Μετάβαση στο περιεχόμενο

5 +1 Σειρές που «παίζουν» με τον χρόνο.

To Speakink about και ο Αχιλλέας Μζ. προτείνουν, 

Πάντα με γοήτευε το παιχνίδι του χρόνου. Και στις τηλεοπτικές σειρές παίζεται συχνά. Άλλες φορές εμφανώς και άλλες υπόρρητα, ο χρόνος έχει τον δικό του σημαίνοντα ρόλο. Αναχρονισμοί, ταξίδια στο μέλλον, αναδρομές στο μακρύ παρελθόν ή σε κλίμα άλλης δεκαετίας, μπορούν με ορθούς σεναριακούς και σκηνοθετικούς χειρισμούς να απογειώσουν μια σειρά, προσθέτοντας πολυπλοκότητα, εκθέτοντας στοιχεία, οδηγώντας σε αποκαλύψεις. Χονδρικά να επισημάνω πως σχεδόν ποτέ δεν ψήθηκα για sci-fi που χρονικά τοποθετούνται στο μέλλον, σπανίως ταυτίστηκα με ήρωες και πλοκές εποχής, ενώ υπήρξαν φορές που με άγγιξε η νοσταλγική προσέγγιση σε σειρές που παρουσιάζουν πράγματα που έζησα (’90, και αρχές ’00) ή άλλα που πολύ θα ήθελα να έχω ζήσει (’20 – ’80). Σε όλα τα παραπάνω ήδη που αναφέρω γνωρίσαμε σειρές διαμάντια και άλλες που απέτυχαν παταγωδώς. Εγώ θα προτείνω μερικές από τις πρώτες… Γιατί χρόνος είναι αυτός, και ας μην τον σπαταλάμε σε κακές σειρές.

  • Ξεκινώ με το μόνο ιστορικό δράμα που θα πρότεινα σε κάποιον να δει. Όχι γιατί τα υποτιμώ, αλλά γιατί δεν είναι στα δικά μου γούστα. Τουναντίον εκτιμώ αυτές τις σειρές και δικαιολογώ το ότι έχουν πιστούς ακόλουθους, μόνο και μόνο γιατί συχνά καταφέρνουν πραγματικά να μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές, για τα φανταχτερά κοστούμια ή για την πληροφορία και την γνώση που μπορείς να πάρεις, όσο χαλαρώνεις βλέποντας μια σειρά. Το Vikings έχει όλα τα παραπάνω στοιχεία: Ακολουθεί την ζωή του ήρωα των Βίκινγκ Ράγκναρ Λόθμπροκ, καθώς πορεύεται στην Σκανδιναβία, αντιμέτωπος με έναν αήττητο ηγέτη χωρίς όραμα. Έχει βία, αίμα, πόλεμο και μια αρκετά δυνατή πλοκή που με βεβαιότητα μπορεί να σε κρατήσει. Μέσα σε όλα τα άλλα είναι άκρως ρεαλιστική, μια κανονική σειρά (αλλά όχι ντοκιμαντέρ) του History Channel, που όταν την υποδεχτήκαμε υποσχόταν να μας κάνει να ξεχάσουμε το Game of Thrones. Εδώ εγώ είμαι αρνητικός. Θα έλεγα πως οι δύο σειρές όχι μόνο δεν συγκρίνονται, αλλά και ως προς το είδος είναι άκρως διαφορετικές και φυσικά η κάθε μία αποτελεί μια αριστοτεχνική παραγωγή στο είδος της. Back to back πρόταση: Το Βίκινγκς για κλάματα, ευρωπαϊκής προέλευσης, μια κωμωδία καταστάσεων που μας ταξιδεύει επίσης στο 790 μ.Χ., όπου οι Βίκινγκς του Νόρχαϊμ έχουν βαρύ πρόγραμμα που περιλαμβάνει πλιάτσικα, λεηλασίες, υποδουλώσεις και επίλυση προβλημάτων μέσω της βίας.
vikings

 

