Μετάβαση στο περιεχόμενο

5+1 σειρές για τους στόχους

[New Year’s resolution και οι σειρές που μπορούν να σε εμπνεύσουν]

To Speakink about και ο Αχιλλέας Μζ. προτείνουν, 

Ο κάθε νέος χρόνος που έρχεται φέρνει μαζί του νέους στόχους. Ή ακόμη και κάποιους παλιούς που πολλά έτη τώρα λες πως θέλεις να πετύχεις. Στόχοι που ανακυκλώνονται, μικροί ή μεγάλοι, οι οποίοι αργά ή γρήγορα περιμένεις να επιτευχθούν. Κάθεσαι και προγραμματίζεις το μέλλον σου, στο βάθος δώδεκα μηνών και λες πως τώρα πρέπει να κάνεις το μεγάλο βήμα και να τους προσεγγίσεις. Οι σειρές λειτουργούν και εδώ ως ένα πεδίο έμπνευσης, αφού πολλές από αυτές μας κάνουν να μιμούμαστε έναν τρόπο ζωής. Άλλες κατά την θέαση μας δίνουν απλόχερα την μέθοδο, την οποία αν μιμηθείς ή ακολουθήσεις, μπορεί στο τέλος αυτού του χρόνου να πεις πως τα κατάφερες. Παρακάτω παραθέτω 5+1 κλασικούς στόχους, και την τηλεοπτική σειρά που μπορεί να σε εμπνεύσει ή να σε βοηθήσει με αυτούς…

 

Θέλεις να βρεις το άλλο σου μισό

  • Το YOU ήταν η τελευταία σειρά που παρακολούθησα το ’18 και αυτό ήταν το καλύτερο δυνατό κλείσιμο του έτους. Γιατί ας μην κρυβόμαστε, έχουμε δει πολλές μέτριες σειρές, αλλά η συγκεκριμένη σειρά δεν έχει καμία σχέση με εκείνες. Θα μείνω στα βασικά της υπόθεσης προσπαθώντας να αποφύγω τα spoiler: Πρωταγωνιστούν ο Joe, που εργάζεται ως υπεύθυνος σε ένα παλαιού τύπου βιβλιοπωλείο και η νεαρή φοιτήτρια και συγγραφέας Beck. Αυτή ως λάτρης των κλασικών βιβλίων – ή τουλάχιστον έτσι θέλει να δείχνει – επισκέπτεται τον χώρο που εργάζεται ο πρώτος, και έτσι αυτός την ερωτεύεται. Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε τον ορισμό της παράνοιας, αφού ο creepy Joe, είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει. Θεωρεί πως είναι ο ιδανικός και πως οι δυο τους πρέπει πάσι θυσία να είναι μαζί. Το παράδοξο είναι, πως παρά τις πράξεις του, οι οποίες δεν είναι πάντα ευσυνείδητες και τέτοιες που θα κρίνονταν ως ορθές και ηθικές, ο θεατής προσηλυτίζεται σύντομα και θέλει πράγματι αυτός να καταφέρει να την κατακτήσει. Αριστουργηματικό σκηνοθετικά και μουσικά, άκρως ατμοσφαιρικό, γρήγορο και πάντοτε έτοιμο να σε εκπλήξει, το YOU βλέπεται σύντομα, ακατάπαυστα και απνευστί.  Σου στερεί τον ύπνο μέχρι να φτάσεις στο τέλος, είναι τόσο αληθινό που σε τρομάζει το πού μπορεί να φτάσει κανείς που σε αγαπά – καταλήγοντας να γίνει εμμονικός μαζί σου – και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν ακόμη και οι πιο κακές πράξεις μπορούν να δικαιολογηθούν όταν πραγματοποιούνται στον βωμό των πλέον αγνών και θετικών συναισθημάτων, της αγάπης, της φροντίδας και του ενδιαφέροντος. Διαδοχικά φωτεινό και σκοτεινό, παράλληλα εναλλακτικό και mainstream, αντιθετικά ρομαντικό και περιπετειώδες, για όλα τα γούστα, για άμεση ταύτιση: ΔΕΣ ΤΟ!
you.gif

 

