Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

dandelion: μία επιθυμία την φορά.

[για τις επιθυμίες, την ασυγχρονία πραγματοποίησής τους και τα «θαύματα»]

S03E15

Του Αχιλλέα Μζ.

Ίσως να μην μπορώ να φέρω εδώ που είμαι αιωνίως την άνοιξη, γιατί αυτήν είναι που μου αρέσει, αλλά μπορώ να ταξιδεύω αδιάκοπα όπου έχει άνοιξη. Να αλλάζω χώρα όποτε αυτή φεύγει και να την κυνηγώ. Αυτό θα ήταν το σχέδιο β’. Και σε έκτακτες ανάγκες πάντα υπάρχει ένα τέτοιο.

Το θέμα του καιρού μάλλον είναι ακραίο, αλλά σίγουρα αποτελεί πεδίο εφαρμογής του προβληματισμού μου, ο οποίος είναι ο εξής: Τα πράγματα δεν είναι πάντα αυτά που θέλουμε, εκεί που τα θέλουμε, την ώρα που τα θέλουμε και με τους ανθρώπους που μαζί θα θέλαμε να τα ζούμε.

Βιώνουμε μία ασυγχρονία των ικανοποιούμενων επιθυμιών. Κάποιες σίγουρα ικανοποιούνται, αλλά σχεδόν σίγουρα ποτέ όλες μαζί. Και ενώ τώρα μπορεί να έχω την άνοιξη και στον τόπο θέλω και με τον τρόπο που θέλω, ίσως να μην έχω δίπλα μου τους ανθρώπους που θα ήθελα να έχω.

Η ιεράρχηση μπαίνει εδώ ως έννοια εμβόλιμα για να κάνει κατανοητό πως όπως μας έλεγαν από παιδιά πως «δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας» δεν είχαν και άδικο. Παράλληλα είναι ένα γεγονός που αποδεικνύει πως σίγουρα μπορούμε να έχουμε κάποια. Το «ποια θα είναι αυτά που θα έχω» έρχεται απέναντι μας με την μορφή ερωτήματος και εκεί ακριβώς είναι που θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις. Μερικές από τις συνθήκες που δημιουργούνται είναι εξ ολοκλήρου στην γκάμα των δικών μας επιλογών. Κρατάμε ακόμη πως αυτές οι συνθήκες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιθυμίας, η οποία είναι ο κορμός, έχει όμως και πολλά παρακλάδια.

Αν αύριο η άνοιξη φύγει από εδώ και αποφασίσει να εγκατασταθεί στην Ίμπιζα, εγώ θα πρέπει να ιεραρχήσω τις ανάγκες μου. Γιατί μπορεί η Ίμπιζα και η άνοιξη να ικανοποιούν το αίσθημα της επιθυμίας του τόπου και τρόπου, όμως βέβαια δεν θα μπορώ εκεί να κουβαλήσω μαζί μου και όλη μου την οικογένεια, και τους φίλους, και τους δέκα-δεκαπέντε σημαντικούς άλλους της ζωής μου. Το σχέδιο β’ εδώ, που περιλάμβανε ανοιξιάτικο τριπ στην Ίμπιζα, φαίνεται να απορρίπτεται εξ αιτίας μιας πρόχειρης ιεράρχησης την οποία μπορείτε και να φανταστείτε χωρίς να καταγράψω.

Ανάμεσα σε αυτήν την διελκυστίνδα των επιθυμιών, οι οποίες ιεραρχούνται, διενεργείται και μία ακόμη μάχη της κάθε επιθυμίας με τον ίδιον της τον εαυτό. Αυτή την κατάσταση, κατά την οποία ελέγχω αυτό που νομίζω ότι θέλω, κατά πόσο τελικά το θέλω και τον λόγο για τον οποίο το θέλω, την λέω αξιολόγηση της επιθυμίας. Σε αυτό το στάδιο προχωρώ, πριν ακόμη εφαρμόσω την πρότερη ιεράρχηση για να δω αν ήταν ορθή. Άλλοτε και εκ των υστέρων για να διαπιστώσω γιατί οι αποφάσεις που πήρα προηγουμένως με έκαναν να φάω τα μούτρα μου, και να λάβω τα μαθήματα μου για την κάθε επόμενη φορά που θα βρεθώ ανάμεσα σε δύο ή παραπάνω επιλογές.

Όλα αυτά βέβαια μόνο στην περίπτωση που η σκέψη είναι καθαρή. Βλέπετε πολλές φορές, η επιθυμία είναι ισχυρή και έχει την ιδιότητα να θολώνει. Μας κάνει να νομίζουμε πως δεν θα θέλαμε τίποτα άλλο αυτή την στιγμή πέρα από αυτό που τώρα προβάλλουμε ως επιθυμητό. Τα κύρια φορούν των μανδύα των δευτερευόντων, και συχνά αντιστρόφως.

Τυπικά θα έπρεπε τώρα να αρχίσω να μιλώ για φιλοδοξίες, οι οποίες είναι καλό να υπάρχουν εν γένει. Από την άλλη θα έπρεπε να εκθέσω μία επιχειρηματολογία του τύπου «ναι μεν αλλά…» και να με διακατέχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Είναι όμως άνοιξη και βάλε, στην οποία με πάθος τόση ώρα αναφέρομαι, και σε αυτήν συνηθίζω να είμαι ασυγκράτητα αισιόδοξος. Κλείνω λοιπόν αναφερόμενος στον νόμο του Λίτλγουντ, που ισχυρίζεται πως οι άνθρωποι μπορούμε να περιμένουμε περίπου ένα «θαύμα» κάθε μήνα. Και αν οι δύο προηγούμενοι δεν ήταν γενναιόδωροι εσύ μπορείς να περιμένεις τρία. Προς το παρόν λοιπόν σκεφτείτε, ποιες είναι οι δικές σας επιθυμίες. Ιεραρχήστε και αξιολογήστε αυτές. Έπειτα περιμένετε σε ένα «θαύμα». Ο νόμος είναι νόμος. Οι νόμοι έχουν ισχύ.

Φωτογραφία: φυτό dandelion | συμβολίζει την επιθυμία (μτφ. πικραλίδα ή τραξάκο, γιατί ως βότανο δύναται να απομακρύνει την ταραχή. Όπως άλλωστε και η επιθυμία που ικανοποιείται).

mz.1
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s