Μετάβαση στο περιεχόμενο

γεωμετρικοί τόποι

Της Δήμητρας Βαρβούτη

Φανταστείτε τους ανθρώπους ως σφαίρες, οι οποίες μπορούν να κινούνται και να περιστρέφονται ελεύθερα και ενεργητικά στον τετραδιάστατο διανυσματικό χώρο. Ο χώρος είναι η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία υπάρχουν και εξελίσσονται οι σφαίρες και συμβαίνουν τα γεγονότα. Είναι η δρώσα ουσία που περιλαμβάνει κάθε λογής καλούπι με γωνίες ή λακκούβες. Είναι ο αέρας που υπάρχει παντού και πουθενά. Οι σφαίρες είναι περιλουσμένες με καυτό, ρευστό χαλκό, ο οποίος όταν πέσει σε ένα καλούπι, μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με αυτό και να αλλάξει την επιφάνεια της σφαίρας, δημιουργώντας πότε αιχμές – πότε βαθουλώματα.

[αυτά τα αόρατα καλούπια στο χώρο είναι οι εμπειρίες που μας προσφέρει η ζωή. όσο πιο αιχμηρές είναι, τόσο πιο μεγάλο το βαθούλωμα που αφήνουν, ενώ όσο πιο κοίλες είναι, τόσο μεγαλύτερες οι αιχμές που δημιουργούν. οι χαρούμενες εμπειρίες είναι τα δόρατα του ανθρώπου και οι δυσάρεστες οι πληγές του. τα μικρά σημάδια στην επιφάνεια της σφαίρας όταν αυτή περνάει μέσα από μια εμπειρία είναι μοναδικά, σαν τα προσωπικά δακτυλικά αποτυπώματα του καθενός μας.]

Στην πορεία τους, οι σφαίρες έρχονται πότε – πότε σε επαφή με άλλες σφαίρες και εφάπτονται, κλειδώνουν ενίοτε, όταν ταιριάξουν οι αιχμές της μιας με τις λακκούβες της άλλης. Όσο πιο πολλές εμπειρίες αποκτούν, μεγαλώνει η ακτίνα τους, επιτρέποντας τους να έρθουν σε επαφή με περισσότερες σφαίρες την ίδια χρονική στιγμή. Κάθε σφαίρα, όμως, έχει πεπερασμένη ακτίνα, που σημαίνει ότι μπορεί να επικοινωνήσει ουσιαστικά με πεπερασμένο αριθμό σφαιρών, ανάλογο με την ακτίνα της.

Μια σφαίρα μπορεί να εφάπτεται με κάθε λογής σφαίρα, μικρή ή μεγάλη, ωστόσο έχει περισσότερες πιθανότητες να κυλήσει περισσότερο χρόνο με σφαίρες παρόμοιας ακτίνας, δηλαδή παρόμοιας καμπυλότητας.

[άνθρωποι με παρόμοιες εμπειρίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ταιριάξουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να τριφτούν παραπάνω μεταξύ τους πριν χαθούν ξανά στη λήθη του χώρου. όμως, συχνά αυτό δεν είναι ο κανόνας. μπορεί μια σφαίρα μικρής ακτίνας r να τρέχει με τέτοια ταχύτητα που να αντισταθμίζει την καμπυλότητα μιας άλλης σφαίρας με μεγαλύτερη ακτίνα R, ώστε τελικά να καταφέρνουν να κυλούν μαζί.]

Η ταχύτητα, λοιπόν. Η ταχύτητα εξαρτάται από το πόσο χρόνο μένει μια σφαίρα στην εκάστοτε εμπειρία, στη στιγμή. Πόσο γρήγορα ξεχνά, και πόσο εύκολα θυμάται. Αν επιλέγει να τριφτεί στην εμπειρία που ζει, ή αν θέλει απλά να την ακουμπήσει.

Κι οι διευθύνσεις. Οι σφαίρες μπορούν να κινούνται μεταφορικά ή περιστροφικά και στους τρεις χωρικούς άξονες ελεύθερα, με την βεβαιότητα ότι πάντα εξελίσσονται, καθώς ο άξονας του χρόνου είναι ανεξάρτητος από τον χώρο. Κινούνται μπροστά ή πίσω σχετικά με την προθυμία τους να έρθουν σε επαφή με νέες σφαίρες και να ζήσουν καινούριες εμπειρίες. Κινούνται πάνω ή κάτω σχετικά με την ικανότητά τους να αντιληφθούν την πραγματικότητα. Κινούνται δεξιά ή αριστερά σχετικά με την επιθυμία τους να την αποδεχτούν.

[μπρος – πίσω, δεξιά – αριστερά, πάνω – κάτω]

[σφαίρες κόκκινες, πράσινες, κίτρινες, μπλε στο χώρο]

Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε την εικόνα. Δείτε για λίγο μέσα από τα μάτια μου…

[μαγικό δεν είναι;]

to be continued and explained

varvouti

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s