Θέλεις να τα πας καλά στην σχολή

  • Το how to get away with murder μου το πρότειναν καιρό. Με κούραζε αφενός το ότι έχει ήδη συμπληρώσει 4-5 κύκλους και έπειτα το ότι θα βαριόμουν να αναφέρω το ποια σειρά βλέπω όταν μου ρωτάν, γιατί αυτό δεν είναι τίτλος σειράς, είναι σιδηρόδρομος, οπότε και δεν την ξεκινούσα. Ποτέ μην κρίνεις από το περιτύλιγμα, καθώς ο σιδηρόδρομος αυτός είναι πλέον ό,τι το εύηχο στα αυτιά μου και η άλλοτε αντιτηλεοπτική μορφή της πρωταγωνίστριας είναι για μένα η επιτομή της καλής ηθοποιού. Μιλώ φυσικά για την γυναίκα που υποδύεται την Άναλιζ Κίτινγκ, η οποία στην πρώτη σεζόν υποδέχεται στο πανεπιστήμιο του Middleton τους νέους φοιτητές της νομικής σχολής, ως καθηγήτρια ποινικού δικαίου μέσω ενός μαθήματος ομότιτλου με την σειρά. Από αυτούς τους φοιτητές επιλέγει τους 5 καλύτερους, ή τουλάχιστον τους 5 πιο ενδιαφέροντες, για να συνεργαστούν μαζί της, δουλεύοντας στο γραφείο της. Αναλαμβάνουν υποθέσεις, συναντιούνται σε αίθουσες διδασκαλίας και δικαστηρίων, είναι almost δικηγόροι, αλλά διατηρούν και την φοιτητική τους ιδιότητα. Μεταξύ τους μάχονται, γιατί ο πιο ικανός θα κερδίσει ένα τρόπαιο το οποίο τους προσφέρει απαλλαγή από μία εξέταση όταν την χρειαστεί. Πατάνε επί πτωμάτων, γιατί όπως φαίνεται το μότο τους είναι το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», έρχονται αντιμέτωποι με τον νόμο, τον οποίο θα έπρεπε να τηρούν και να υπερασπίζονται και κρατούν το ενδιαφέρον μας αμείωτο σε κάθε λεπτό μέσω των υποθέσεων που αναλαμβάνουν σε κάθε επεισόδιο. Η πλοκή δεν εξαντλείται στις υποθέσεις αυτές, αφού σε παράλληλη δράση ξετυλίγεται ανά σεζόν μία ακόμη υπόθεση που στοιχειοθετείται μέσα από ανάδρομες και πρόδρομες σκηνές, flashbacks και προοικονομίες, με εμπλεκόμενους τους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Αποτέλεσμα; Για εμένα 30 45λέπτα επεισόδια μέσα σε 5 ημέρες… Και συνεχίζω!
how to get away wih murder.gif

 

