Μετάβαση στο περιεχόμενο

*«ζωή που συμβαίνει για να καταλήξει στο χαρτί»

της Νίκης Κωνσταντίνου-Σγουρού

[ιστορίες για ανθρώπους που τα προλαβαίνουν όλα] #44

*ένα κείμενο για τα ημερολόγια με αφορμή το βιβλίο «Μυστικά του συρταριού. Η τέχνη και οι τεχνίτες της ημερολογιακής γραφής» της Κατερίνας Σχινά, εκδόσεις Πατάκη.

Δανείστηκα από τη βιβλιοθήκη της φίλης μου ι. το βιβλίο της Κατερίνας Σχινά για την ημερολογιακή γραφή. Ένα βιβλίο-ανθολόγιο πολλών και διαφορετικών ημερολογιακών καταγραφών, που όλες μαζί φτιάχνουν ένα ωραίο μεγάλο και πολυσέλιδο ημερολόγιο ενός ανθρώπου που δεν υπάρχει, αλλά συντίθεται από όλους αυτούς. Ένας άνθρωπος άχρονος και πολύχρονος που ζει όσο ζουν τα ημερολόγια των άλλων.

Στις σελίδες της εισαγωγής νομίζω βρήκα την αγαπημένη μου φράση. Οι γιαπωνέζες αριστοκράτισσες ονόμαζαν τα ημερολόγιά τους βιβλία του μαξιλαριού. Η αίσθηση ενός βιβλίου κρυφού και τρυφερού που χωράει να κρυφτεί μέσα στο κρεβάτι με έκανε να χαμογελάσω. Ένα βιβλιαράκι-κουκλάκι ύπνου που σε περιμένει μισοκοιμισμένο κάθε βράδυ και του εκμυστηρεύεσαι ό,τι συνέβη έξω από τα όρια του στρώματος. Είναι εκεί και όταν κοιμάσαι, οπότε παθητικά καταγράφει τα όνειρα και τις διακυμάνσεις του ύπνου σου.

Κατά διαστήματα γράφω διάφορα σε ένα προσωπικό ημερολόγιο με χρωματιστές σελίδες. Προσπαθώ να βάλω τις λέξεις σε μία σειρά, αν και συνήθως σε αυτό το τετράδιο γράφω ακριβώς εκείνες τις λέξεις που δεν κάθονται στη θέση τους. Ένα ιδιότυπο ημερολόγιο που έχω καταλήξει να κρατάω είναι αυτή εδώ η στήλη. Σελίδες των καθημερινών μου αναζητήσεων και σκέψεων, οι βόλτες και τα ταξίδια μου, πράγματα που κάνω και όλα εκείνα που δεν κάνω. Ένα ημερολόγιο απροσδόκητα εξωστρεφές και κοινωνικό, που γράφεται για να διαβαστεί από τους άλλους. Η Σχινά παρατηρεί πως στην εποχή της μετα-νεωτερικότητας το ημερολόγιο επιστρέφει μέσα από τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύεται καθημερινά και κοινοποιείται. Η εσωτερική και η εξωτερική σφαίρα συνυπάρχουν και προβάλλονται ταυτόχρονα -στην ίδια οθόνη.

Μια άλλη φράση που μου άρεσε από την εισαγωγή του βιβλίου και ταιριάζει εδώ είναι η έννοια της αποδελτίωσης της προσωπικής περιπέτειας. Η ανάγκη για ψυχαναγκαστική αποδελτίωση με παραπέμπει σε λίστες αναλυτικές και πλήρεις. Καταγραφή της κάθε κίνησης. Υπόσταση γραπτή για το κάθε βήμα, την κάθε συναναστροφή, το κάθε κτίριο στου οποίου την σκιά περπάτησες, την κάθε καρέκλα που κάθισες, το κάθε λεπτό που πέρασες με τον εαυτό σου, το πουλόβερ που τελικά διάλεξες να φορέσεις εκείνη τη μέρα. Και όσο ανούσιο κι αν ακούγεται αυτό, είναι στην πράξη ένα αυθεντικό προσχέδιο ημερολογίου.

Όλη τη μέρα αποδελτιώνουμε αυτά που γίνονται, θέλουμε ή δεν θέλουμε. Μιλάμε στον εαυτό μας ασταμάτητα: από την στιγμή που ξυπνάμε, μέχρι την στιγμή που κοιμόμαστε, σκεφτόμαστε. Αυτός ο συνεχής διάλογος είναι το προσωπικό και αδιάβλητο ημερολόγιο του καθένα.

Έχω σκεφτεί αρκετές φορές πως θα ήθελα ένα μαγνητόφωνο που θα καταγράφει ακριβώς αυτή τη διαρκή ομιλία. Κάθε βράδυ θα μου δίνει την απομαγνητοφώνηση της μέρας και όποτε θα έχω χρόνο θα την επεξεργάζομαι, θα ανασυνθέτω, θα ημερολογώ… Τίποτα δεν θα χάνεται και θα δημιουργήσω μια τεράστια βάση δεδομένων με τέλεια μηχανή αναζήτησης για κάθε τι που ψάχνω και θέλω να διατηρηθεί με ημερομηνία και συναίσθημα.

Το ημερολόγιο καταγράφει την προσωπική μας μυθολογία, τη ζωή που συμβαίνει για να καταλήξει στο χαρτί, είναι το πιο ασφαλές μέσο αυτοπαρατήρης: καθόλου αντικειμενικό κι έτσι υπέροχα υποκειμενικό. Αυτά που θέλουμε να θυμόμαστε, αυτά που νομίζουμε πως όντως έγιναν, οι χιλιάδες σκέψεις που τριγυρίζουν σαν ζουζούνια και μπλέκονται στα μαλλιά μας μέχρι να τις ακουμπήσουμε στο μαξιλάρι. Ή στο βιβλίο του μαξιλαριού.

 

konstantinou sgourou

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s