Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Πόσες φωνές έχουμε;

Του Παναγιώτη Συμεωνίδη

Πιστεύω πως όλοι έχουμε εξοικειωθεί, με τα χρόνια, με τη φωνή μέσα στο κεφάλι μας, η οποία μας προσφέρει ψυχολογική αυτονομία, είναι ένα σύστημα αυτορρύθμισης, είναι μέρος της αυτοεπίγνωσής μας.

Το πρόβλημα δεν είναι ο εσωτερικός διάλογος, αλλά ο τρόπος που το μυαλό μας αποφασίζει να τον χρησιμοποιήσει. Και, στις περισσότερες των περιπτώσεων, το μυαλό μας καθοδηγείται από τον φόβο.

Είναι πιθανό να μας οδηγήσει στην επιτυχία, αλλά θα το κάνει μέσω του θυμού, της ενοχής, της ανησυχίας, της ντροπής ή της υποχρέωσης. Θα μας σπρώξει δηλαδή, βάναυσα στη δράση.

Συνήθως όμως, όχι μόνο δεν μας οδηγεί στην επιτυχία, αλλά μας κρατά ακινητοποιημένους, επηρεάζει την αυτοεκτίμησή μας, την οπτική μας για τη ζωή, τα επίπεδα ενέργειάς μας, ακόμη και την υγεία μας.

Χρειάζεται να έχουμε επίγνωση της διαδικασίας της σκέψης και ότι η αίσθηση του εαυτού μας προέρχεται από τη σκέψη μας, η οποία περιλαμβάνει όλες τις αναμνήσεις, τις συνήθειες και τους περιορισμούς μας.

Και κάποιες φορές μπορεί να συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχουν κι άλλες φωνές που δεν είναι δικές μας. Είναι η φωνή της μητέρας, του πατέρα ή των αδερφών μας, που αψηφούν το χώρο και το χρόνο και κολλάνε μέσα μας σαν παλιά, ξεφτισμένη ταπετσαρία. Οι επιθυμίες και τ’ απωθημένα τους ζουν μέσα μας ακόμη κι όταν οι ίδιοι έχουν φύγει…

Οι φωνές αυτές υπάρχουν μέσα σ’ όλους μας και παλεύουν για κυριαρχία, φωνάζουν για ν’ ακουστούν, οι ψευδαισθήσεις είναι θορυβώδεις συνήθως. Μα, κάτω απ’ αυτές υπάρχει ο ψίθυρος της αληθινής μας φύσης, της ψυχής που το μόνο που θέλει είναι να ελευθερωθεί και να επιστρέψει σπίτι.

Δεν φωνάζει, δεν πιέζει, γιατί γνωρίζει την αλήθεια του ποια είναι.

Οι φωνές αυτές, οι αδιάκοπες σκέψεις, ο ασταμάτητος εσωτερικός διάλογος δεν μας κρατούν μακριά από την αλήθεια του ποιοι είμαστε, αλλά από την συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας.

simewnidis

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s