Μετάβαση στο περιεχόμενο

τρεις λέξεις

Της Δήμητρας Βαρβούτη

Αν είχες τρεις λέξεις με ποια σειρά θα τις τοποθετούσες; Δυστυχώς δεν μπορώ να σας πω τις τρεις λέξεις χωρίς να προδικάσω την σειρά τους. Δεν μπορώ να τις αναγγείλω, χωρίς να τις τοποθετήσω τη μία μετά την άλλη. Γι’ αυτό αρχίζω χρονικά.

Πόσα δευτερόλεπτα διαρκεί ο θάνατος; Ποιος πονάει περισσότερο; Αυτός που πεθαίνει ή αυτός που μένει; Ποια είναι η τελευταία εικόνα; Το τελευταίο συναίσθημα; Πού συγκεντρώνεται όλη η ενέργεια λίγο πριν εγκαταλείψει το σώμα για πάντα;

Μια θάλασσα από μικρές, παγωμένες σταγόνες που όλο πλησιάζουν μεταξύ τους, μα δεν αγγίζουν ποτέ η μία την άλλη. Δίνουν την ψευδαίσθηση ότι κινούνται. Κι όμως είναι για πάντα ακίνητες. Ακίνητες μπροστά στην αιωνιότητα.

[ο άνθρωπος]

Στον θάνατο όλοι είμαστε ίσοι. Όλοι είμαστε ένα μπροστά στο χάος, ένα τίποτα. Όταν πεθάνω, ποιος θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο μου; Θα μπορώ να τον ακούσω; Θέλουν, άραγε, οι νεκροί να κηδεύονται; Πολύ αμφιβάλλω.

Ένα δάσος από ήλιους, από πελώριες πύρινες μπάλες, το σύμπαν. Ένας τυφλός που προσπαθεί να αφουγκραστεί, επειδή δεν μπορεί να δει. Μπροστά του η άβυσσος. Αχ, και να γνώριζε τι κείτεται εμπρός του. Μάλλον, και να έβλεπε, τίποτα δεν θα αντίκρυζε. Μια απέραντη μαυρίλα με μια μοναδική πηγή φωτός.

[η αλήθεια]

– Ονειρεύονται οι εκ γενετής τυφλοί;

– Φυσικά και ονειρεύονται.

– Και τι όνειρα βλέπουν;

– Δεν βλέπουν. Ακούν. Μυρίζουν. Αγγίζουν. Αισθάνονται.

– Και οι άνθρωποι που τυφλώθηκαν μετέπειτα στη ζωή τους; Εκείνοι ονειρεύονται;

Εκείνοι, στα όνειρά τους, μπορούν ακόμα να δουν. Ονειρεύονται εικόνες που είδαν κάποια στιγμή της ζωής τους, μέχρι η μνήμη τους να τις σβήσει.

– Τι θλιβερό.

– Τι ελπιδοφόρο.

Ένας αυτοσχεδιασμός με θέμα τη νύχτα. Πολλά δειλά βήματα και άγχος. Η ματαιοδοξία ότι ψάχνουμε ένα βαθύτερο νόημα. Ένα μαύρο τριαντάφυλλο και η κρύα ανάσα μου. Τα κλειστά μάτια και ο τελευταίος χτύπος της καρδιάς. Μια κραυγή και ένα ξεχασμένο καντήλι να καίει.

[ο θάνατος]

  Ο θάνατος δεν μας αφορά.

varvouti

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s