Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δυναμική Ενέργεια και άλλα περί Φυσικής

Της Αθηνάς Κωνσταντίνου

«Ας μιλήσουμε για Φυσική»
Να κάτι που έχεις ελάχιστες πιθανότητες να ακούσεις από εμένα.
Δεν μου ακούγεται καν δόκιμη έκφραση, «… για Φυσική».
Θα κάνω ωστόσο μια προσπάθεια.

Θυμάμαι πως ως Δυναμική Ενέργεια ορίζεται η ενέργεια που κατέχει ένα σώμα, ή σύστημα, λόγω της θέσεως (σε σχέση με κάποια άλλη), ή της κατάστασής του και μονάδα μέτρησής της είναι το Τζάουλ. Ένας τύπος Δυναμικής ενέργειας είναι και η Ελαστική Δυναμική Ενέργεια, χαρακτηριστικό παράδειγμα της οποίας είναι η συσπείρωση ενός ελατηρίου. Και σε αυτή την περίπτωση έργο παράγεται όταν το ελατήριο επανέρχεται στη «φυσική» του κατάσταση.
(Προφανώς και όλα αυτά αποτελούν λήμμα από βιβλία με περίεργο εξώφυλλο)

Τα παραπάνω δεν είχαν καμία ιδιαίτερη απήχηση στο μυαλό μου μέχρι που κατάφερα να τα προσαρμόσω σε μια αρκετά ρεαλιστική παρομοίωση.

Έστω ότι το ελατήριο είσαι εσύ, και ο κάθε «εσύ».
Η καθημερινότητά σου είναι έτσι δομημένη που αναπόφευκτα θα ασκηθούν κάποιες δυνάμεις επάνω σου. Υπάρχουν οι ελκτικές που σε φέρνουν πιο κοντά σε αυτά που θες, που ποθείς και έλκεσαι . Από την άλλη υπάρχουν και οι απωστικές , που σε απομακρύνουν από ό,τι σου προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και σε κάνουν να θες να ξεφύγεις. Ας μην ξεχνάμε και την τριβή, που μπορεί να είναι είτε η καθιερωμένη, καθημερινή «τριβή» με τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι και  γεννά περίεργες συζητήσεις και απογευματινούς καφέδες, είτε η τριβή που προκαλεί η φθορά…
Οι δυνάμεις αυτές μπορεί να έχουν συνισταμένη 0 και να μην έχουν κάποια επίδραση επάνω σου. Μπορεί να έχουν ίδια κατεύθυνση με τη δύναμη που τους ασκείς κι εσύ και απλά να «συμπορεύεστε». Μπορεί όμως να έχουν αντίθετη φορά και πρόσημο από εσένα.
Τότε τι γίνεται;

Τότε οι δυνάμεις αυτές σε παραμορφώνουν, σε πιέζουν, σου αλλάζουν σχήμα και μορφή, σε συσπειρώνουν. Δεν είσαι πλέον όπως πριν και δεν συμπεριφέρεσαι όπως συνήθιζες. Χάνεις τον εαυτό σου και αλλάζεις με έναν όχι θετικό τρόπο. Πέρα από τα όρια και τις νόρμες της Φυσικής, το άγχος, η πίεση και καταπίεση, η επιβολή, ο φόβος, η χειραγώγηση και η βία σε οποιαδήποτε μορφή της είναι δυνάμεις ικανές να σε «συσπειρώσουν» ίσως και για πάντα.

Σε εκείνο το σημείο θυμήσου και πάλι τη Φυσική.
Θυμήσου τη Δυναμική Ενέργεια και πως έργο παράγεται μόνο όταν το ελατήριο επανέρχεται στη «φυσική» του κατάσταση. Βρες το θάρρος και το θράσος να δημιουργήσεις τη δική σου Δυναμική Ενέργεια (ή εκτός Φυσικής, να είσαι εσύ η Δύναμη της Ενέργειας) και να αψηφήσεις κάθε δύναμη με αρνητικό πρόσημο που σου ασκείται.

Και στην τελική αξίζει να συσπειρωθείς αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βρεις τη Δυναμική σου Ενέργεια, όπως λέει και ο τύπος:

τυπος

konstantinou

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s