνοι. Και ναι, ένα ξυπνητήρι είναι μεγάλη απόφαση όταν δεν μπορούσαμε καν να βρούμε εύκολα το που βρίσκεται το «ρολόι» στο κινητό. Συνηθίσαμε αλλιώς, σας το ‘πα…

Στηριχθήκαμε αποκλειστικά στις πράξεις και τις προτροπές των άλλων. Μέχρι που ένα πρωί δεν χτύπησε το κινητό. Δεν κάλεσε κανείς να μας ξυπνήσει και η ώρα πέρασε. Και εκτεθήκαμε. Όχι σε καμιά δουλειά, αλλά στον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν ξέραμε τι συμβουλή να μας δώσουμε. Μα, ήμασταν πάντα πολύ καλοί στις συμβουλές. Για τους άλλους.

Εκεί ακριβώς, αντιλήφθηκα τη σημασία του να είμαι ήλιος κι όχι φεγγάρι. Παράγω μόνη και απολαμβάνω με τους άλλους. Δεν παράγουν οι άλλοι κι εγώ δανείζομαι.

Και για να εξηγηθώ: Οι σχέσεις που αναπτύσσουμε μεταξύ μας κρύβουν μία μαγεία. Εξερευνούμε ο ένας τον άλλο. Αγαπάμε και μισούμε με τη διαφορά ενός λεπτού. Δίνουμε και παίρνουμε. Ας μην ισοπεδώσουμε τα πάντα, απλώς γιατί κρεμάσαμε τις ευθύνες του «είναι» μας επάνω στους γύρω.

Λέγεται πως περπάτησαν στο φεγγάρι. Στον ήλιο δεν πλησίασε κανείς για να μη καεί.

Καείτε, έρχεται χειμώνας.

{AM για την ιδέα}

apota
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s