Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

συνήθειες

Της Θεοδώρας Απότα

Κι αν μια μέρα δεν κάναμε τίποτα από αυτά που έχουμε ήδη κάνει;

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζω, η συνήθεια αποτελεί ενέργεια που με τη συχνή επανάληψη έχει κατά κάποιο τρόπο τυποποιηθεί έτσι ώστε, αν και την εκτελούμε σκόπιμα, να μην απασχολεί ιδιαίτερα τη σκέψη μας ούτε να απαιτεί κάποια προσπάθεια.

Περπατάω στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να πάω στη δουλειά. Τα πόδια μου ξέρουν που ακριβώς ενδέχεται να πέσω στο πεζοδρόμιο και αποφεύγουν εκείνα τα σημεία. Εγώ δεν κάνω τίποτα. Όπως καταλαβαίνετε, η συνήθεια μερικές φορές με προστατεύει. Μπαίνω στο ασανσέρ και πριν το καταλάβω ανεβαίνει τους ορόφους. Πάτησα το κουμπί; «Α, καλά…»

Υπάρχουν χώροι που ακόμη κι αν με βάλουν να τους διασχίσω μες το απόλυτο σκοτάδι, θα επιλέξω να μην ανοίξω τους διακόπτες. Θα κινηθώ με άνεση στους διαδρόμους και τα δωμάτια και θα βρω την αγαπημένη μου θέση. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σαν αυτούς τους χώρους. Γνώριμοι, οικείοι και όμορφοι. Έχουν σίγουρα μερικές ρωγμές, όπως οι τοίχοι στα διαμερίσματα και κάποιες φορές ανακαλύπτω καινούργιες πτυχές τους, όπως όταν ανοίγω για πρώτη φορά ένα ντουλάπι. Αλλά, συνηθίζω εύκολα. Προσαρμόζομαι στις αντιδράσεις τους και τους διασχίζω κάθε μέρα.

Μου μίλησαν τυχαία για την ιαπωνική φιλοσοφία, και πως αυτή υποστηρίζει ότι «όταν κάτι φεύγει από τη ζωή σου, όταν ξεσυνηθίζεις από μία κατάσταση, τότε αυτό συμβαίνει για να δημιουργηθεί χώρος μέσα σου για να συνηθίσεις άλλες καταστάσεις». Οι Ιάπωνες πιστεύουν πολύ στο «μη κρατάτε κάτι που φεύγει, μη διώχνετε κάτι που έρχεται».

Δεν περιφέρομαι πια ανάμεσα σε όλα τα γνώριμα δωμάτια, ούτε συναντάω όλους τους ανθρώπους μου. Περπατάω όμως τον ίδιο δρόμο για να φτάσω στη δουλειά.

Εσείς, τι θα κάνετε αύριο;

apota

 

 

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “συνήθειες Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s