Θέλεις να γίνεις καλύτερος άνθρωπος

  • Για το The Good Place θέλω καιρό να σας μιλήσω, καθώς είναι για μένα μια σειρά μοναδική και ιδιόμορφη που κολλάει παντού και πουθενά. Ένα σπάνιο κράμα Sci-fi και κωμωδίας, που εγείρει φιλοσοφικούς προβληματισμούς για τις ανθρώπινες πράξεις, την ζωή και τον θάνατο, τις σχέσεις που έχουμε και την αξιολόγηση μας ανάλογα με το πώς φερόμαστε σε αυτές. Η Έλενορ Σέλστροπ που στην ζωή της υπήρξε αντισυμβατική, «κακό» κορίτσι, αναιδής και «αλήτισσα» βρίσκεται από λάθος (;) στον παράδεισο. Βέβαια τα πράγματα εκεί δεν είναι όπως κανείς θα περίμενε, καθώς το προσφάτως σχεδιασμένο καλό μέρος είναι μάλλον ελαττωματικό σε κάποια του σημεία. Μέσα στα άγχος μην την ανακαλύψουν, το βάρος που της προκαλεί μερικές φορές η περίεργη παρέα της, την περίεργη συμπεριφορά του υπεύθυνου/αρχιτέκτονα/αγγέλου της περιοχής – του οποίου η παρουσία στην σειρά είναι σίγουρα αξιέπαινη – και τα άλλα χίλια δυο προβλήματα που κάθε τόσο ανακύπτουν, η Έλενορ κάνει το μεγάλο βήμα και προσπαθεί να επανορθώσει έστω και εκ των υστέρων για τα λάθη του παρελθόντος. Ο ορισμένος ως έτερον της ήμισυ, Τσίντι που εν ζωή υπήρξε καθηγητής Ηθικής, είναι δίπλα της για να την βοηθήσει στο δύσκολο έργο, του να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος. Η Κρίστεν Μπελ που κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι τόσο λαμπερή που πραγματικά ακτινοβολεί, όμως και η πλοκή είναι τόσο πρωτότυπη και ανέλπιστα καλογραμμένη που η σειρά θα ήταν μια καλή σειρά και χωρίς την ίδια στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ότι τελικά όμως η Μπελ παίζει την Σέλστροπ είναι που την απογειώνει… Μια σειρά που εμένα σύντομα μπήκε στην λίστα με τις αγαπημένες μου και σίγουρα πιστεύω πως θα γίνει μία και από τις δικές σου αγαπημένες, καθώς πάντα είναι έτοιμη να σε ενθουσιάσει, να σε σοκάρει με τις ανατροπές, να σου προκαλέσει γέλιο και να σε κάνει να αναλογιστείς τις πράξεις σου και πού αυτές θα σε οδηγήσουν – αν όντως υπάρχει κάτι μετά από εδώ.
the good place.gif

 

Θέλεις να αρχίσεις να αθλείσαι

  • ‘Όταν η Ρουθ, μια άνεργη ηθοποιός βρίσκεται σε ένα κάστινγκ για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα γυναικείας πάλης η ζωή της αλλάζει εντελώς. Αφού διεκδικεί την θέση της στην ομάδα των λαμπερών κυρίων της πάλης, καταφέρνει να ενταχθεί σε αυτήν και από εκεί ξεκινά μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία. Μιλώ φυσικά για το GLOW. Αν δεν σας αρέσει το wrestling, τότε μάλλον δεν έχετε δει γυναικείο wrestling. Σε κάθε περίπτωση η σειρά δεν μένει στις προπονήσεις, το γυμναστήριο, το «ξύλο» και τα μαλλιοτραβήγματα, αν και σίγουρα θα σε εμπνεύσει να προπονηθείς, να τρέξεις, ή να αρχίσεις άμεσα να παλεύεις κυριολεκτικά, ή μεταφορικά για όσα θέλεις να αποκτήσεις. Η πρώτη σεζόν αναλαμβάνει τις συστάσεις με τις πρωταγωνίστριες και τις ζωές τους, μας παρουσιάζει το πώς αντιμετωπίζονται από τον έξω κόσμο, αλλά και την προσπάθεια των απλών γυναικών να γίνουν παλαίστριες. Το μαγικό στην σειρά, που την κάνει καθηλωτική είναι ότι δημιουργεί μια παράλληλη δράση, αφού δεν απορούμε μόνο για το τι θα συμβεί στις ζωές των συμμετεχουσών και το πώς και αν θα βγει αυτό το πρόγραμμα στην τηλεόραση. Το σασπένς μετατίθεται και στο ρινγκ αφού πάντα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη εκεί και ποια τελικά θα καταφέρει να πάρει το στέμμα… Κωμικό και άλλες φορές συγκινητικό, ειλικρινές και ενδιαφέρον, κατάλληλο για κάθε είδος θεατή, όσο και αν δεν του φαίνεται!
glow

 

