Μετάβαση στο περιεχόμενο

Spread the news #42

[Εναλλακτικό Δελτίο για 08/10/17]

της Χριστίνας Καπουρτζούδη

The Fast and the Furious

Long time no see φίλοι μου, αλλά έστω και αργοπορημένα επέστρεψα (χεστήκατε; -δεν θέλω απάντηση) Επίσης, γράφω αυτό το άρθρο Σάββατο βράδυ, μετά από ποτάκι με φίλες (χεστήκατε πάλι αλλά I’m just being honest, οπότε ανεχτείτε με), έχοντας απέναντι τον μπαμπά μου να βλέπει τρασοεκπομπές που πουλάνε βιβλία για εξωγήινους (σκοτώστε με)

Αναζητώντας, λοιπόν, ειδήσεις για να γράψω και να σας μορφώσω (γελάω), βρήκα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο: ‘’Η ερώτηση που εκνεύρισε την Τζέιν Φόντα’’ (ήταν σχετική με πλαστικές επεμβάσεις), αλλά επειδή δεν θέλω να σας συνταράξω και να σας κάνω να χάσετε τον ύπνο σας θα σας μορφώσω διαφορετικά. (επειδή μερικοί είστε -δυστυχώς- χαζοί, ειρωνεύομαι….)

Στις 26 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας που επιτρέπει στις γυναίκες να πηγαίνουν στο γήπεδο, ανακοινώθηκε η δυνατότητα των γυναικών να βγάζουν δίπλωμα οδήγησης.

Ο βασιλιάς Σαλμάν υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι γυναίκες επιτρέπεται να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης στη Σαουδική Αραβία, τη μοναδική χώρα στην οποία απαγορευόταν μέχρι σήμερα. Το βασιλικό διάταγμα αναφέρει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, ότι αναμένεται εντός 30 ημερών η σύσταση υπουργικού σώματος για την παροχή συμβουλών και στη συνέχεια η εφαρμογή του έως τον Ιούνιο του 2018.

Μια τέτοια απόφαση, επόμενο (αν και όχι λογικό) ήταν να προκαλέσει αντιδράσεις. Χρήστης του tweeter, τα στοιχεία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκαν, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να επιτραπεί στις γυναίκες να οδηγούν έγραψε ότι θα πρέπει να θανατωθεί όποιος υποστηρίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να οδηγούν οχήματα.

Στην ανάρτηση του, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Asharq al-Awsat» που συνδέεται με τον κρατικό μηχανισμό της Σαουδικής Αραβίας, φέρεται να χαρακτήρισε τους άντρες που υποστηρίζουν το δικαίωμα οδήγησης οχημάτων από τις γυναίκες ως «απατημένους συζύγους που θα πρέπει να θανατωθούν». (όπως αντιλαμβάνεστε μιλάμε για νοήμων άνθρωπο που συσχετίζει την οδήγηση με το κέρατο). Τα ευχάριστα νέα είναι ότι αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του από τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας.

Πηγή: cnn.gr

 

Σε ελληνικά χέρια το βραβείο Ίψεν

Δεν θα με χαρακτήριζα ‘’του θεάτρου’’, έχω μια προτίμηση στην ‘’μεγάλη οθόνη’’, όμως η είδηση αυτή μου κίνησε το ενδιαφέρον.

Μία από τις σημαντικότερες διεθνείς θεατρικές διακρίσεις, το βραβείο Ίψεν, κατέκτησε η Ελληνίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Ραφίκα Σάουις (Rafika Chawishe). Πρόκειται για το «βραβείο καλύτερης προτεινόμενης σκηνοθεσίας και δραματουργίας» (διεθνής υποτροφία Ibsen Scholarship), που απονεμήθηκε στην πρόταση με τίτλο «Europeana» της ομάδας «Ζλαπ», που ίδρυσε το 2015 η Ραφίκα Σάουις.

Πυρήνας της βραβευμένης πρότασης είναι το έργο του Νορβηγού δραματουργού, Ερρίκου Ίψεν- το όνομα του οποίου φέρει και το βραβείο – ο «Μικρός Έγιολφ», στο οποίο τίθεται υπό αμφισβήτηση η ανθρώπινη ευθύνη. Στο «Europeana» η ομάδα «Ζλαπ» μεταφέρει τον σκηνικό χώρο του «Μικρού Εγιολφ» στα ελληνικά νησιά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ασυνόδευτα παιδιά που διέσχισαν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα εμπόλεμων και αφιλόξενων περιοχών και εντέλει αποβιβάστηκαν μέσα από σαθρά πλεούμενα στις ακτές των νησιών του Αιγαίου. Οι αφηγήσεις 150 εξ αυτών που συνέλεξε η Ραφίκα Σάουις αποτελεί πολύτιμο υλικό γύρω από το οποίο πλέκεται η βραβευμένη πλέον παράσταση.

