Μετάβαση στο περιεχόμενο

(Χειμωνανθός )

της Σταυρούλας Κοσκινά

(Η μόδα του να αγαπάς το καλοκαίρι. Ή και όχι)

Νευριάζω όταν μου λένε ότι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου είναι το καλοκαίρι. Είναι τόσο αναμενόμενο, τόσο προβλέψιμο. Σχεδόν μια μόδα. Αν δεν σου αρέσει το καλοκαίρι, τί αστός είσαι;

Γεννήθηκα μια από τις πιο ζεστές μέρες ενός καλοκαιριού αλλά αρνούμαι να παρασυρθώ από τη μόδα του «αγαπώ-το-καλοκαίρι». Αγαπώ τον χειμώνα. Το παραδέχομαι.

Αγαπώ τις χειμωνιάτικες βροχές. Εκείνες που σε αναγκάζουν να μείνεις σπίτι, μέσα από τις κουβέρτες, με έναν ζεστό καφέ, να τις παρατηρείς από το τζάμι του παραθύρου του σαλονιού.

Αγαπώ τη θέρμη του τζακιού. Σε αγκαλιάζει χωρίς καν να το ζητήσεις. Απλά κάθεσαι δίπλα του και αφήνεις τις φλόγες να σταθούν τόσο κοντά σου χωρίς όμως να σε κάψουν.

Λατρεύω το  χειμωνιάτικο κρύο. Εκείνο που επιτρέπει μόνο στους τολμηρούς να περπατήσουν έξω με τη συνοδεία του. Εκείνο που αναγκάζει τους ανθρώπους να κάτσουν πιο δίπλα στο παγκάκι για να μην το αφήσουν να μπει ανάμεσα τους.

Παρόλα αυτά, το παράδοξο είναι πως μου φαίνεται ότι αν αγαπάμε, πρέπει και να κρυώνουμε. Έτσι πρέπει να είναι. Αυτή μάλλον είναι η συμφωνία. Το χειμωνιάτικο κρύο και η αγάπη είναι συνυφασμένα. Το κρύο που νιώθουμε είναι η υπενθύμιση του βάθους της αγάπης μας και της ανάγκης του να είμαστε κοντά, και η αγάπη, όπως και το κρύο, δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Έρχεται πάντα και  μας κατακλύζει. Ακόμα κι όταν δεν θέλουμε.  Και ξαφνικά είμαστε μικροσκοπικά άτομα, μικροσκοπικοί ανθοί μέσα στην απεραντοσύνη της.

Το ήξερες ότι υπάρχουν λουλούδια καταφέρνουν να αψηφήσουν τον χειμώνα; Λίγα, αλλά υπάρχουν. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, τα βλέπεις να ξεπροβάλλουν , μέσα από το κρύο χώμα. Είναι ιδιότροπα, θέλουν πολλή φροντίδα. Άλλα τα αγαπάς γι αυτό σωστά;

Είμαστε λουλούδια που αντέχουν να ανθίσουν μέσα στο χειμώνα.

Εμείς ήμασταν χειμωνανθοί. Ανθίσαμε στο κρύο.

Πως θες λοιπόν να γίνω ξαφνικά μια λάτρης του καλοκαιριού και να ξεχάσω το χειμώνα; Πως θες να γίνω ένα με τη μόδα που αντιτάσσεται σε αυτό που αγαπάω πιο πολύ;

Αφού είχε χειμώνα τη μέρα που σε γνώρισα.

Για ποιο καλοκαίρι μου μιλάς;

 

 

koskina

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s