Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Μικρές καθημερινές συνήθειες ( ; )

της Ντίας Κουκ

Μία γυναίκα μυρίζει το φελλό του κρασιού, μία κοπέλα κάνει διαλλείματα για τσιγάρο κατά τη διάρκεια του φαγητού, εγώ πίνω καφέ με το φαγητό, ένα μικρό μπουσουλάει στο χαλί του εστιατορίου, ένας κύριος σιγοψιθυρίζει τον Τσε, ένας πατέρας συμβουλεύει την κόρη του, ένα αγόρι παίζει με το μικρό παιδί, ο σερβιτόρος πήρε το πιάτο.

Τι θέλω να σου πω με αυτά; Μείνε για λίγο σιωπηλός και παρατήρησε πάνω από την ακινησία σου. Θα βρεις πολλές ενέργεις παράξενες ή και τελείως συνηθισμένες.

Μία από αυτές, όμως, είναι ιδιαίτερα ενοχλητική. Κάνε εικόνα ένα ζευγάρι ανθρώπων σε καφετέρια, μπαρ, δεν έχει σημασία ο χώρος. Ένας από τους δύο ή και στη χειρότερη και οι δύο είναι σκυμμένοι πάνω από το κινητό. Όπως κάθε φορά προσπαθώ να δικαιολογήσω την κατάσταση, έτσι και τώρα. Έστω ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι μαζί καθημερινά και μέσω του κινητού θα αφήσουν στην άκρη τον απέναντί τους για να έχουν – νομίζουν- τον προσωπικό τους χώρο. Έχω παρατηρήσει πως έστω και 5 λεπτά στο facebook με κάνουν οκνήρη και με σοβαρές υποψίες για ύπνο, επομένως καμία διαθεση για συζήτηση.

Όταν είμαι έξω, αυτή η κατάσταση είναι παρούσα σε όποια γωνία και να κοιτάξω. Έχει γίνει μία συνήθεια, που, προφανώς, δεν ανήκει στις καλές. Όταν σηκώνουν τα μάτια τους από το κινητό, διακρίνεις μία νωθρότητα στο βλέμμα.

Υπάρχουν οι περιπτώσεις, οι οποίες κάποιος είναι μόνος μέσα σε ένα πλήθος αγνώστων. Για να μη νιώθει παραγκωνισμένος, χώνεται μέσα σε μία μακρινή πραγματικότητα, στην οποία ταυτόχρονα είναι κοντά. Ίσως αυτός ο μόνος το κάνει, γιατί αισθάνεται άβολα στη θέα των υπολοίπων που βρίσκονται σε μία παρέα.

Όποιες και αν είναι οι συνθήκες, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο υπερκορεσμού και ψυχωτικής χρήσης του κινητού γενικώς και των social media ειδικώς.

Βλέπουμε το τοπίο μέσα από την κάμερα, πληροφορούμαστε για το άτομο που μάς αρέσει μέσα απο το profile στο fb, θέλουμε να δείξουμε ότι περνάμε καλά μέσα από το check-in και τη selfie, αν χωρίσουμε μέσα από μία δημοσίευση.

Τα ξέρεις, όλοι τα έχουμε κάνει, όμως θεωρώ ότι δεν απολαμβάνουμε όσα θα μπορούσαμε πλέον ό,τι, δηλαδή, κινείται γύρω μας, μαζί με εμάς μέσα. Σε καμία περίπτωση δεν το κάνω για να θίξω, αλλά αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα. Απλώς έχουμε ανάγει το facebook σε μέσο επικοινωνίας και προβολής, μεταξύ πολλών άλλων και σε κριτήριο επιλογής.

Βγες έξω και μίλα με τον άλλο, επικοινώνησε, χωρίς emoticons και stories. Φάε χωρίς να βγάλεις φωτογραφία το φαγητό, απόλαυσε και την τελευταία μπουκιά. Μην επιλέγεις «σύντροφο» με κριτήριο το profile του. Σου τα λέω όλα αυτά ως προτροπή, χωρίς να τα επιβάλλω. Αν θέλεις, τα επιλέγεις. Άλλωστε, η καθημερινότητά σου είναι θέμα προσωπικών επιλογών.

kouk
Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μικρές καθημερινές συνήθειες ( ; ) Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s