Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λόγοι για να αργήσεις σε ένα ραντεβού

[ή, πες ψέματα πως έπλενες τον σκύλο σου]

S04E02

Του Αχιλλέα Μζ.

Γράφω αυτό το κείμενο, λίγα μόλις λεπτά πριν το δημοσιεύσω. Και επειδή πάλι το πρόγραμμα δεν βγήκε, κάπου που είχα κανονίσει να πάω, ίσως μην πάω, ή ίσως να αργήσω σε κάποιο ραντεβού. Ο χρόνος θα είναι ποτέ αρκετός;

Είχα κάποτε θέσει στην ζωή μου έναν κανόνα. Τρέχω για να πάω στην σχολή, για να προλάβω να διαβάσω ή να μην χάσω το λεωφορείο, για να είμαι στην ώρα μου στη δουλειά μου ή να πάω στην τράπεζα πριν κλείσει. Όταν έβγαινα πλέον από το σπίτι μου για άλλους λόγους, για να κάνω μια βόλτα ή για καφέ, δεν είχα πρόγραμμα. Η βιασύνη έδινε την θέση της σε βήματα αργά και τεμπέλικα, γιατί να σου πω κάτι; Πολύ αγχώνομαι ήδη και ας αργήσω και λίγο σε κάτι που δεν έχει την μορφή υποχρέωσης και το κάνω απλά για να χαλαρώσω.

Κατέληξα με τον καιρό να φτάνω στο μάθημα αρκετά λεπτά πριν αρχίσει και εκεί ο χρόνος τελικά ήταν αρκετός. Περίσσευαν δέκα ή είκοσι λεπτά, κατά τα οποία απλώς περίμενα την έναρξη της διάλεξης. Το βράδυ της ίδιας  ημέρας τα παιδιά περίμεναν εμένα για να πάμε να πιούμε το ποτό μας και εγώ καθυστερούσα δέκα ή είκοσι λεπτά. Αν έφτανα ακριβώς στην ώρα μου στο μάθημα και μετατόπιζα τα «κενά» δέκα ή είκοσι λεπτά στον χρόνο της αργοπορίας, τελικά αυτός θα εκμηδενιζόταν. Αλλά ποτέ δεν ήμουν σώφρων στο κομμάτι της διαχείρισης του χρόνου.

Νιώθω πως τα λεπτά και οι ώρες με πνίγουν ασφυκτικά σαν κορσές. Και ας μην έχω φορέσει ποτέ μου κορσέ, φαντάζομαι πως κάπως έτσι θα είναι (duh!). Ούτε σκύλο έχω βέβαια, αλλά κάποτε ισχυρίστηκα πως τον έπλενα γιατί μίση ώρα καθυστέρηση ήταν πολύ και κάτι καλό θα έπρεπε να σκεφτώ για να πείσω εκείνη που με περίμενε. Κάπου τόσο δεν θα παίρνει να καθαρίσεις το τρίχωμα ενός μαύρου λαμπραντόρ;

Τα ψέματα ωστόσο δεν μου άρεσαν ποτέ. Και έτσι, μέσα σε όλη την πλήξη που μου προκαλεί ο χρόνος που έτρεξε και δεν το πρόλαβα για μια ακόμη φορά, χαίρομαι όταν δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσω και μου συμβαίνει πράγματι κάτι που δικαιολογεί την αργοπορία μου. Όταν ας πούμε ξεχνάω στο σπίτι το πορτοφόλι, την μία και μοναδική φορά που είπα να μην αργήσω, αλλά δεν πας σίγουρα για κρασιά με το δεκάλεπτο που έχω ξεχασμένο στην τσέπη του δερμάτινου μπουφάν, οπότε δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να επιστρέψω στο σπίτι. Ή όταν δεν βρίσκω τα κλειδιά μου, των οποίων ο ήχος ακουγόταν νωρίτερα μελωδικά στα αυτιά μου, καθώς έπαιζε με αυτά η ενός έτους ανηψιά μου. Σημείωση: Η ανηψιά όντως υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση πάντα θα μπορείς να βρεις έναν λόγο για να αργήσεις. Να πεις ότι έπεσε το ρεύμα και είχες ξυρίσει το μισό σου πρόσωπο – εκτός και αν είσαι γυναίκα – ή ότι λέρωσες το μπλουζάκι σου με το βερνίκι των νυχιών και έπρεπε να περιμένεις να στεγνώσει το άλλο που μόλις είχες πλύνει – εκτός και αν είσαι άντρας. Ότι έπεσες στον δρόμο και έσκισες το παντελόνι σου – αρκεί να έχει βρέξει – ή ότι ο αδερφός σου φόρεσε το φούτερ σου και δεν έβρισκες καθαρή ζακέτα – αρκεί να έχεις όντως αδερφό. Φαντασία να υπάρχει και θα βρεις ωραίες ιστορίες να πεις, αλλά και να μην τις βρεις σίγουρα η ίδια η ζωή θα σου «διηγηθεί» κάποια από αυτές αργά ή γρήγορα.

Ξαναείπα πως σε έναν κόσμο που ο ύπνος δεν θα ήταν πηγή ενέργειας αλλά απλώς ένας τρόπος ξεκούρασης δεν θα τον επέλεγα. Θα έβρισκα άλλες διαφυγές και με τον τρόπο μου θα ξεκουραζόμουν. Ή άλλοτε είπα ότι θα έστηνα αδριάντα σε εκείνον που θα πρόσθετε μια εξτρά μέρα μέσα στην εβδομάδα. Αυτά όμως, είναι υποθέσεις. Ο χρόνος και το κάθε ραντεβού είναι εκ των πραγμάτων σύμφυτα με την πίεση και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Ας μην κοροϊδευόμαστε… Ζούμε μια ζωή βασισμένη στον χρόνο. Και τις σχέσεις μας θέλοντας και μη τις βασίσαμε πάλι σε αυτόν. Ραντεβού, αναμονές, αναβολές.  Υπάρχουν πολύ λόγοι να αργήσεις σε ένα ραντεβού. Αν δεν τους βλέπεις αγόρασε ένα μαύρο λαμπραντόρ – ή μια ανηψιά που θα παίζει με τα κλειδιά σου. Απέναντι διακρίνω άλλους τόσους λόγους για να φτάσεις στην ώρα σου. Μάντεψε λοιπόν, ποιους λόγους πρέπει να αναζητήσεις, αν δεν θέλεις κάποια μέρα να σου πούνε: «Γύρισα σπίτι. Βαρέθηκα να περιμένω!».

Mouzou3

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s