Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

γουαναμπί τζόνι ντεπ;

[για ένα σύνδρομο σκοτοψίας και για τον τζόνι ντεπ]

S03E09

Tου Αχιλλέα Μζ.

Όταν περπατώ στον δρόμο συναντώ κόσμο και κάποιος θα με ρωτήσει αν είμαι καλά. Αρχικά δεν είμαι και στα καλύτερα μου. Δεν θα έπρεπε καν να μου τεθεί αυτή η ερώτηση αφού τα μαλλιά μου δεν είναι επίσης και στα καλύτερα τους. Έπρεπε να το καταλάβει ο καθένας αν και μόνο αν σκεφτόταν πως η τοποθέτηση της λακ στο τριχωτό της κεφαλής είναι μία κίνηση που κάνω κάθε μέρα. Ακόμη και όταν είμαι κακόκεφος ή δεν ξυπνάω καλά ή δεν έχω και την καλύτερη προηγούμενη νύχτα τα μαλλιά μου το πρωί θα τα φτιάξω. Αθροιστικά έχω ξοδέψει με βεβαιότητα κάποια χρόνια σε αυτήν την συνήθεια. Σίγουρα το αποτέλεσμα τα πρωινά εκείνα δεν είναι τόσο πετυχημένο, όπως πετυχημένη δεν είναι και η διάθεση. Όμως όταν δεν μπαίνω καν στον κόπο να προβώ σε αυτήν την κίνηση, τα πράγματα πάνε μάλλον λίγο χειρότερα.

Κάθε άνθρωπος έχει στην όψη του αντίστοιχα κλειδιά σύμφωνα με τα οποία μπορείς να τον «διαβάσεις». Μία φίλη μου φτιάχνει τα νύχια της κάθε τόσο, αλλά σχεδόν ποτέ δεν τα αφήνει χωρίς έστω την παραμικρή περιποίηση. Μία άλλη πριν φύγει από το σπίτι της φορά τα δαχτυλίδια της. Αν τις δεις χωρίς μανό ή δαχτυλίδια, μην μπεις καν στον κόπο για το «Πώς είσαι;». Ρώτα αμέσως «Τι έχεις;».

«Έχω τις μαύρες μου». Μεγαλώνουμε και διαπιστώνουμε πως η ζωή δεν είναι εύκολη. Θα προλάβουμε ή θα καταφέρουμε να κάνουμε όλα όσα ονειρευόμασταν; Πραγματικά αμφιβάλλω.  Γιαυτό σήμερα δεν θα φτιάξω τα μαλλιά μου, αυτή δεν θα περιποιηθεί τα νύχια της, εκείνη δεν θα φορέσει τα δαχτυλίδια της. Πόσο κρίμα που δεν υπάρχει ένα χρώμα που να δηλώνει πώς είμαστε καλά; Να λέγαμε για παράδειγμα «Έχω τις λευκές μου».

Στην ιατρική υπάρχει κάποιο σύνδρομο από το οποίο όσοι πάσχουν δεν μπορούν να διακρίνουν κάποια μήκη κύματος της φυσικής ακτινοβολίας. Ονομάζεται σκοτοψία ή αλλιώς σύνδρομο Meares-Irlen. Το εξήγησα τόσο χονδροειδώς και υπεραπλουστευμένα ώστε να είναι κατανοητό. Τόσο ώστε να το κατανοήσω και εγώ ο ίδιος. Το ζήτημα είναι γιατί αποφάσισα να μιλήσω για αυτό. Φυσικά όχι γιατί κάνω κάποιο μάστερ στην οφθαλμιατρική, ούτε γιατί γράφω την βιογραφία του τζόνι του ντεπ. Επίσης ούτε καν γιατί εισέβαλλε στον υπολογιστή μου ο δαίμονας του πληκτρολογίου, αντιγράφοντας και επικολλώντας ένα άσχετο απόσπασμα επιστημονικού άρθρου  της ιατροπίντια στο κείμενο μου. Τίποτα δεν λέγεται τυχαία!

Ακόμη και αν οι πάσχοντες αδυνατούν να δουν κάποια από τα μήκη κύματος του φωτός το θετικό είναι πως εξακολουθούν να βλέπουν κάποια. Αυτά είναι τα ψήγματα αισιοδοξίας που εξακολουθούν να υπάρχουν μέσα μας. «Μωρέ, ίσως και να προλάβουμε και να καταφέρουμε να κάνουμε  όλα όσα ονειρευόμαστε». Επιπλέον, ακόμη και τα κύματα που δεν θα διακριθούν από τον πάσχοντα παρόλο που από τον ίδιο δεν είναι ορατά – εδώ κρατήσου – δεν σταματούν να υπάρχουν. Υπάρχει ακόμη φως. Απλώς άλλοι το βλέπουμε και άλλοι όχι. Άλλοι κοιτούν τον ήλιο κατάματα και άλλοι όχι. Άλλοι με θάρρος και άλλοι δειλά. Μπορεί ωστόσο να αμφισβητήσει κάποιος ότι υπάρχει;

Παρόμοιες είναι και οι αντιδράσεις μας στα συμβάντα. Όποιες και να είναι όμως, το φως είναι εκεί. Και εν τέλει επειδή η επιστήμη προχωρά όλοι κάπως το αντικρίζουμε. Στην περίπτωση της σκοτοψίας οι γιατροί χορηγούν στον ασθενή γυαλιά με χρωματιστούς φακούς, τα οποία επιτρέπουν στον εγκέφαλο του την επεξεργασία όλων των μηκών κύματος της φυσικής ακτινοβολίας. Τα γυαλιά εδώ, λειτουργούν ως φίλτρα. Η παρότρυνση είναι απλή: αν ο τρόπος που βλέπει ο πάσχων είναι ο τρόπος που σκεφτόμαστε εμείς, μπορούμε πάντα να αλλάξουμε τον τρόπο που φιλτράρουμε τα πράγματα και κατ’ επέκταση τις αντιδράσεις μας απέναντι σε αυτά.

Τι νόμιζες; Πώς τα πορτοκαλί γυαλί του τζόνι ντεπ, ήταν μόνο θέμα στυλ;

mz.1

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s