Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάθε μέρα (;)

της Σταυρούλας Κοσκινά 

(πόσο γρήγορα κυλάει μια μέρα;)

Μου φαίνεται σαν θαύμα που ακόμα το βράδυ πριν κλείσω τα μάτια μου έχω ανάγκη δύο λεπτά σιωπής, για να ακούσω την ανάσα μου. Θέλω να σιγουρευτώ ότι ακόμα αναπνέω, ότι ο τεράστιος όγκος αυτού του κόσμου δεν με βούλιαξε ακόμα, σαν ένα βαρύ καράβι σε θαλασσοταραχή.

Πιστεύω πως είμαι καταδικασμένη να ισορροπώ συνέχεια πάνω στην κόψη του φόβου- φόβος για το αναπόφευκτο, το μοιραίο, το τυχαίο, το άδικο και το απογοητευτικό -χωρίς ποτέ να κάνω την τελειωτική βουτιά στην απελπισία. Εγώ αυτό θα το ονομάσω θάρρος, κι ας είναι στην τελική προϊόν τύχης. Το άγχος- άγχος για εμένα, εσένα, εμάς και το κόσμο μας-  με κάνει να γλιστράω με ευκολία σε δυσκολίες πιο μεγάλες από ότι έχω ποτέ μου δει, οι οποίες, σαν μικροί δαίμονες μόνο με απειλούν, μα ποτέ δεν με καταστρέφουν. Κι αυτό θα το ονομάσω αντοχή, παρόλο που αυτό είναι ξεκάθαρο προϊόν τύχης. Αναγκάζομαι να καταφύγω στην τύχη, όπως βλέπεις, γιατί πραγματικά είναι η μοναδική αιτία που θα μπορούσε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι είμαι ακόμα εδώ.

Κι ανάμεσα σε όλη αυτήν την καλότυχη κακοτυχία, υποχρεώνομαι να υποθέσω ότι αυτό που ζω τουλάχιστον είναι μια καθημερινότητα, και όχι μια ρουτίνα. Κι αυτό με ένα μοναδικό τρόπο με χαροποιεί, γιατί πολλές φορές η όαση κρύβεται στις διαφορές και η έρημος είναι σαν τον βούρκο της συνήθειας. Αχ ναι, ευτυχώς! Δεν έχουμε τίποτα που να θυμίζει συνηθισμένο.

Και η κάθε μέρα που περνάει με τρομάζει όλο και περισσότερο. Από τη μια, με την αβάσταχτη ελαφρότητα της και, από την άλλη, με  το «ελαφρύ» βάρος της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s