  • To Westworld του HBO είναι μια σειρά που αξίζει κανείς να δει. Εκπληκτικές ερμηνείες, βία και plot twists κυριαρχούν. Από ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο ο σκηνοθέτης μας μεταφέρει σε western σκηνικό της άγριας δύσης, και αυτό είναι από μόνο του πρωτότυπο. Πρόκειται σίγουρα για μια υπερπαραγωγή, και μια ιστορία που προς το παρόν αποτελείται από δύο σεζόν. Στην πρώτη σεζόν γνωρίζουμε το εργαστήρι από την μία και από την άλλη το θεματικό πάρκο, τους δημιουργούς από την μία και τα δημιουργήματα από την άλλη. Και μόνο αυτή η παράλληλη δράση που εκτυλίσσεται σε δύο χρόνους είναι άξια θαυμασμού. Στην δεύτερη σεζόν τα δημιουργήματα επαναστάτησαν. Πέρα από την δράση και την πλοκή, δεν μπορώ να παραλείψω την πιο «διδακτική» πλευρά της σειράς, αφού σίγουρα εγείρει ερωτήματα φιλοσοφικής φύσεως, που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη, την ελευθερία της βούλησης, το πού μπορεί να φτάσει η επιστήμη στο βωμό της «ψυχαγωγίας».

westworld

 

  • Η Έμμα Στόουν και ο Τζόνα Χιλ (ως Άνι και Όουεν) δέχονται να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα που υπόσχεται να τους απαλλάξει από ψυχικές ασθένειες. Ενώ το πρωτόκολλο ορίζει πως ο καθένας θα περιορίζεται στο δικό του υποσυνείδητο, ένα σφάλμα συστήματος κάνει τις σκέψεις των δύο ανθρώπων να συναντηθούν ξανά και ξανά, υπό πολλές διαφορετικές μορφές και σε πολλούς διαφορετικούς χρόνους. Η νέα μίνι παραισθησιογόνα σειρά του Netflix, το Maniac «είναι βιντάζ, είναι κουλ, είναι ρετροφουτουριστικό, έχει μια micro-scifi ατμόσφαιρα». Δανείζομαι την περιγραφή του luben, καθώς την θεωρώ άκρως αντιπροσωπευτική. Και γιατί από μόνη της μπορεί να αποδείξει το παιχνίδι της με τον χρόνο, αφού καταφέρνει παράλληλα να είναι και στο τώρα, και στο λίγα χρόνια μετά, και στο κάποια χρόνια πριν, με τρόπο αλλόκοτο αλλά παράλληλα συναρπαστικό, εξαιτίας της αρίστης αισθητικής – εδώ μάλλον πρέπει να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τον Φουκουνάγκα. Η μαύρη αυτή κωμωδία, βασίστηκε σε μια ομότιτλη νορβηγική σειρά του 2014, και χωρίς να μπορώ να πω πως είχε σκηνοθετικές ή σεναριακές αδυναμίες, σίγουρα δεν ανταποκρίθηκε στο τρομερό hype που προηγήθηκε της πρεμιέρας. Πολλοί περίμεναν κάτι άλλο, είναι όμως σίγουρα μία άκρως ρεαλιστική – όσο ρεαλιστική τουλάχιστον θα μπορούσε να είναι – αποτύπωση της ζωής σε σχέση με τις ψυχικές ασθένειες, την οποία θα θελήσεις να αρχίσεις, μάλλον δεν θα «αρρωστήσεις» μαζί της, αλλά σίγουρα θα τελειώσεις γρήγορα και μάλιστα έχοντας αποκομίσει πολλά.

maniac

 

