Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στο καφέ των Υπαρξιστών: Ελευθερία, ύπαρξη και κοκτέιλ βερίκοκο

Του Νικόλα Μαρτέλ

Αυτή η τρυφερή, διεισδυτική και έξοχη περιγραφή … μου άφησε την ίδια αίσθηση νοσταλγίας και απώλειας που νιώθει κανείς αφού διαβάσει ένα σπουδαίο επικό μυθιστόρημα. –Daily Telegraph

Το βιβλίο με καθήλωσε περισσότερο από κάθε άλλο έργο φιλοσοφίας που έχω διαβάσει ποτέ … Όταν η ζωή μπαίνει στο παιχνίδι, τα πάντα γίνονται συναρπαστικά. Η Μπέικγουελ υμνεί συγκινητικά την ίδια τη σκέψη ως μια αισθησιακή, παθιασμένη πράξη. –The Guardian

Μέσα από ζωηρές προσωπογραφίες και μια λαμπρή διήθηση πυκνών φιλοσοφικών εννοιών, η Μπέικγουελ εντάσσει την ιστορία του υπαρξισμού μέσα στην «ιστορία ενός ολόκληρου ευρωπαϊκού αιώνα» … Αυτό το φιλόδοξο βιβλίο επιβεβαιώνει τις δηλώσεις της ότι «η σκέψη θα πρέπει να είναι γενναιόδωρη και να έχει μεγάλη όρεξη» και ότι τόσο για τους φιλοσόφους όσο και για τον γενικό αναγνώστη «οι ιδέες είναι ενδιαφέρουσες, αλλά οι άνθρωποι πολύ περισσότερο». –Publishers Weekly

Αποτέλεσμα εικόνας για existentialist café freedom being and apricot cocktails

Οι πρωταγωνιστές:

Ζαν-Πωλ Σαρτρ

Σιμόν ντε Μπωβουάρ

Αλμπέρ Καμύ

Μάρτιν Χάιντεγκερ

Έντμουντ Χούρσελ

Καρλ Γιάσπερς

Μωρίς Μερλώ-Ποντύ

Αποτέλεσμα εικόνας για sartre and beauvoir

Σαν ένα θεατρικό έργο που διατρέχει τα γεγονότα ενός ολόκληρου κινήματος σε βάθος σχεδόν ενός αιώνα, το Καφέ των Υπαρξιστών δεν είναι η συνηθισμένη βιογραφία που θα βρει κανείς στο ράφι του βιβλιοπωλείου. Καταπιάνεται με τις ηγετικές μορφές του φιλοσοφικού κινήματος του υπαρξισμού που σημάδεψε για τα καλά τον 20ο αιώνα και έφερε την επανάσταση στον κόσμο της φιλοσοφίας, ανατρέποντας την εκ των έσω.

Με κύριο σκηνικό το πολύβουο Café de Flore στο Παρίσι, κάπου στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, ο Σαρτρ γράφει ασταμάτητα ένα δοκίμιο για το Les Temps modernes, ενώ πλάι του η Μπωβουάρ διαβάζει ένα βιβλίο ανακατεύοντας αφηρημένα τον καφέ της. Πλήθος κόσμου μπαινοβγαίνει στο καφέ, συνομιλεί μαζί τους, διαφωνεί, εκφράζει το θαυμασμό του.  Οι δυο τους δεν θα παντρευτούν ποτέ, ωστόσο δε θα χωρίσουν και ποτέ.

Την ίδια στιγμή, ο Χάιντεγκερ ξεκινά την μέρα του κόβοντας ξύλα έξω από την καλύβα του στο Μαύρο Δάσος της νοτιοδυτικής Γερμανίας όπου ζει αποτραβηγμένος. Η ζωηρή φύση γύρω του, του δίνει την αφορμή να βυθιστεί στις σκέψεις του γύρω από τη φιλοσοφία του και το Dasein.

