Μετάβαση στο περιεχόμενο

*μπλουμ εις το κύμα

της Νίκης Κωνσταντίνου-Σγουρού

[ιστορίες για ανθρώπους που τα προλαβαίνουν όλα] #72

Είναι τα μικρά πράγματα: τα μάτια που όταν κλείνεις τα βλέφαρα μοιάζουν με απαλά χαμόγελα. Τα μαλλιά που το καλοκαίρι γίνονται μπούκλες και ξανθά. Κυματίζουν σαν θάλασσα. Η χτένα ταξιδεύει σαν καραβάκι.

Κοχύλια είναι οι παραλίες και οι χάντρες στα χρωματιστά κορδονάκια στα χέρια των κοριτσιών. Είναι ακόμα αυτά τα κορίτσια που λένε δυνατά και περήφανα τα λόγια τους σε μια υδρόβια θεατρική παράσταση.

Είναι και μια πετρούλα που σου βαραίνει την τσέπη μέχρι που κάποιος αποφασίζει δυναμικά να τη ρίξει μακριά στο κύμα. Είναι τα δάκρυα που είναι αλμυρά αλλά είναι και χαρούμενα άμα βρέχουν τα ρούχα κάποιου άλλου.

Είναι ένα ποτήρι νερό που σε ξεδιψάει. Μια σκηνογραφία και μια παιδική ηλικία που ανασταίνεται ακόμα και όταν πια έχεις γίνει μεγάλος. Μια παράσταση ανάμεσα στις σελίδες παιδικών βιβλίων, σε ζωγραφιές, σε πολαρόιντ στις τσέπες, σε ζαχαρωτά που κάνουν την γλώσσα μπλε, σε φιλιά και λουλούδια. Μια φωνή που λέει «μαμακοίτα –  κοίτα, μαμά!». Είναι όλα εκείνα τα επίπεδα που αλλάζουμε, τα βήματα που κάνουμε. Οι πισίνες και τα μπρατσάκια που δεν τα χρειαζόμαστε πια. Μαθαίνουμε να ζούμε, όταν μάθουμε να επιπλέουμε.

Είναι άσπρα ρούχα και γαλάζια μαγιό. Είναι έλλειψη βιταμίνης ντε και ανάγκη για διακοπές.

Είναι οι παραστάσεις που εσύ τις βλέπεις από μακριά και πίσω από τους σβέρκους των θεατών, που πρέπει να κλάψεις με χρονοκαθυστέρηση. Που μοιράζεσαι τη διακειμενικότητα και την υποκειμενικότητα. Που κάθε φορά χαμογελάς πονηρά γιατί υπάρχει κάτι που μόνο εσύ καταλαβαίνεις. Γίνε φάλαινα επιτέλους. Δαγκώνεις τα χείλια.

Είναι το μπλουμ. Σας λέω αλήθεια. Είναι αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω: πως δεν υπάρχει μακριά και κοντά· υπάρχει το εδώ απλωμένο παντού.

Μόνο νερό.

 

konstantinou sgourou

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s