  • Το Black mirror σίγουρα το ξέρεις και το έχεις παρακολουθήσει. Αν όχι, σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για αυτό. Μια σειρά της βρετανικής τηλεόρασης, που εξαγοράστηκε από το Netflix και από την αρχή της μιλούσε για όσα θα συμβούν με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Για τα πράγματα που γίνονται τώρα και το πώς αυτά θα ήταν αν γίνονταν λίγο αργότερα. Τα επεισόδια είναι αυτοτελή, αλλά όχι ισοδύναμα. Γιατί σίγουρα μέσα στις 4 σεζόν θα δεις αριστουργήματα, αλλά άλλες φορές θα αναρωτηθείς αν η θέαση άξιζε τον χρόνο και τον κόπο. Η επίγευση ωστόσο είναι πάντα θετική. Και ο μαύρος καθρέφτης θα είναι για μένα πάντα μια σειρά που θα πρέπει να δει ο καθένας, αν τουλάχιστον έχει το κουράγιο να προβληματιστεί ως προς το αν ήδη το έχουμε παρακάνει με όλες αυτές τις οθόνες. Plot twist: με ευχαρίστηση διάβασα πως στην νέα της σεζόν, σε κάποιο επεισόδιο της, ο ίδιος ο τηλεθεατής θα αποφασίζει το τέλος της ιστορίας. Όλο αυτό… πατώντας ένα πλήκτρο στο κινητό του.

black

 

  • Αρκετά διαφορετικό, και παράλληλα οικείο ήταν για εμένα το This is us. Ένα δράμα με κοινωνικά μηνύματα (αλκοολισμός, παχυσαρκία, υιοθεσία) που σαν να το είχα ξαναδεί, όμως πάντα σε εκδοχές πολύ χειρότερες. Ίσως η μοναδική σειρά που θα έλεγα πως δεν μπορεί να θεαθεί χωρίς ένα πακέτο χαρτομάντηλα. Μια ωδή στις συμπτώσεις, την οικογένεια, την αγάπη, την απώλεια, το πένθος και τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Άλλοτε χλιαρό και άλλοτε πιο ζεστό είναι η μοναδική σειρά του είδους της που παρακολουθώ ανελλιπώς (ίσως γιατί χαίρομαι να βλέπω την Mandy Moore στα καλύτερά της). Είναι μια πρόταση ανάμεσα στις άλλες καθώς μεγαλώνει τους πρωταγωνιστές της με ταχύτατους ρυθμούς, σε μπερδεύει και σε κάνει να δυσκολεύεσαι να καταλάβεις ποιο είναι το αφηγηματικό παρόν, ποια η αναδρομή στο παρελθόν και ποια η προβολή στο μέλλον. Μια ευκαιρία να γίνουμε λίγο καλύτεροι και να κατανοούμε τους άλλους. Και παράλληλα μια ευκαιρία να μάθουμε καλύτερα τους ίδιους μας τους εαυτούς.

this is us

 

  • Έχει θέση ανάμεσα στις άλλες μια σειρά ντοκιμαντέρ; Φυσικά. Και αυτή δεν είναι άλλη από το Explained. Τι το σπουδαίο έχει η σειρά του Netflix και του Vox που έκανε streaming εβδομαδιαίως ένα επεισόδιο; Σου μαθαίνει πράγματα που ίσως να μην ρώτησες ποτέ, αλλά σίγουρα αναρωτήθηκες. Κάθε επεισόδιο αφορά μια έννοια, και στην διάρκεια όλων των επεισοδίων έχεις μάθει για 20 έννοιες τελείως διαφορετικές μεταξύ τους (π.χ. μουσική, bitcoins, χρηματιστήριο, μονογαμία, εξωγήινοι). H σειρά αυτή βάζει ένα στοίχημα με τον χρόνο. Μέσα σε 20 ή άλλοτε λιγότερα λεπτά, μπορεί να σου μάθει κάτι. Χρησιμοποιώντας μικρές και ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις από ειδικούς, γραφήματα, κείμενα ή λήμματα λεξικών, εξηγεί αυτό που θέλει να εξηγήσει στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Το καταφέρνει; Την απάντηση αυτού του ερωτήματος την αφήνω πάνω σας!
explained

 

Συμπέρασμα; Ο χρόνος είναι παντού. Δεν ξέρω αν είναι πολύς, αλλά σίγουρα είναι αρκετός για να βλέπουμε καλές σειρές. Γενικότερα: Να βάλετε την ζωή σας σε μια σειρά και αν δεν μπορείτε να την βάλετε, βάλετε να δείτε μια σειρά – ιδανικά, μία από τις παραπάνω. Καλές θεάσεις!

 

*Για το Seriesholic:

Mouzou3

2 σκέψεις σχετικά με το “5 +1 Σειρές που «παίζουν» με τον χρόνο. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s