Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημήτρης Τσέλιος στο SA: «για να πετύχει στη ζωή του ένας άνθρωπος περισσότερα, θα πρέπει να κάνει λιγότερα»

Την ιδιότητα του life coach την πρωτοακούσαμε τα τελευταία χρόνια και συχνά δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Τον Δημήτρη Τσέλιο τον γνωρίσαμε το φετινό καλοκαίρι, μέσα από την κυκλοφορία του πρώτου του βιβλίου που πραγματικά μας έκανε εντύπωση. Το σίγουρο είναι πως οι άνθρωποι αντιμετωπίζουμε από πάντα το πρόβλημα του χρόνου και της αναζήτησης ενός χρυσού κανόνα ευτυχίας. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καταλληλότερος άνθρωπος για να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω, από τον ίδιο τον Δημήτρη Τσέλιο. Μην υποτιμήσετε τα λόγια του… Μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την αυτοβελτίωσή σας!

Συνέντευξη στην Θεοδώρα Απότα και τον Αχιλλέα Μζ.

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό σου θα δει πληθώρα ενασχολήσεων. Πώς αυτοσυστήνεσαι;

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

Ποιος «ρόλος» υπερισχύει μέσα σου;

Ο ρόλος του ανθρώπου που επιθυμεί να αφήσει έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που βρήκε.

_MG_1367_face (1).jpg

Τι είναι το life-coaching;

Είναι μία καινοτόμος μέθοδος Αυτοβελτίωσης που κινητοποιεί τον άνθρωπο να ανακαλύψει και να αξιοποιήσει στο μέγιστο το εσωτερικό του δυναμικό, προκειμένου να πετύχει τους στόχους σου.

Θεωρείς ότι χρειαζόμαστε όλοι έναν «οδηγό εκκίνησης»; Οι άνθρωποι τολμούν να δοκιμάσουν τη μέθοδο του life-coaching;

Θα σε ενημερώσω ότι στο εξωτερικό όλοι οι πετυχημένοι άνθρωποι, συνεργάζονται με έναν Life Coach. Πολιτικοί, επιχειρηματίες, αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής σκηνής. Γιατί αναγνωρίζουν ότι το να διατηρηθείς στην κορυφή, είναι ακόμα πιο δύσκολο από το να την κατακτήσεις.

Ναι, σαφέστατα όλοι μας έχουμε την ανάγκη από κάποιον καθοδηγητή στη ζωή μας.

Στην Ελλάδα, υπήρχε αρχικά μία προκατάληψη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, όμως τα τελευταία χρόνια, το Life Coaching έχει γίνει ευρέως γνωστό και είναι αρκετοί αυτοί που είναι «ανοιχτοί» να δοκιμάσουν την συγκεκριμένη μέθοδο, κυρίως όσοι νιώθουν έντονη την ανάγκη για προσωπική εξέλιξη.   

Πες μας δύο λόγια για το βιβλίο σου.

1 Ιουνίου κυκλοφόρησε το βιβλίο μου με τίτλο «Απόδραση από το Σπήλαιο».

Ανήκει στην κατηγορία των βιβλίων Προσωπικής Ανάπτυξης (Αυτοβοήθειας) και πραγματεύεται την προσωπική μου ιστορία Αυτοβελτίωσης. Περιγράφει τα βήματα που ακολούθησα πιστά πριν 5 περίπου χρόνια και με οδήγησαν σε μία δυναμική επανεκκίνηση στη ζωή μου.  

20.jpg

Βασιζόμενοι στον τίτλο του βιβλίου σκεφτόμαστε: Οι δυσκολίες της ζωής αποτελούν ένα σπήλαιο από το οποίο ο άνθρωπος πρέπει να αποδράσει;

Ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από την αλληγορία του Σωκράτη «το Σπήλαιο», που κατέγραψε ο Πλάτωνας στο 7ο βιβλίο της Πολιτείας.

Ο Σωκράτης αναφέρεται στο Σπήλαιο των περιοριστικών πεποιθήσεων που έχουν μεγαλώσει οι άνθρωποι από την μέρα που γεννιούνται, όλες αυτές τις αποδυναμωτικές πεποιθήσεις που περιορίζουν τις δυνατότητες μας για μεγάλα επιτεύγματα. Περιγράφει τον αρνητικό προγραμματισμό που έχουμε δεχτεί από το οικογενειακό, αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον, καθώς και από τα ΜΜΕ. Το μυαλό μας είναι η μοναδική φυλακή, από την οποία οφείλουμε να αποδράσουμε.

 

Τι ονομάζεις «δυσκολία»; Υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες;

Η βιωματική μου εμπειρία μου δίδαξε ότι όλα τα εμπόδια στη ζωή μας είναι οι μεγαλύτεροι Δάσκαλοι μας. Είναι αυτά που, αν αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, θα μας κάνουν ακόμα πιο δυνατούς, ακόμα πιο σοφούς. Είτε αυτά είναι πρόσωπα που μας πλήγωσαν, είτε καταστάσεις που μας πόνεσαν.

 

Υπάρχει χρυσός κανόνας για το πώς μπορεί μια ζωή να γίνει πιο ευχάριστη;

Πιστεύω ότι για να ευτυχίσει ένας άνθρωπος, καλό θα είναι να επενδύσει στην προσωπική του ανάπτυξη καθώς και στις ανθρώπινες σχέσεις. Η προσωπική μας εξέλιξη σε συνδυασμό με υγιείς ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν στην πληρότητα και την ευδαιμονία.

Κλασσικό πρόβλημα του σύγχρονου ανθρώπου είναι η διαχείριση του χρόνου κι ενώ όλοι μπορούμε να φανταστούμε αιτίες κι αφορμές που οδηγούν στο σημείο αυτό, λίγοι μπορούν να βρουν τη λύση. Ποια η άποψη σου;

Η άποψη μου είναι ότι για να πετύχει στη ζωή του ένας άνθρωπος περισσότερα, θα πρέπει να κάνει λιγότερα. Να πετάξει δηλαδή, όλα εκείνα τα ασήμαντα που του δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι σημαντικός και να κρατήσει μόνο όλα όσα είναι πραγματικά σημαντικά και σχετίζονται με τις αξίες και τους στόχους του.

Για αρχή, ας κάτσει ο καθένας μας να ιεραρχήσει συνειδητά ποιες είναι οι 5 πιο σημαντικές αξίες στη ζωή του και αυτόματα θα προκύψουν και οι προτεραιότητες που θα πρέπει να εστιάσει διαθέτοντας τον πολύτιμο χρόνο του.

Βρείτε τον Δημήτρη Τσέλιο:

Fb page: Life Coaching by Dimitris Tselios 

Επίσης www.facebook.com/tselios

email: info@dimitristselios.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s