Μετάβαση στο περιεχόμενο

συμπεράσματα στα γρήγορα

[για αποφάσεις, συμπεράσματα, εκτιμήσεις και όλα αυτά στα γρήγορα]

S03E03

Αχιλλέας Μζ. 

Επιχειρώ να γράψω ένα γρήγορο κείμενο, για τα γρήγορα συμπεράσματα . Για το πρώτο δεν υπόσχομαι. Καθώς φημίζομαι για την φλυαρία μου. Και στα εκτός θέματος, πάλι καλός είμαι. Οπότε γενικά δεν υπόσχομαι κάτι για όλο αυτό που ακολουθεί.

Που λες ναι. Μιλάω πολύ και ξεπερνάω τα όρια. Ως προς το πόσο θα μιλήσω, τι θα πω, πού θα το πω. Γενικά αν βρω όρια, γουστάρω να τα πατήσω και να τα ξεπεράσω. Και μάλιστα με θράσος.

Αν η ζωή μου είχε τίτλο δεν ξέρω σίγουρα ποιος θα ήταν. Και αυτό γιατί δεν έχω εντοπίσει ακόμη εκείνο το κεντρικό συμβάν που θα την προσδιορίσει. Όμως υπότιτλους έχω βρει πολλούς. Ένας που θα ταίριαζε είναι ο «στο λάθος μέρος, την λάθος στιγμή». Γενικά κάτι με λάθος (ας πούμε τώρα δεν είναι η ώρα για ένα «να ξέρεις όλη την ζωή μου δίνω…» αλλά εγώ με τρόπο αδέξιο το σφηνώνω ανάμεσα στις άλλες λέξεις μου). Γιατί αυτό που λέω ή κάνω θα μπορούσα να μην το έχω πει ή κάνει, ή τουλάχιστον όχι τώρα και όχι εδώ.

Το προφίλ που συντίθεται είναι τέτοιο που σε μια πρώτη γνωριμία θα με λατρέψεις ή θα με μισήσεις. Σε μία δεύτερη αν στην πρώτη με είχες λατρέψει θα σε κουράσω. Αν όμως με είχες μισήσει ίσως σιγά σιγά αρχίσεις να με συνηθίζεις. Και αυτό υποψιάζομαι πως σου συμβαίνει όχι μόνο με μένα, αλλά και με κάθε επόμενο άνθρωπο που γνωρίζεις. Δηλαδή τον αξιολογείς μέσα σου και ανάλογα με τα όμορφα ή άσχημα συναισθήματα που σου προκάλεσε αποφασίζεις αν θα μείνεις ή θα φύγεις. Πάντως στην περίπτωση που έφυγες, είμαι εδώ για να σου αποδείξω πόσο λάθος έκανες.

Αν τώρα έπρεπε να βρούμε τίτλο ή υπότιτλο για την δική σου ζωή θα επέλεγα το «ας πρόσεχες». Σε κάτι πιο παραινετικό και μειλίχιο θα έλεγα «να παίρνεις τον χρόνο σου». Γιατί δεν είναι ανάγκη να βγάλεις το πόρισμα σου για τον απέναντι στην πρώτη ή την δεύτερη συνάντηση. Ούτε καν στους πρώτους μήνες ή στα πρώτα έτη. Σίγουρα βέβαια να μην χάνεις και τον χρόνο σου. Κατά τα άλλα κανείς δεν σε υποχρεώνει να τελειώνεις γρήγορα και σύντομα με τις αποφάσεις σου και να μας πεις τι επιτέλους θέλεις.

Δεν είναι κιόλας ότι δεν υποχρεώνεσαι να συμπεράνεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά το ότι και να ήθελες δεν θα μπορούσες. Δεν υπάρχουν γρήγορα συμπεράσματα. Υπάρχουν εκτιμήσεις. Υποθέσεις. Σενάρια. Η λέξη συμπέρασμα σημαίνει την κατάληξη μιας συλλογιστικής πορείας. Θέλει τον κόπο και τον τρόπο της. Θέλει και χρόνο.

Πολλές φορές βγάζω συμπεράσματα και σύντομα καταλαβαίνω πόσο ανυπόστατα είναι. Μερικές φορές είναι και ο λόγος που καταλήγουμε στο να διακρίνουμε ανθρώπους, να τους κοροϊδέψουμε, να τους απομακρύνουμε από δίπλα μας. Δεν δίνουμε ούτε χρόνο στην συλλογιστική πορεία που θα καταλήξει σε ένα συμπέρασμα, ούτε καν στον άλλον να μας δείξει πως είναι αυτό ή κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που νομίζαμε. Σίγουρα αν τελικά σταθείς όπως πρέπει στις περιστάσεις και στις κοινωνικές σου σχέσεις  θα σε πιάσω να λες «έπεσα έξω», ή «τον είχα παρεξηγήσει». Διαφορετικά δεν θα μάθεις ποτέ τι έχασες.

Έχω πάντως διαπιστώσει πως ένα γρήγορο συμπέρασμα έχει να στερήσει πολλά στο άτομο που το βγάζει. Aπό μία ασήμαντη εμπειρία έως μια αξέχαστη, ή κάποια γνωριμία καθοριστική. Όλοι έχουμε συμπεράνει για πράγματα, δημιουργώντας κανονισμούς τους οποίους υποσχεθήκαμε να μην παραβούμε. Για παράδειγμα, ακολουθείς καθημερινά τον ίδιο δρόμο για να πας στο σπίτι, καθώς προαποφάσισες ή συμπέρανες κάποτε πως αυτός είναι ο πιο σύντομος ή ξεκούραστος. Αλήθεια, αναρωτήθηκες ποτέ τι μπορεί να συμβαίνει στο στενό πιο κάτω, από το οποίο επέλεξες να μην περάσεις ποτέ;

mz.1

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s