Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τι είναι τελικά το FIRST Lego League?

Της Έλενας Δελήπαλτα,

Τι είναι το FIRST Lego League? Το FIRST Lego League είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά, που έρχεται στην Ελλάδα μέσω της EduACT. Πιο συνοπτικά  «ρομποτική, διασκέδαση και γνώση. Ένα συνονθύλευμα όλων αυτών», όπως ορίζουν το FIRST Lego League οι ίδιοι οι διοργανωτές του στην επίσημη σελίδα του διαγωνισμού. Αν το όριζα εγώ, ίσως αναφερόμουν σε ένα «πάρτι γνώσης», όπως κανένα άλλο, με παιχνίδι, χορό, άπειρα παιδικά χαμόγελα και εμπειρίες ζωής για μικρούς και μεγάλους.

Screenshot_2019-04-02 IMG_0118.png

Ομάδες παιδιών απ’ όλη την Ελλάδα προετοιμάζονται όλο το χρόνο για να πάρουν μέρος σε αυτό το πάρτι χαράς. Ερευνούν, ανακαλύπτουν, μα πάνω από απ’ όλα ξεφεύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας του σχολείου και μαθαίνουν, παίζοντας. Ο διαγωνισμός δημιουργεί ένα παραγωγικό περιβάλλον μάθησης, το οποίο προσφέρει σημαντικά για το μέλλον του παιδιού στοιχεία, όπως  η ευγενής άμυλα, η ομαδικότητα, ο σεβασμός για τον διπλανό, ο παραγωγικός ανταγωνισμός και όλα αυτά μέσα από το παιχνίδι με μερικά πολύχρωμα τουβλάκια. Το παιχνίδι άλλωστε, σύμφωνα με τον πατέρα της Παιδαγωγικής J. Dewey, δημιουργεί μία διαφορετική σχέση με τη γνώση, θεμελιώνοντάς τη στα ενδιαφέροντα των μαθητών.

Screenshot_2019-04-02 IMG_0114

Όπως όλες οι πράξεις με παιδαγωγικό περιεχόμενο, έτσι και ο διαγωνισμός στηρίζεται πάνω σε συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους. Σε αντίθεση με το σχολικό περιβάλλον, που το μεγαλύτερο μέρος των στόχων καταλαμβάνεται από τους γνωστικούς, στο FIRST Lego League συναντάμε μία ισορροπία από συναισθηματικούς, ψυχοκινητικούς και γνωστικούς στόχους. Οι στόχοι του διαγωνισμού είναι απλοί και περιεκτικοί, και καθορίζουν τι θα μάθει κάθε ομάδα, τα μέσα με τα οποία θα δουλέψει κατά τη προετοιμασία της, καθώς και τι θα αποκομίσει μετά το τέλος του διαγωνισμού.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο του διαγωνισμού, είναι η εμπλοκή των παιδιών σε διαδικασίες έρευνας μέσω της μεθόδου project, η οποία και αποτελεί ένα από τα βασικά μέρη του διαγωνισμού. Οι διαγωνιζόμενες ομάδες έρχονται αντιμέτωπες με ερευνητικά προβλήματα που συναντάνε σημερινοί επιστήμονες, καλούνται να βρουν τη λύση σε ένα πρόβλημα που τους δίνεται, ερευνούν, ανακαλύπτουν και μαθαίνουν να μαθαίνουν. Εδώ υπεισέρχεται η αυτενεργός και ανακαλυπτική μάθηση, δύο από τις αγαπημένες «καραμέλες» των επίσημων Αναλυτικών Προγραμμάτων της σύγχρονης Παιδαγωγικής, που το FIRST Lego League κάνει πραγματικότητα.

Μέσα από την εμπειρία μου στον διαγωνισμό είδα τα όνειρά μου να παίρνουν ζωή. Είδα παιδιά όλων των ηλικιών να χαμογελούν, να δημιουργούν, να ανακαλύπτουν. Δεν είδα παιδιά φοβισμένα να κάνουν λάθη ή παιδιά να νιώθουν υποχρεωμένα να μάθουν. Το FIRST Lego League κατάφερε να κάνει πράξη τη «μάθηση για τη μάθηση» και όχι έναν ξεχασμένο αστερίσκο στις σκονισμένες διατάξεις των Αναλυτικών Προγραμμάτων.

Η μάθηση είναι χαρά και δημιουργία. Αυτό είναι κάτι που πολλές φορές το σχολείο τείνει να παραμελεί ή ακόμη και να αγνοεί. Για το FIRST Lego League όμως, η χαρά και η δημιουργία είναι τα καύσιμα. Με αυτά ξεκινά, πορεύεται και με αυτά τελειώνει. Γιατί το FIRST Lego League είναι ένα πάρτι γνώσης, χωρίς τέλος και όρια.

Screenshot_2019-04-02 IMG_0596.png

 

Μπορείτε να βρείτε επιπλέον πληροφορίες για το διαγωνισμό :

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s