Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εσύ πού σπατάλησες το χρόνο σου σήμερα ;

Ο χρόνος κατά τον καπιταλισμό, είναι κυκλικός. Εξαντλείται και έχει περιορισμένη διάρκεια. Αλλά αποκτά και μία υλική και χρησιμοθηρική υπόσταση. Ουσιαστικά, δίνεται στο άτομο συγκεκριμένος χρόνος, μέσα στον οποίο πρέπει να διεκπεραιώσει συγκεκριμένα πρότζεκτ, με συγκεκριμένους στόχους. Υπό αυτή την έννοια, κάθε δευτερόλεπτο που δε παράγεται «έργο», σπαταλάται γιατί δεν παράγεται κέρδος. Καλείσαι λοιπόν κάθε μέρα, όλη σου τη ζωή να κάνεις επαναλαμβανόμενες, ίδιες και μηχανικές κινήσεις, που νομίζεις ότι σε οδηγούν κάπου.

Που σε οδηγούν όμως πραγματικά; 

O χρόνος είναι μία κατασκευασμένη πραγματικότητα, με κύριο σκοπό τον περιορισμό και τη τοποθέτηση της ανθρώπινης ζωής και σκέψης σε κουτάκια. Έχει «κατασκευαστεί», για να μας δημιουργεί την εντύπωση ότι όλα πρέπει να γίνουν μηχανιστικά, μη παραγωγικά και μη δημιουργικά, κατόπιν συγκεκριμένων εντολών και κανόνων, δίχως ίχνος πρωτοβουλίας και κριτικής σκέψης. Κάθε πράξη σου, κάτω από τη πίεση του χρόνου, αφαιρεί κάθε ίχνος ελευθερίας, καθώς έχεις μάθει να πιστεύεις ότι μία σου λανθασμένη κίνηση, μία σου αλληλεπίδραση με έναν «λανθασμένο» άνθρωπο, θα σου κοστίσει πολύτιμο χρόνο, που θα μπορούσες να επενδύσεις αλλού, άλλα στην ουσία αυτή σου η σκέψη είναι που σε κάνει να σπαταλάς το χρόνο σου, και εν τέλει, να μη ζεις.

Σκέψου ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ που ακούς : «Ο χρόνος όλα τα γιατρεύει». Σκέφτηκες όμως ποτέ ότι ίσως ο ίδιος ο χρόνος είναι η «αρρώστια» που θέλει θεραπεία; Σκέφτηκες ότι πάνω στη μανία σου να τα προλάβεις όλα ξέχασες πως είναι να δοκιμάζεις, να τολμάς, να ρισκάρεις, να ζεις; 

Η ζωή είναι όντως πολύ μικρή. Είναι όμως μικρή για κάποιο λόγο. Ο περιορισμένος χρόνος που σου δίνεται ως διαθέσιμος, σου λέει να τον χρησιμοποιήσεις μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Σου λέει να μη σε νοιάζει ποιος ή τι θα σου σπαταλήσει τον λίγο χρόνο που έχεις πάνω στη Γη, γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν να σου προσφέρουν εμπειρίες, όλοι έχουν να σου δώσουν και κάτι, ακόμη και ασυνείδητα. Όλοι μπορούν να σε βοηθήσουν στη δική σου συνειδητοποίηση και στον δικό σου αυτοπροσδιορισμό, στη δική σου σκοποθεσία και αντίληψη. Σταμάτα να βάζεις ακόμη και τους ανθρώπους σε ένα κουτάκι χρόνου, σταμάτα να περιορίζεις τη ζωή σου στον φόβο της σπατάλης χρόνου. Ζήσε το χρόνο σου ανάμεσα στους άλλους όχι κυκλικά, όχι χρησιμοθηρικά. Μη βλέπεις τους ανθρώπους σαν χρονικό προσδιορισμό. Ζήσε το χρόνο σα να είναι μία ατελείωτη ευθεία χωρίς αρχή, χωρίς μέση, μα κυρίως, δίχως τέλος.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s