Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επισκέψεις και συμβουλές

της Θεοδώρας Απότα

Μια φορά, κάποιοι τρεις αποφάσισαν να μου μιλήσουν για τη ζωή μου. Έφεραν μαζί τους αρκετή χαρτούρα. Σ’ αυτήν ήταν καταγεγραμμένες οι αποφάσεις – πράξεις που είχα πάρει ως τότε. Παρατήρησα αρκετές κοκκινίλες ανάμεσα στις σελίδες. Όντως, απ’ ό,τι φάνηκε δεν συμφωνούσαν και πολύ με την ποιότητα των πράξεων μου, επομένως ξεκίνησαν να απαριθμούν και να διορθώνουν.

Εστίασα, λοιπόν, την προσοχή μου σε ένα κομμάτι χαρτιού που βρισκόταν στο πάτωμα. Φαινομενικά άκουγα τα όσα έλεγαν ενώ ταυτόχρονα προσπαθούσα να ανακαλύψω από που άραγε κόπηκε αυτό το χαρτί. Αγανάκτησα και σηκώθηκα να το πάρω από το πάτωμα, σκεπτόμενη ότι θα μπορούσε να αναγράφεται σ’ αυτό κάποιο ενδιαφέρον μήνυμα με μικροσκοπικά καλλιγραφικά γράμματα – όπως γίνεται στην μεγάλη οθόνη. Λίγο αργότερα, συνειδητοποίησα πως επρόκειτο για διαφημιστικό φυλλάδιο που πουλούσε προϊόν στην τιμή των 2.99. Το προϊόν υπέθεσα πως ίσως βρίσκεται στο ακέραιο ή μη κομμάτι του φυλλαδίου.

Οι παρ’ολίγο «συνομιλητές» μου τσαντίστηκαν. Επεσήμαναν πως είναι αγένεια το να μη προσέχω τα λεγόμενα των άλλων κι έφυγαν. Επιτέλους.

Πιστεύω ακράδαντα πως πολλά απ’ όσα ζούμε δεν λέγονται. Κι αν βρεθεί τρόπος να λεχθούν, δεν θα είναι όσο παραστατικός αρμόζει – δεν θα καταφέρει να ταυτίσει πλήρως τον ακροατή. Είμαστε μέρος καταπληκτικών και απαίσιων συμβάντων και μετά επιστρέφουμε στις απλές καθημερινές στιγμές μας, όπως το μάζεμα των ρούχων ή την επιβίβαση σε λεωφορείο.

Αναλύουμε τις ζωές των δίπλα και των απέναντι. Δίνουμε συμβουλές δια ζώσης, μέσω κλήσεων και μηνυμάτων. Ακόμη και με νεύματα. Κουνάμε το κεφάλι μας και υποδεικνύουμε στον άλλο να πάει εκεί και να κάνει αυτό που του γράψαμε νωρίτερα στο μήνυμα. Βλέπετε, είμαστε εκτός της κόκκινης ζώνης όπου συμβαίνουν όλα αυτά που επικροτούμε ή επικρίνουμε. Και μετά προσλαμβάνουμε για τον εαυτό μας άλλους «συμβουλάτορες» και τους ρωτάμε «τι θα κάνω τώρα» και «εσύ τι θα έκανες αν ήσουν εγώ». Δημιουργούμε τρελό ανταγωνισμό. Τελικά ποιος θα φάει τα μούτρα του; Τι χάνει ο τελευταίος;

Καμιά φορά όλα αυτά με κουράζουν. Όπως με κούρασαν και οι τρεις που ήρθαν τις προάλλες με τη χαρτούρα. Αν χτυπήσουν και σε εσάς την πόρτα, ρωτήστε «ποιος είναι». Στην απάντηση «πίεση, τύψη και άγχος» διπλοκλειδώστε.

apota

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s