Πάλι πίσω στην πόλη, ο Μερλώ-Ποντύ χορεύει στους ξέφρενους ρυθμούς της αμερικάνικης τζαζ, ο Γιάσπερς παρατά την ψυχολογία για να στραφεί στην φιλοσοφία και ο Καμύ προσχωρεί στους κόλπους των αναρχικών αντιεξουσιαστών.

Αποτέλεσμα εικόνας για albert camus

Ένα εκλαϊκευμένο βιογραφικό ταξίδι, που θυμίζει λογοτεχνικό βιβλίο ή θεατρικό έργο, βοηθά τον αναγνώστη, παράλληλα με τη γνωριμία του με τους υπαρξιστές και την πολυτάραχη ζωή τους, να κατανοήσει τις επιρροές τους, τον κοινωνικό τους περίγυρο και τα έργα τους. Η Bakewell δίνει την ευκαιρία στους αναγνώστες της να έρθουν σε επαφή με το κίνημα του υπαρξισμού, αναλύοντας σε πολύ κατανοητό επίπεδο τις απόψεις των ανθρώπων που καταπιάνεται, εξηγώντας, συμπληρώνοντας και κάνοντας αναφορά στους ίδιους και σε όσους έχουν αναφερθεί σ’ αυτούς.

Το βιβλίο ενδείκνυται και για αναγνώστες που ελάχιστη επαφή είχαν πρωτύτερα με τον υπαρξισμό ή και την φιλοσοφία γενικότερα, δίνοντας τις κατάλληλες εναρκτήριες για να ξεκινήσει κανείς την αναζήτηση του στο φιλοσοφικό, κοινωνικό, καλλιτεχνικό και πολιτικό αυτό κίνημα. Η συγγραφέας, ωστόσο, δε φοβάται να πάει βαθύτερα και να ακουμπήσει με πολλαπλά συγγραφικά τεχνάσματα την βαθύτερη ουσία του έργου και της σκέψης των φιλοσόφων που ερευνά, παρουσιάζοντας τη παράλληλα με τα τρέχοντα ιστορικά τεκταινόμενα και το εκάστοτε κοινωνικό γίγνεσθαι.

Αποτέλεσμα εικόνας για maurice merleau-ponty

Εύστοχα, η Bakewell τοποθετεί σαν έμπειρη λογοτέχνης τους στοχαστές στον ανάλογο χώρο και χρόνο που έζησαν, ερωτεύτηκαν, εκδιώχθηκαν, αποθεώθηκαν, πρωτοστάτησαν, αμφισβήτησαν, αναθεώρησαν τις απόψεις τους, εξέδωσαν τα έργα τους, αντάλλαξαν ιδέες, διαφώνησαν έντονα σε σημείο να ασκήσουν βία ο ένας απέναντι στον άλλον, συμφιλιώθηκαν, αναζήτησαν νέες διεξόδους στη σκέψη τους, έζησαν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους. Όλα τα πρόσωπα του έργα, πρωταγωνιστικά και μη, αντιμετωπίζονται αρχικά σαν άνθρωποι στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο που έδρασαν και έπειτα σαν στοχαστές, φιλόσοφοι, συγγραφείς και διανοούμενοι.

Ο αναγνώστης, καθώς προχωρά σελίδα σελίδα, αναπτύσσει απέναντί τους συμπάθειες, αμφιβολίες, ενώ εκπλήσσεται με τα «κατορθώματά» τους, σαν τα πρόσωπα αυτά να ήταν σύγχρονοι σελέμπριτιζ και να διάβαζε για την προσωπική τους ζωή στις εφημερίδες, στα περιοδικά και στο ίντερνετ. Η ίδια η συγγραφέας έμμεσα επικρίνει, επικροτεί και σπανιότερα αμφισβητεί τα κίνητρα και τις δράσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένα έργο που διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται ευχάριστα. Είναι από τα βιβλία που ανά πάσα στιγμή θα ανατρέξει κανείς για να θυμηθεί κάτι που του έκανε εντύπωση.

Συμβουλή: Καθώς διαβάζετε, έχετε ένα μολύβι δίπλα σας. Θα χρειαστεί.

Αποτέλεσμα εικόνας για sartre and beauvoir

 

martel

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s