Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Η γέφυρα ως ρουτίνα

της Θεοδώρας Απότα

Ορισμένες βδομάδες κυλούν με απραξία και ασθενικότητα. Πληκτρολογώ όλο τις ίδιες λέξεις στο κινητό και κοιμάμαι αργά το βράδυ. Έπειτα, προκαλώ κάτι που αποκλίνει από τις καθημερινές κινήσεις μου. Τότε, αρχίζω και βλέπω σχετικά θολά, διαλύω τα νύχια μου και κουνιέμαι πέρα δώθε. Οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται όταν διαταράσσεται η συνήθεια.

Υποθετικά, η ρουτίνα μας ισοδυναμεί με μία γέφυρα φτιαγμένη από υλικά που δίνουν την αίσθηση ότι δεν είναι ισχυρά να μας αντέξουν. Εμείς περπατάμε επάνω της σιγά-σιγά, προσέχοντας τα σημεία που θα πατήσουμε τόσο πολύ που δεν βλέπουμε καν την θέα κάτω από τα πόδια μας. Τη στιγμή που επιχειρούμε να κάνουμε ένα μεγαλύτερο ή πιο γρήγορο βήμα επάνω στη γέφυρα, τα χάνουμε. Αν και κάναμε κάτι ξεχωριστό, φοβούμενοι την πτώση, πάλι δεν βλέπουμε τη θέα. Κοιτάμε δεξιά κι αριστερά, μήπως είδε κανείς από τους άλλους, που βρίσκονται επίσης επάνω στις δικές τους γέφυρες, το διαφορετικό βήμα που κάναμε. Λέμε «ουφ, δεν το παρατήρησαν…» και βαδίζουμε ξανά σιγά-σιγά. Πάμε καλά;

Κι ενώ σκεφτόμουν αυτά περί βαρετών κινήσεων και μετάνοιας εκπληκτικών πράξεων, παρακολούθησα μια συνέντευξη στο ίντερνετ. Ο συνεντευξιαζόμενος, ερωτηθείς αν μετάνιωσε ποτέ κάτι που έκανε, απάντησε: «Για πράγματα που έκανα δεν μου επιτρέπω να μετανιώσω… ή όταν πάω να μετανιώσω, κοιμάμαι».

Κατέληξα λοιπόν στο ότι μπορούμε να χοροπηδήξουμε γελώντας επάνω στις γέφυρες αν το θέλουμε, ακόμη κι αν μας στοιχίσει μελανιασμένα πόδια. Δεν έχει νόημα το να τις διασχίζουμε απλώς με κατεβασμένο το κεφάλι και γεμάτοι άγχος για το πως είναι τα βήματα των άλλων. Ας χοροπηδήξουμε. Κι αν κάποια στιγμή, μετά από καιρό, πέσει το μάτι μας σε κανένα σημάδι που δημιουργήθηκε στο πόδι μας από την πτώση, ας πέσουμε για ύπνο.

apota
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s