Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

μια τρύπα στο ταβάνι

Της Δήμητρας Βαρβούτη

Ο άνθρωπος είναι ένα συνονθύλευμα αντικρουόμενων ροπών και επιθυμιών, χωρίς καμία ελπίδα σύνθεσης μεταξύ τους. Είναι μια λίμνη που αποζητά χαλίκια. Δεν αντέχει τον πόνο αλλά, για έναν περίεργο λόγο, πάντα τον αναζητεί. Είναι μια τραγική θεατρική φιγούρα. Η τραγικότητα υφίσταται όταν ένα δυσάρεστο γεγονός είναι η αιτία, και όχι το αποτέλεσμα. Η αιτία είναι καθοριστική, ενώ το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι το ίδιο, ακόμη κι αν η αιτία ήταν διαφορετική. Για αυτό και στη ζωή του ανθρώπου ενυπάρχει μια τραγικότητα. Γιατί η ζωή είναι πάντα η αιτία.

Νομίζω βρήκα το ταλέντο μου. Μπορώ να περιγράφω και να συσχετίζω τη ζωή με φανταστικά μοντέλα μέσω των μαθηματικών, της πολιτικής, της φιλοσοφίας, της τέχνης και του θεάτρου. Οι νόμοι της φυσικής δεν αρκούν για να παραχθεί πολιτισμός, αλλά αρκούν για να υπάρξει ζωή. Γι’ αυτό είναι άσκοπο να προβάλει κανείς τον πραγματικό κόσμο στον φανταστικό καθρέφτη του· γιατί δεν θα αλλάξει και τίποτα σημαντικό στους νόμους του σύμπαντος. Άρα το ταλέντο μου είναι άσκοπο. Το σύμπαν είναι εκεί και χωρίς εμένα, αλλά εγώ δεν θα ήμουν εδώ χωρίς το σύμπαν.

Β: Ίσως γι’ αυτό σ’ αγαπώ τόσο πολύ· γιατί έχω μια εγγενή, ενστικτώδη, ανεξήγητη τάση να σε προστατεύσω, όπως έχει μια μητέρα για το παιδί της. Αλλά λέγοντας αυτό, είναι σαν να με ελκύεις επειδή μοιάζεις με το παιδί μου. Αυτό δεν είναι κάπως διεστραμμένο;

Γ: Η ίδια η φύση μας υποδεικνύει ότι και το διεστραμμένο είναι φυσιολογικό. Ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει διεστραμμένο. Τι επαναστατική που είναι η φύση!

(σιωπή)

Γ: Είσαι ένας υπέροχος άνθρωπος. Αν και είμαι προκατειλημμένος μαζί σου, γιατί σε αγαπώ τόσο πολύ. Πάντα μπορείς και ανάγεις το πραγματικό στη σφαίρα του φανταστικού.

Β: (χαμογελά)

Γ: (παίρνει μια βαθιά ανάσα)

Β: Τι έχεις;

Γ: Τίποτα. Κάνω πολύ σπάνια πια ένα βήμα πίσω. [από την πραγματικότητα] Και τώρα μόλις το έκανα.

Β: Δεν είναι πολύ αναζωογονητικό; Μόνο αυτή η ανάσα το μαρτυρά. Πόσο ανακουφιστική ήταν…  Τώρα δεν νιώθεις πιο ανάλαφρος;

Γ: Είναι πλεονέκτημα του ανθρώπου να μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω από τα πράγματα. Μερικές φορές είναι και στενάχωρο, γιατί μπορεί να δει περισσότερα από όσα έχει ζήσει. Αν όμως, κάνει ένα βήμα πίσω, μπορεί και να δει μεγαλύτερη αλήθεια σε αυτό που βιώνει.

Β: Τελικά η γνώση κάνει έναν άνθρωπο πιο χαρούμενο ή πιο δυστυχισμένο;

varvouti
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s