Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

vertigo

Της Δήμητρας Βαρβούτη

Στη μνήμη του Γεώργιου Μπαλταδώρου

Ήσουνα 6. Σκαρφάλωνες συχνά στην καρέκλα με τα ροδάκια. Έβαζες αντίσταση στο γραφείο με τα χέρια σου και γυρνούσες, γυρνούσες, γυρνούσες, για να νιώσεις έστω και για λίγα δευτερόλεπτα το αίσθημα της ζάλης, που προκαλούν οι στροφές.

[περπατώντας προς ένα κλειστό παράθυρο, το οποίο στιγμιαία αντικατοπτρίζει τη μορφή μου, μέσα στα σκοτάδια και τη ζάλη]

[κραυγή] με τρόμαξες! [μιλώντας στη μορφή της] και ξέρεις, τρόμαξα όχι επειδή είμαι σπίτι μόνη μου και είδα κάποιον να έρχεται από το παράθυρο, αλλά γιατί αναγνώρισα τη μορφή μου, και νόμιζα ότι είμαι εγώ αυτή που έρχεται. είδα ότι έρχομαι από την αντίθετη πλευρά από αυτήν που βρισκόμουν και για λίγο νόμιζα ότι υπάρχουν 2 «εγώ».

[μόνο που το παράθυρο ήταν ανοικτό. τι αντικατόπτριζε τη μορφή μου; ήσουν εσύ; ο έτερος εαυτός μου]

Για λίγο οι αισθήσεις μου, μου έδιναν αντιφατικά ερεθίσματα. Σαν αυτό που έπαθε εκείνος ο πιλότος. Έβλεπα κάποιον να έρχεται, χωρίς να ακούω τα βήματά του. Ένιωθα ότι είμαι εδώ, κι όμως με είδα να έρχομαι από απέναντι.

Να νιώθεις πίεση στα αυτιά σου, όση θα ένιωθες στην κορυφή του Ολύμπου, κι όμως τα μάτια σου να αναγνωρίζουν ότι είσαι σπίτι. Να είσαι γειωμένος, και παρόλα αυτά να νιώθεις ότι πετάς. Όπως εκείνος ο πιλότος, που παρόλο που έβλεπε τις ενδείξεις των οργάνων, νόμιζε ότι ο ουρανός είναι εκεί που βρίσκεται η θάλασσα. Και η θάλασσα ότι είναι εκεί που βρίσκεται ο ουρανός. [σύγχυση ερεθισμάτων]

Η ψευδαίσθηση της κίνησης. Η ψευδαίσθηση ότι μετακινείσαι, όταν στην πραγματικότητα, κάνεις στροφές γύρω από τον εαυτό σου. Δεν κάνεις ούτε βήμα. Ένα ζοφερό ενδεχόμενο· η πλάνη που στήνει το μυαλό σου και σε παγιδεύει.

Τι κάνεις όταν όλα γύρω σου μαρτυρούν ότι κάνεις λάθος, αλλά εσύ νιώθεις βαθιά στα σπλάχνα σου ότι κάνεις το σωστό; Ρισκάρεις; Κι αν επιταχύνεις προς τη θάλασσα, αντί προς τον ουρανό, όπως εκείνος; [ακούσια αυτοκτονία· ακούσιος, μικρός θάνατος]

Δεν μπόρεσε να εντοπίσει τη θέση του ορίζοντα. [ίλιγγος] Είχε χάσει το σημείο αναφοράς του. [γρήγορες στροφές, ταχύτητα, ομίχλη, υψόμετρο, σκοτοδίνη] Άλλοτε πάλι, η αιτιολογία είναι εντελώς άγνωστη.

Κι αν παρασύρεις ανθρώπους στο λάθος σου, νομίζοντας πως κάνεις το σωστό; Ίσως πάλι, έτσι τους σώσεις. Όπως εκείνος ο πιλότος, που θυσιάστηκε άθελά του, και το αεροσκάφος που τον ακολουθούσε… σώθηκε. [μαθαίνοντας από το λάθος του άλλου]

 

varvouti
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s