Θέλεις να έχεις υγεία

  • Το Ρώτα τον γιατρό είναι η καθιερωμένη σειρά ντοκιμαντέρ που έχω αποφασίσει να εντάσσεται στις λίστες – όποτε φυσικά είναι δυνατόν. Μια ομάδα γιατρών μιλά για τη γυμναστική, την υπογονιμότητα και τον ύπνο, δίνοντας ιατρικές συμβουλές, καταρρίπτοντας μύθους και δοκιμάζοντας τις πιο σύγχρονες θεραπείες. Σίγουρα δεν έχεις τίποτα να χάσεις βλέποντας το, αλλά μάλλον έχεις να κερδίσεις. Θα μάθεις σίγουρα πολλά μέσα στα 12 μισάωρα επεισόδια από τα οποία η σειρά αποτελείται, καθώς τα πειράματα, οι γνώμες των ειδικών, οι μερικές φορές εκ πρώτης όψεως περιττές πληροφορίες που αναφέρονται, μπορούν να φανούν χρήσιμα στην αλλεργία, την δίαιτα ή το πρωινό μετά από το αχαλίνωτο χθεσινοβραδινό κλάμπινγκ. Μπόλικο food for thought, θα το δεις πρώτη φορά γιατί δεν είχες κάτι καλύτερο, και θα καταλάβεις τελικά πόσο καλό είναι.
ask the doctors

 

Θέλεις να κάνεις πολύ σεξ

  • Κρυφός σου πόθος για το ’19. Όσο και αν ντρέπεσαι να το πεις, σίγουρα είναι. Η πρόσφατη προσθήκη του Netflix με τίτλο Σεξουαλική Αγωγή, είναι ακριβώς αυτό που νομίζεις, και σίγουρα ήρθε για να σου δώσει πολλές λύσεις σε θέματα που σε προβληματίζουν και δεν θα συζητούσες με ευκολία. Ο Ότις, ένας έφηβος μαθητής έχει μια μητέρα που είναι σεξοθεραπέυτρια. Όταν η ατίθαση Μέιβ καταλαβαίνει πόσα πολλά ξέρει για το σεξ, του προτείνει να ανοίξουν μια σχολική κλινική σεξουαλικής θεραπείας. Ο ίδιος είναι «μπλοκαρισμένος» εξαιτίας της «έντονης» ζωής της μητέρας του και δεν είχε ιδιαίτερες σεξουαλικές ορμές, ωστόσο είναι πολύ καλός στις συμβουλές. Η σειρά είναι πράγματι κάτι που ξεχωρίζει ανάμεσα στις πολλές παραγωγές για νέους, καθώς δεν αυτό-λογοκρίνεται και καταπιάνεται με ένα ζήτημα που ακόμη και το ’19 για πολλούς θεωρείται ταμπού, χωρίς φόβο και με περίσσιο θάρρος το πραγματεύεται αριστοτεχνικά. Το θετικό είναι ότι το οπτικοποιεί και σε ένα άρτιο και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Πολύ καλή επιλογή, ειδικά για τον Έλληνα έφηβο (16 και άνω, που δεν είχε ποτέ την τύχη να λάβει στο σχολείο μια σεξουαλική αγωγή ή έστω ενημέρωση), αφού μέσα από το απενοχοποιημένο, γεμάτο χιούμορ σενάριο, προκύπτουν συχνά κωμικές καταστάσεις, αλλά και αληθινά εκπαιδευτικό περιεχόμενο που πρέπει να δεις γιατί ως σύγχρονος νέος ή έφηβος, έχεις πραγματικά ανάγκη. 
sex education.gif

Seen again – Από τα προηγούμενα:

  • Αν ψάχνεις τρόπο να βγάλεις το ΄19 πολλάααα λεφτά δες το La Casa de Papel
  • Aν σκέφτεσαι το ’19 να ανοίξεις την δική σου επιχείρηση δες το Girlboss
  • Aν θέλεις το ’19 να μάθεις πολλά πράγματα δες το Explained

Σας εύχομαι λοιπόν και από εδώ μια καλή χρονιά με καλές σειρές. Συμπέρασμα; Καλώς ή κακώς (για μένα καλώς), οι σειρές είναι πλέον ένα μεγάλο τμήμα της καθημερινότητας μας. Για αυτό μην επιλέγεις να δεις κάτι στην τύχη. Κάνε όνειρα και δες μια σειρά που να σε εμπνέει να τα πραγματοποιήσεις. Γενικότερα: Να βάλετε την ζωή σας σε μια σειρά και αν δεν μπορείτε να την βάλετε, βάλετε να δείτε μια σειρά – ιδανικά, μία από τις παραπάνω. Καλές θεάσεις!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s