Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Οι χώροι

της Θεοδώρας Απότα

Προσπαθούμε διαρκώς να προσαρμοστούμε στο χώρο. Εκεί που λαμβάνουν χώρα οι πραγματικότητες μας. Τοποθετούμαστε σε σπίτια, αυτοκίνητα, συναυλίες, πάρκα και νοσοκομεία κι επιβιώνουμε. Σκεφτείτε το: Ένα παγκάκι μπορεί να βγάλει καρφιά, αν λογομαχείτε με τον απέναντι. Άραγε σε ξενοδοχείο θα ήταν ίδια τα πράγματα;

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το χώρο και τις αποστάσεις δεν είναι ο ίδιος. Μικρή, ας πούμε, είχα μια μανία να περνάω το κεφάλι μου ανάμεσα από τα κάγκελα του μπαλκονιού για να βλέπω κάτω. Δεν είχα ποτέ στο νου μου το ενδεχόμενο μήπως δεν καταφέρω να ξε-σφηνώσω. Αρκετά χρόνια μετά, χώθηκα μέσα σε μαγνητικό τομογράφο και ένιωσα πως «σφήνωσα» για τα καλά σε εκείνα τα περίπου κάγκελα, που τοποθετούνται γύρω από το λαιμό.

Όταν σας ζητούν το τηλεκοντρόλ, ειδικά όταν δεν παρακολουθείτε τηλεόραση τη δεδομένη στιγμή, δυσανασχετείτε για το λιγότερο από ένα μέτρο που θα κουνηθείτε προκειμένου να το μεταφέρετε. Όταν σας λείπει καφεΐνη, περπατάτε άνετα μισό χιλιόμετρο από τη δουλειά προς τη κοντινότερη καφετέρια, υπό βροχή. Η διαφορά έγκειται στο κίνητρο. Μάλλον είμαστε διατεθειμένοι να διανύσουμε μεγαλύτερες αποστάσεις από αυτές που φανταζόμαστε.

Ένα αγαπημένο στέκι μπορεί να γίνει απαίσιο, επειδή μαλώσαμε. Ένα δωμάτιο μπορεί να γίνει οικείο, γιατί έριξα στάχτη στον καναπέ και δεν μου φώναξε κανείς. Ένα μπάνιο μπορεί να γίνει καταφύγιο, όταν είναι εκείνο το σημείο που μπορείς να μείνεις ολομόναχος. Ένα διαμέρισμα μπορεί να μείνει πάντα στο μυαλό μου, ακόμη κι αν δεν τριγυρνάω στα δωμάτια του πια.

Ο χώρος συνήθως είναι το φόντο. Οι άνθρωποι που περιφέρονται σ’ αυτόν δημιουργούν τις πολύπλοκες λεπτομέρειες που μας αλλάζουν τα συναισθήματα. Όταν το συνειδητοποιήσουμε, δεν θα κατέβουμε ξανά τις σκάλες με τον ίδιο τρόπο.

apota
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s