Μετάβαση στο περιεχόμενο

«θα τελειώσω μία σχολή που δεν μου αρέσει και δε με εκφράζει ιδιαίτερα»

[Ψίθυροι για θέλω, πρέπει, όνειρα και μέλλον]

Το παρακάτω είναι μια προσομοίωση ενός group therapy. Εσύ μας λες το θέμα σου* και μερικοί από εμάς στο λύνουμε.

Ερώτηση αναγνώστη: Καλησπέρα! Χαίρομαι πάρα πολύ που μας δίνετε αυτή τη δυνατότητα της ανώνυμης επικοινωνίας μαζί σας! Για να μη μακρηγορώ, το πρόβλημα μου είναι το εξής: Είμαι φοιτήτρια, θα τελειώσω (ας μη θίξουμε το πότε), μία σχολή που δεν μου αρέσει και δε με εκφράζει ιδιαίτερα, αλλά δεν μπορώ να καταλήξω στο αν είναι καλύτερο να ακολουθήσω πιστά αυτό το επάγγελμα ή να ρισκάρω και να κάνω με το πέρας των σπουδών μου, αυτό που μου αρέσει. Αναφέρομαι ακόμα και σε κάποιες επιπλέον σπουδές τύπου κατατακτήριες ή μεταπτυχιακό. ΚΟΙΝΩΣ, ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ. Τι με συμβουλεύετε;;; χελπ μι!

 

·Της Μαρίας Χατζηκαλλία·

Αγαπητή αναγνώστρια, Σε μία ακραία (ίσως) – λιγότερο ρεαλιστική, περισσότερο αυθόρμητη, προσωπική, ονειροπώλα- εκδοχή του παρακάτω κειμένου θα σου έκανα μία και μοναδική ερώτηση πριν τη σιωπή μου “Γιατί είσαι ακόμα σε αυτή τη σχολή;”. Όμως ένας πιο προσγειωμένος εαυτός μου αρνείται να σε προτρέψει να εγκαταλείψεις κάτι που σιγά σιγά έχεις αρχίζει να χτίζεις. Και μετά από αυτή τη δήλωση νιώθω σα να είμαι η ηρωίδα της ταινίας “Ξαφνικά 30”. Αν δεν έχεις εγκαταλείψει το κείμενο, νιώθωντας ακόμη πιο μπερδεμένη από πριν, έχω να σου πω πως το να κάνουμε αυτό που αγαπάμε είναι για μένα το πιο όμορφο πράγμα. Είναι αυτό που με κάνει να θέλω να σηκωθώ κάθε πρωί, να βάλλω τα πιο όμορφα ρούχα και να ξεκινήσω αυτό που λέγεται ζωή. Κάθε μέρα μια καινούρια. Οπότε εγώ δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά αν σε προτρέπω να παρατήσεις τη σχολή σου, γιατί, για μένα, η ζωή καμιά φορά δεν είναι όσο όμορφη όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Έχει δυσκολίες και σίγουρα χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Αυτό που ξέρω όμως είναι πως πάντα μας δίνει ρωγμές από τις οποίες ξεπροβάλλουν ομορφιές. Δεύτερες ευκαιρίες να την ξαναπιάσουμε από την αρχή. Να θέσουμε νέους στόχους. Να την αγαπήσουμε. Αυτό που για σένα τώρα είναι κάτι επίπονο, μπορεί αργότερα να αποτελέσει τη βάση για κάτι όμορφο. Ή απλώς μια καλή ανάμνηση.Δεν πειράζει. Θα ξέρεις πως τουλάχιστον προσπάθησες. Δεν έπιασε. Και αν θέλεις μία ξεκάθαρη απάντηση, για μένα η προσπάθεια είναι μία μαγική διαδικασία. Μαγικό είναι επίσης να φέρνεις το κόσμο τούμπαλιν για τα όνειρα σου. Αυτό και αν θέλει κότσια. Οπότε ναι, αν και εφόσον τελειώσεις τη σχολή σου, και συνεχίζεις να νιώθεις σα να βρίσκεσαι σε ξένα παπούτσια, πάντα θα μπορείς να αλλάξεις γραμμή πλεύσης και να γίνεις, ξέρω γω, καθηγήτρια τάνγκο (Αυτό το κείμενο γράφτηκε μετά το πρώτο- και τελευταίο- μάθημα τάνγκο. Οι ωραίες αναμνήσεις που λέγαμε).

