Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φόβος είναι…

Της Κυριακής Κοπαράνη

Θα μπορούσε κανείς να πει, πως με τέτοιον τίτλο άρθρου, θα περίμενε να διαβάσει έναν ορισμό ή μια έκθεση Δημοτικού.

Αλλά, θέλω να ελπίζω ότι δεν μοιάζει τόσο πολύ με κάτι τέτοιο.

Αν προσπαθούσαμε να δώσουμε έναν ορισμό για τον φόβο, σίγουρα δεν θα είχαμε τίποτα καλό να πούμε γι’αυτόν τον κύριο. Σίγουρα θα χρησιμοποιούσαμε λέξεις όπως, αρνητικότητα, τρόμος, άσχημα συναισθήματα και τέλος πάντων τίποτα το όμορφο και θετικό.

Και επειδή μου αρέσουν πολύ οι παρομοιώσεις, ο κύριος Φόβος δεν θα ήταν τίποτα λιγότερο από έναν άνδρα με άσχημη όψη, με μια μόνιμη έκφραση απορίας για καθετί που θα παρατηρούσε, ακολουθώντας στη ζωή του κάθε μέρα την ίδια ρουτίνα. Χωρίς να αλλάζει ούτε ρούχα, ούτε συνήθειες, ούτε καν διαφορετικό δρόμο για να πάει σπίτι του. Μόνος, γεμάτος ανασφάλειες. Κάνοντας  καμία προσπάθεια για τίποτα το καινούριο.

Αν πάλι θα έπρεπε να περιγράψουμε καταστάσεις φόβου, θα αναφέραμε ως παραδείγματα την πρώτη φορά που ανεβήκαμε στη σκηνή για πούμε το ποίημά μας ή την φορά που μας ανάγκασαν να ανέβουμε στον πίνακα για να λύσουμε εκείνη την δύσκολη  άσκηση μαθηματικών. Στη συνέχεια, θέση θα είχε η ανάμνηση της πρώτης συνομιλίας μας με τον παιδικό μας έρωτα και εκείνο το απαίσιο συναίσθημα της πρώτης σχολικής μέρας στο Γυμνάσιο. Αν θα θέλαμε να συνεχίσουμε και με την ενήλικη ζωή, θα προσθέταμε και την αγωνία για την πρώτη μας συνέντευξη και φυσικά, η σκέψη για το αν αυτή η δουλειά έχει καμιά απολύτως σχέση με ό,τι σπουδάσαμε.

Η αλήθεια είναι, πως από μικρούς μας παρακινούν να μην φοβόμαστε, ούτε το σκοτάδι, ούτε την γνωριμία με νέα άτομα, ούτε μια νέα αρχή. Μας συμβουλεύουν να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και να πάρουμε μερικά ρίσκο. Άλλα, όσο μεγαλώνουμε συνειδητοποιούμε ότι ο φόβος είναι κάτι το ανεπαίσθητο και μαθαίνουμε, ο καθένας ξεχωριστά, να τον αντιμετωπίζουμε με τα δικά μας όπλα. Άλλοτε πιο εύκολα και χωρίς μεγάλη δυσκολία και άλλοτε με αρκετή προσπάθεια, ανακαλύπτοντας κάθε φορά πτυχές και δυνατότητες του εαυτού μας, που ποτέ ως τώρα δεν φανταζόμασταν.

koparani

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s