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στις 18 Οκτωβρίου 2017 στην γενέθλια πόλη του Ίψεν, το Σκίεν της Νορβηγίας.

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

Athens baby

Μεγάλη διεθνή διάκριση πέτυχε η Αθήνα, καθώς ο οργανισμός Leading Culture Destinations Awards βράβευσε την Αθήνα ως την πόλη με τη μεγαλύτερη δυναμική πολιτιστικού προορισμού για το 2017. (οι θεσσαλονικείς κλαίνε, υποθέτω)

Το βραβείο παρέλαβε σε επίσημη εκδήλωση την Παρασκευή στο Λονδίνο ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. «Οι καλλιτέχνες της Αθήνας, η πολιτιστική υποδομή της, ο διάλογος με τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα αλλά και η εντυπωσιακή της δυναμική φέτος στον τουρισμό, μας δείχνουν ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για μια πορεία ανάκαμψης της πόλης και ενίσχυση της διεθνούς εικόνας της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η βράβευση της πόλης και του δήμου της Αθήνας, στηρίζεται στο σκεπτικό ότι παρά την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, η ελληνική πρωτεύουσα κατάφερε με τις στρατηγικές της επιλογές να υποστηρίξει τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Η βράβευση αυτή έρχεται σε μια πολύ σημαντική συγκυρία για την ανάπτυξη της πόλης, η οποία υπολογίζεται ότι έως το τέλος του 2017 θα έχει υποδεχτεί 5 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες.

Συμπληρωματικά, Ανάμεσα στους φετινούς βραβευμένους συγκαταλέγονται το Design Museum στο Λονδίνο ως ο κορυφαίος παγκόσμιος πολιτιστικός προορισμός, η έκθεση της Yayoi Kusama (Γιαγιόι Κουσάμα) στο Μουσείο Χίρσχορν της Ουάσιγκτον ως η Καλύτερη Έκθεση της Χρονιάς, το Βρετανικό Μουσείο για την πιο ενδιαφέρουσα ψηφιακή εμπειρία σε μουσειακό χώρο.

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

Hello darkness my old friend

Ξεκίνησα πάλι με τους άκυρους τίτλους και τους άκυρους συνειρμούς, αλλά πέτυχα ένα άρθρο σχετικό με τους οργανισμούς που θα επιζήσουν ακόμα και όταν σβήσει ο ήλιος.

Μαζί με τα μνημόνια που θα έχουν μαζευτεί (και σίγουρα δεν θα έχουν πληρωθεί) θα κυκλοφορούν στη γη οι οργανισμοί γνωστοί με το όνομα ‘’αρκούδες του νερού’’

Πρόκειται για το πιο ανθεκτικό (και πανάσχημο) είδος στον κόσμο. Το μικροσκοπικό αρθρωτό ζώο με τα οκτώ πόδια, γνωστό, επίσης, και ως «αρκούδα του νερού», θα είναι αυτό που θα επιζήσει μέχρι ο ήλιος να σβήσει, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε το Κέντρο Αστροφυσικής του Harvard – Smithsonian σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Κατά την έρευνα, αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα είναι δυνατόν να ανταπεξέλθουν έναντι κάθε πιθανής αστροφυσικής καταστροφής που θα μπορούσε να απειλήσει το είδος τους, ενώ εικάζεται πως θα ζήσουν για τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια χρόνια ακόμη, δηλαδή πολύ περισσότερο απ’ ότι υπολογίζεται πως θα ζήσει το ίδιο το ανθρώπινο είδος.

Οι «θαλάσσιες αρκούδες» είναι οι πιο δυνατές μορφές ζωής στη Γη, ικανές να επιβιώσουν έως και 30 χρόνια χωρίς φαγητό ή νερό, να υπομείνουν θερμοκρασίες έως και 150 βαθμούς Κελσίου και τις δύσκολες συνθήκες της βαθιάς θάλασσας. Εντυπωσιακό είναι πως αποτελεί το μοναδικό ζώο που μπορεί να επιζήσει στο παγωμένο κενό του διαστήματος. (ένα πράγμα αθάνατο, σαν τους πρώην μου…)

Δυστυχώς, όμως, δεν θα επιβεβαιώσουμε τις νίντζα-δυνατότητες αυτού του οργανισμού για ευνόητους λόγους (στο μυαλό σας θέλω να παίζει το ‘’γλέντα τη ζωή’’ από Γλυκερία για να ευθυμήσουμε και να κλείσουμε ευχάριστα…)

Πηγή: cnn.gr

 

Για να σας μπει καλά ο μήνας και για να μπω κι εγώ σε πρόγραμμα:

 

kapourtzoudi

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s