Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Αμαρτία!»

[ή «ιστορία μου, αμαρτία μου»]

S04E04

Του Αχιλλέα Μζ.

Η ζωή μας είναι ένα παιχνίδι. Ο παραλληλισμός αυτός θα σου είναι γνωστός. Όπως γνωστή θα σου είναι και η άποψη πως στο παιχνίδι αυτό κρινόμαστε όλοι από τις πράξεις μας. Από όσα κάνουμε και από όσα δεν κάνουμε. Ταυτόχρονα και από όσα λέμε. Γιατί σε μια δεύτερη ανάγνωση, το πώς θα μιλήσω και το ότι τελικά θα μιλήσω, έρχεται ως προϊόν της πράξης της ομιλίας. Λέμε και κάνουμε λοιπόν πολλά. Για την ακρίβεια, λίγες είναι οι στιγμές που δεν λέμε ή δεν κάνουμε τίποτα. Ακόμη και η απόφαση να μην λέμε κάτι ή να μην κάνουμε κάτι, η απραξία ή η σιωπή είναι κατά μια έννοια πράξη. Δυσκολεύομαι να υπολογίσω την τιμή των πράξεων μου μέσα σε μια μέρα. Ίσως αυτές να είναι όσες και τα δευτερόλεπτα της.

Ας πω λοιπόν πως κάνω περίπου 85 χιλιάδες πράγματα κάθε μέρα, με δεδομένο ότι ακόμη και κατά την διάρκεια του ύπνου μου, το κάθε δευτερόλεπτο που αποφασίζω να συνεχίζω να κοιμάμαι είναι μια πράξη. Κάποια από αυτά είναι εντελώς ελεγχόμενα ενώ κάποια άλλα όχι. Αυτά ακριβώς δομούν εμένα ως άνθρωπο. Δομούν τις απόψεις των άλλων για εμένα. Ακόμη και το ποιος νομίζω εγώ ο ίδιος ότι είμαι. Θα σου πω κάτι ακόμη που πολλοί πιστεύουν και σίγουρα θα σου είναι γνωστό: Ότι δηλαδή αυτές τις πράξεις που πράττω λέω πως θα τις πράξω από μόνος μου, χωρίς να έχω κατά νου έναν ορισμένο οδηγό χρήσης ή κάποιους κανόνες. Στο παιχνίδι μας συνεπώς, δεν μπορεί κανείς στο τέλος της ημέρας να υπολογίσει τις σωστές και λανθασμένες πράξεις μου και να πει πως σήμερα βγήκα από αυτό νικητής ή χαμένος.

Η παραπάνω παράγραφος ακυρώνεται από εμένα και όσους συναναστρέφομαι, αυτόματα. Από τους ανθρώπους που γνώρισα και συνομίλησα για το σωστό και το λάθος και από εκείνους που ποτέ δεν βρέθηκα μαζί τους όταν έκριναν κάποιον άλλον ή εμένα. Γιατί σε κάποια επουσιώδη ζητήματα μπορεί να διαφωνούμε και να μην καταλήγουμε ποτέ, όμως στο πώς πρέπει να πράττουμε κανονισμός υπάρχει. Και λέει ότι για να είμαι καλός πρέπει να αποφύγω την αλαζονεία, την ζήλια, την οργή, την τεμπελιά, την απληστία, την λαιμαργία και να πω όχι σε κάθε είδους ηδονή.

Εάν στην ζωή μου έκανα χειραψία με 100 ανθρώπους πιστεύω ότι και οι 100 θα είχαν high score 7/7. Μαζί και εγώ: Περηφανεύομαι για αυτά που καταφέρνω μόνος μου, ζηλεύω τους ανέμελους και θέλω να γίνω ένας από αυτούς, εξοργίζομαι με την ανθρώπινη κακία, βαριέμαι να ασχοληθώ με τους βαρετούς, δεν θα νιώσω ποτέ πληρότητα από την αγάπη και πάντα θα θέλω λίγη ακόμη, θα είμαι μια ζωή λαίμαργος για γνώση και θα παίρνω ικανοποίηση όταν περνάω χρόνο με δικούς μου ανθρώπους σε τραπέζια με καλό φαγητό.

Είναι τα 7 αμαρτήματα. Και σύμφωνα με αυτά ίσως και να είσαστε όλοι λίγο αμαρτωλοί – εγώ είμαι πολύ. Ωστόσο, διαβάζοντας τις δικές μου «αμαρτίες», θα με έκρινες ως κακό; Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να με απασχολεί η απάντησή σου. Πρακτικά όντως δεν με (πολύ-)απασχολεί, γιατί αν πράγματι αισθάνομαι συχνά τα παραπάνω καταγεγραμμένα επτά, τότε μάλλον θα είμαι πολύ ευτυχισμένος. Αναδιατυπώνω την ερώτηση: Ακόμη και αν είμαι αμαρτωλός με τον τρόπο που εξήγησα, αυτό με κάνει κακό;

Το ερώτημα σηκώνει συζήτηση. Ο καθένας – πάλι γνωστό πράγμα θα πω, μην περιμένεις να ακούσεις κάτι καινούριο – έχει μια προσωπική ηθική. Αυτή στοιχειοθετείτε ποικιλοτρόπως: Από το πώς του φέρθηκαν, τι έζησε, τι επιπτώσεις έλαβε όταν έπραξε κάπως για πρώτη φορά πριν δημιουργήσει αυτήν του την ηθική. Πράττε όπως εσύ νομίζεις, και φτιάξε κανόνες που επειδή θα είναι δικοί σου, τότε θα σου πω να μην τους παραβείς. Π.χ. προσωπικά, θεωρώ αμαρτία τον αλληλοσκοτωμό μας και το ότι πληγώνουμε ο ένας τον άλλον, και όχι την συνουσία.

Σε αφήνω με τροφή για σκέψη: Πλάι στην δεοντολογικού χαρακτήρα λίστα με τα 7 αμαρτήματα, υπάρχουν και οι αντίστοιχες αρετές. Δεν μιλήσαμε καθόλου για τις καλές πράξεις, παρ’ ότι υφίστανται. Όλοι πράττουμε άσχημα ή καλά. Παρατηρήστε σε ποιες πράξεις μένουμε… Αυτό θα είναι το GAME OVER!

Mouzou3

Εικόνα: «Sins in Concert» – William Woodward

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s