Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Ράδιο Σιωπή

Του Κωνσταντίνου Δομηνίκ

Δούλευα μπάρμαν σε μια παμπ που πολλοί θα την παρομοίαζαν με σάπιο κορμό δέντρου που σφήνωσε με τις ρίζες του σε κάποιο πλακόστρωτο στην καρδιά της πόλης και δεν λέει να φύγει. Εγώ, από την άλλη, θα την παρομοίαζα με κλεφτοφάναρο που σκανδαλίζει τη νύχτα με το κόκκινο φως του. 

Οι θαμώνες κάθονταν στα τραπέζια ανά δυάδες, σιωπηλοί, κουτσοπίνανε τα ποτά τους και κοιτούσαν ο ένας τον άλλο. Δεν υπήρχαν γέλια, μουρμουρητά, έστω κάποιο χαμόγελο που παραστράτησε. Μονάχα ένας θόρυβος απλωνόταν στον αέρα που θύμιζε την λευκή ενόχληση στα ραδιόφωνα. Λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού υποθέτω, οι παραγγελίες δίνονταν ως εξής: Ο πελάτης, ερχόταν στη μπάρα και με κάρφωνε με το βλέμμα του για μερικά δευτερόλεπτα. Εκείνη την στιγμή, το ποτό της αρεσκείας του σχηματιζόταν στο νου μου, με τον ίδιο τρόπο που ανακαλεί κανείς μιαν ανάμνηση και το στόμα μου πλημμύριζε από την γεύση του, μπορούσα να ξεχωρίσω τα συστατικά του στο κάτω-κάτω, αν δεν γνώριζα κι από γεύσεις , τι σόι μπάρμαν θα `μουν.

Τον τελευταίο καιρό δεχόμασταν τακτικά επισκέψεις από εκπροσώπους μιας κρατικής οργάνωσης που ονομαζόταν «ΦΗΛΣΕΗΦ». Ήταν, ας το πούμε, η αστυνομία μας. Φορούσαν σκούρα κουστούμια και τα αυτιά τους τα `κρυβαν χοντρά ακουστικά κόκκινου χρώματος. Στα χέρια τους κρατούσαν τάμπλετς, με τα οποία κάθε τόσο επικοινωνούσαν γραπτώς μεταξύ τους, αλλά και μαζί μου, όταν βέβαια μου απηύθυναν τον λόγο. Συνήθως οι αστυνομικοί, έρχονταν σε ομάδες των τριών ή των τεσσάρων ατόμων και ρωτούσαν να μάθουν για το Ηχοσύστημα που χρησιμοποιούσαμε στο μαγαζί. Αφού τους έδειχνα το Ηχοσύστημα, βγάζανε από τις βαλίτσες τους διάφορα εργαλεία και πήγαιναν και το σκάλιζαν. Μάλιστα, κάποιες φορές, ένας εξ αυτών, ανίχνευε με μια συσκευή που έμοιαζε με κινητό τηλέφωνο, τον καθρέφτη που καταλάμβανε τον τοίχο στη μπάρα. Όταν τελείωναν με τη δουλειά τους, μαζεύανε τα εργαλεία τους, κλείνανε τις βαλίτσες τους και όδευαν προς την έξοδο, δείχνοντας ο ένας τον άλλον τις εκτιμήσεις τους στα τάμπλετς.

Στην αρχή, δεν είχα συνδέσει τις επισκέψεις τους με τις διακοπές ρεύματος που μας αποσυντόνιζαν εδώ και κάμποσο καιρό. Κάποιο βράδυ όμως, η διακοπή του ρεύματος διήρκεσε πάνω από το συνηθισμένο. Δηλαδή, πάνω από ένα λεπτό. Καθώς ήμουν, ως συνήθως, πίσω από την μπάρα και γυάλιζα ποτήρια, πρόσεξα μια αλλαγή στον καθρέφτη του μπαρ: Ο καθρέφτης, που ενώ θα `πρεπε να καθρεφτίζει την μπάρα και τα τραπέζια με τους θαμώνες στο βάθος, εκείνη την στιγμή κοιτούσε σε μια δεύτερη σειρά από τραπέζια και σε μια δεύτερη μπάρα που κι ο δικός της καθρέφτης της κοιτούσε σε μια τρίτη μπάρα και σε μια τρίτη σειρά από τραπέζια. Θα μου πεις, οι αντιμέτωποι καθρέφτες , αυτό κάνουν. Δεν υπήρχε όμως δεύτερος καθρέφτης στην άλλη μεριά του τοίχου. Κι επίσης, εκείνη την στιγμή, ο καθρέφτης στην μπάρα, πώς να το πω… έμοιαζε περισσότερο με παράθυρο. Ένα εσωτερικό παράθυρο από το οποίο παρατηρούσα τους θαμώνες στην άλλη μεριά του καθρέφτη, που εντάξει, ήταν οι ίδιοι που βρίσκονταν και σ` αυτήν την μεριά, να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους, να χορεύουν και το πιο συνταρακτικό απ` όλα; Να μιλάνε! Φίλε, ακόμη κι ο δεύτερος μπάρμαν, δηλαδή ο δεύτερος «εγώ», δεν σταματούσε να φλυαρεί με τους πελάτες και να φλερτάρει από `δω και από `κει!

«Μπορώ να παραγγείλω;» άκουσα τότε μια φωνή να λέει.

Τράβηξα το βλέμμα μου από τον καθρέφτη όπως τραβά κανείς τις κουβέρτες από κάποιον που κοιμάται. Ένας τύπος βρισκόταν στην μπάρα.

«Ναι, παρακαλώ», είπα.

«Ένα καμπάρι-σόδα, σε ψηλό».

Τελευταία, ένα σωρό παράξενα πράγματα συμβαίνουν. Είχα την εντύπωση ότι το είδωλο μου στο καθρέφτη κρατούσε στο χέρι του ένα ποτήρι και το γυάλιζε. Πράγμα παράξενο, αφού εκείνη την ώρα τα χέρια μου ήταν άδεια.

«Αμέσως», είπα στον πελάτη κι έβαλα πάγο σ` ένα ποτήρι.

 

dominik
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s