Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Ημέρα μνήμης

Της Μελίνας Αμανατίδου

Ποτέ δεν θα ξεχάσω.

Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου λέει για ένα τριώροφο σπίτι, με ξύλινα παράθυρα και κοφτές κουρτίνες. Θυμάμαι να μου λέει για τις δουλειές που έκαναν οι γονείς της και το πόσο πλούσιοι ήταν. Θυμάμαι να διαβάζω ένα βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου, να μιλάει για τα ατέλειωτα πράσινα βουνά και τους απλωμένους κάμπους στα ενδιάμεσα. Θυμάμαι κι άλλα. Πολλά.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω.

Χορεύω στο ρυθμό, ενώ ακούω την πρώτη χορδή πριν καν ηχήσει στη λύρα, μου αρκεί που είναι στα σωστά χέρια και έτσι θυμάμαι. Ακούω κάπου ένα στίχο «την πατρίδαμ’ έχασα…» και μου φτάνει για να κάνω εικόνα όσα διάβαζα σε εκείνο το βιβλίο και έτσι θυμάμαι. Τρώω τα φαγητά που έμαθε η μαμά μου από τη μαμά της-και πάει λέγοντας πιο πίσω στο βάθος του χρόνου- και μυρίζω τις μυρωδιές που αναδύονταν στην κουζίνα του τριώροφου στην Κερασούντα, εκείνο με τις κοφτές κουρτίνες και έτσι θυμάμαι. Ακούω τον μπαμπά μου να μου λέει κάτι στα ποντιακά, αντιδρώ ή  κάτι του φωνάζω στα νέα και του πετάω ένα ποντιακό, έτσι για να θυμάται ότι θυμάμαι.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω.

Δεν θυμάμαι, για να εκδικηθώ. Δεν θυμάμαι, για να πάρω πίσω το αίμα των 353.000 προγόνων μου. Δεν θυμάμαι, για να δείξω το μίσος μου. Δεν θυμάμαι, για να προκαλέσω πόλεμο. Δεν θυμάμαι, για να πω ότι θυμήθηκα.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω.

Θυμάμαι, για να μπορέσουν κάποια στιγμή αυτές οι ψυχές να περιπλανηθούν για άλλη μία φορά ανάμεσα στους δρόμους, τα μαγαζιά, τα σχολεία, τα χωράφια και τα σπίτια που άφησαν εκεί. Στην «πατρίδα» που τους γέννησε, τους ανέθρεψε και τους έχασε σε ατέλειωτους δρόμους, σε στοιβαγμένα καράβια, σε κρεμασμένα δέντρα, σε κόκκινα ποτάμια μέσα σε μια γενοκτονία.

Ποτέ δεν θα ξεχάσω.

Θυμάμαι το παρελθόν μου, για να μην ξεχάσω το μέλλον μου.

 

amanatidou

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s