Μετάβαση στο περιεχόμενο

S.T.Op #10: Για τις αισθητικές επεμβάσεις

Συντονίζει η Φάτα Μοργκάνα

Επεμβάσεις που αλλάζουν το σώμα μας για λόγους υγείας πρέπει να κάνουμε. Επεμβάσεις που αλλάζουν το σώμα μας για να βελτιώσουμε απλά την εικόνα μας αισθητικά πρέπει να κάνουμε; Είναι απενοχοποιημένο το να ξαπλώνεις στο τραπέζι του χειρουργού; Ή πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας ως έχει; Τρεις συντάκτριές μας παίρνουν θέση:

·της Νικολέτας Οικονομίδου·

Ανέκαθεν η στάση μου απέναντι στις αισθητικές επεμβάσεις ήταν κάπως ουδέτερη. Όχι γιατί δεν εχω φτάσει ακόμα σε ηλικία που να με απασχολεί, αλλά γιατί στο μυαλό μου ήταν κάτι εντελώς απενοχοποιημένο. Ήταν κάτι που δεν χωράει συζήτηση ή εξήγηση, γιατί πολύ απλά, είναι ένα άκρως προσωπικό ζήτημα. Η φύση μας έδωσε κάποια χαρακτηριστικά και η τεχνολογία και η επιστήμη το δικαίωμα να τα αλλάξουμε. Όχι να τα αλλοιώσουμε ή να τα παραποιήσουμε · απλώς να τα προσαρμόσουμε, έτσι ώστε να νιώθουμε απολύτως εντάξει με την εικόνα μας. Γιατί οι αισθητικές επεμβάσεις έχουν απόλυτη σχέση με την εικόνα του κάθε ανθρώπου και όχι με τον εαυτό ή την προσωπικότητά του. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει σίγουρα να διαχωριστεί. Μια αισθητική επέμβαση δεν σημαίνει αυτομάτως κόμπλεξ και ανασφάλειες, σημαίνει μάλλον και ότι ένας άνθρωπος θέλει να φτάσει την εικόνα του μέχρι εκεί που ο ίδιος θεωρεί ότι βρίσκεται το «τέλειο». Γιατί μην ξεχνάμε ότι μιλώντας για εικόνες, η υποκειμενικότητα είναι ο μόνος -σχεδόν- άξονας που πρέπει να κατευθύνει την σκέψη μας.

·της Σταυρούλας Κοσκινά·

Ναι λοιπόν, ζούμε σε μια τελείως ατελή κοινωνία, η οποία κυνηγά την «τελειότητα» και την ορίζει. Ναι, είμαστε θύματα αυτού του ανεξάντλητου κυνηγιού, αλλά και θύτες. Μάθαμε να ψάχνουμε την ατέλεια και να την συγκρίνουμε με την «τελειότητα» του άλλου, χωρίς καν να συλλογιστούμε ότι μέχρι και αυτή η υποτιθέμενη «τελειότητα», αποτελεί μια από τις πιο «άσχημες» μορφές ατέλειας. Ναι, στηριζόμαστε σε υποκειμενικές απόψεις και στην άποψη μιας πλειοψηφίας που εν τέλει, αν το ερευνήσεις, είναι άποψη μιας μειοψηφίας. Κι εδώ έγκειται και η ειρωνεία: ότι από τη μία θέλουμε να ξεχωρίζουμε μέσα σε αυτό το χάος, αλλά από την άλλη δεν θέλουμε να ξεχωρίζουμε και υπερβολικά, γιατί τότε επέρχεται μια κοινωνική επίκριση. Προσπαθούμε να εξαφανίσουμε τα εξωτερικά στοιχεία που μας κάνουν ξεχωριστούς και που μας διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους. Και ένας τρόπος είναι και οι αισθητικές επεμβάσεις. Μια ευκαιρία να αλλάξεις ένα χαρακτηριστικό σου. Δεν θα πω ότι είμαι υπέρ: γιατί δεν θεωρώ ότι μια ατέλεια μας καθορίζει αρνητικά. Άλλωστε αν ήμασταν όλοι «τέλειοι», πράγμα τελείως παράταιρο όταν μιλάμε για την ανθρώπινη φύση, ο κόσμος μας θα ήταν όντως βαρετός. Αλλά δεν θα πω ότι είμαι και κατά: καθώς μπορεί αυτό να είναι για κάποιους ο δρόμος της ευτυχίας, ο τρόπος να ανακτήσουν την αυτοπεποίθηση τους. Θα πω μόνο ότι μια πράξη είναι «σωστή», όταν τα αίτια της και τα κίνητρα που σε παρακινούν είναι «σωστά». Πολλές φορές, ωστόσο, οι άνθρωποι, επιδιώκοντας την «εξωτερική τελειότητα», ξεχνούν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: πως μια αισθητική επέμβαση δεν μπορεί να μας οδηγήσει πάντα σε μια «εσωτερική τελειότητα » και ηρεμία. Δεν έχει τη δύναμη ένα νυστέρι να μας κάνει να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας. Αυτό έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε μόνο εμείς.

·της Αγγελικής Δασκαλοπούλου·

Συχνά οι άνθρωποι επιλέγουν τις πλαστικές επεμβάσεις, θεωρώντας πως θα βελτιώσουν τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά. Στην τελική ο καθένας κατευθείνεται με βάση τις δικές τους επιλογές και αποφάσεις. Το μόνο επικίνδυνο στην περίπτωση των αισθητικών επεμβάσεων είναι η υπερβολική χρήση τους, η οποία μπορεί να φέρει την παραμόρφωση του εαυτού σου, ακόμα και στον βαθμό που να μην τον αναγνωρίζεις. Παρόλο που στην αρχή μπορεί να φαίνεται σε μερικά άτομα ως μια καλή ιδέα, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να φέρει έναν εθισμό που συνοδεύεται με ανικανοποιήση, πράγμα που σε οδηγεί στην επόμενη και στην επόμενη και στην επόμενη επέμβαση. Η κατάληξη; Η τέλεια και απόλυτη παραμόρφωση...

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s