 

·Του Αχιλλέα Μζ.·

Εσύ εδώ θέτεις ένα ζήτημα το οποίο θα κατέτασσα στα σοβαρά. Το θετικό είναι ότι ζητήματα τέτοιας φύσεως, πάντα έχουν λύση, και ευτυχώς συχνά έρχεται εκ των έσω. Όταν την βρεις θα δεις πόσο πιο σίγουρη και ελεύθερη θα αισθάνεσαι. Το «αλλά» κρύβεται στο ότι «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Έχεις; Πιθανόν για να ψάχνεις τον δρόμο σου σε ανώνυμες φόρμες να μην έχεις. Ίσως πάλι να έχεις βρει την απάντηση που ψάχνεις και επειδή το συγγενολόι θα την απορρίψει, αναζητείς εδώ την επιβεβαίωση σου. Υπάρχουν πολλές πιθανές εκδοχές στην ιστορία σου και παρά το ότι εσύ δίνεις μια αρκετά πλήρη εικόνα με όσα λες, θα ήθελα να σε είχα μπροστά μου και να πούμε πολλά. Και θα λέγαμε σίγουρα ωραία πράγματα γιατί οι άνθρωποι που νοιάζονται για το μέλλον τους (είτε σε επίπεδο μόρφωσης, είτε επαγγελματικά, είτε ακόμη και στο κομμάτι των κοινωνικών σχέσεων) έχουν τρομερό ενδιαφέρον. Ακόμη και αν τελικά μπερδεύονται πού και πού. Θα κρατήσω τα δεδομένα που παραθέτεις και θα σου δώσω τις πιθανές λύσεις. Ή θα συνεχίσεις να κάνεις αυτό που ξεκίνησες και θα βρεις κάτι όμορφο μέσα του, ή θα ξεκινήσεις κάτι καινούριο που θεωρείς εξ αρχής όμορφο – χωρίς όμως να ξέρεις αν όντως θα είναι. Θα σου πρότεινα λοιπόν, ανεπιφύλακτα το πρώτο. Και εγώ, βρέθηκα να δηλώσω στο μηχανογραφικό μου μια σχολή και δεν ήμουν πραγματικά σίγουρος αν θα μου αρέσει. Στην πορεία των σπουδών μου, γνώρισα τα πράγματα και τους ανθρώπους που μου πρόσφεραν αυτήν την βεβαιότητα. Αυτά που μου στέρησαν τον ύπνο γιατί όντως ήθελα να τα διαβάσω, εκείνους που με συνόδευσαν στα πολύ πρωινά μαθήματα και μετά από αυτά στους καφέδες, τις επιμέρους προοπτικές που μπορεί να υπάρχουν, την έμπνευση και τα κίνητρα που κακά τα ψέματα, θα βρεις και εσύ στο δικό σου αντικείμενο αν ασχοληθείς σοβαρά και με πάθος. Σε αποθαρρύνω να τα παρατήσεις γιατί ξέρω πως αν γυρίσεις πίσω στις μέρες που επέλεγες αυτήν την σχολή, θα βρεις έναν τουλάχιστον σοβαρό λόγο που σε οδήγησε εδώ που είσαι. Σε ό,τι και αν κάνουμε στην ζωή μας ξεκινάμε με ενθουσιασμό και όρεξη, έπειτα κάνουμε μια «κοιλιά» και εν τέλει όταν φτάνουμε κοντά στο τέλος ανυπομονούμε για αυτό μέχρι που τελικά καταλαβαίνουμε πόσο δεν το θέλαμε. Σιγουρέψου πως δεν βρίσκεσαι στην φάση της «κοιλιάς». Αν πάλι δεν τα καταφέρεις, έχω μόνο να σου πω ΠΡΟΣΕΧΕ! Καθώς θα ξεκινάς πάλι από την αρχή – για την οποία δεν είναι αργά – μην επαναλάβεις τα ίδια λάθη.

 

·Της Θεοδώρας Απότα·

«Διάλεξε μια δουλειά που σ’ αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου», είπε ο Κομφούκιος. Εφόσον στο παρελθόν ξεκίνησες μία προσπάθεια, κοίταξε να την ολοκληρώσεις. Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις αυτόν τον δρόμο, εφόσον δεν σε τρελαίνει. Δεν θα χαλάσει ο κόσμος. Σκέψου: Στην καθημερινότητα σου, κάνεις υποχρεωτικά ορισμένα πράγματα. Για παράδειγμα, περιμένεις υπομονετικά τη σειρά σου στις δημόσιες υπηρεσίες και τρως λαχανικά για να πάρεις θρεπτικές ουσίες. Γιατί η δουλειά σου να είναι κάτι που δεν σε εκφράζει ιδιαίτερα, όπως ο αριθμός αναμονής 93 και ένα μπριάμ; «Ναι» στις επιπλέον σπουδές και στο ρίσκο. Έτσι, θα μάθεις τι πραγματικά θέλεις να κάνεις. Ξαναδιάβασε τι είπε ο Κομφούκιος και… καλή ζωή.

(τέηκ γιορ πάσσιον εντ μέηκ ιτ χάππεν)

*Εδώ, μπορείς να μας εμπιστευτείς! 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s